SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Najbolji EV za koji nikada niste čuli

Ponekad se pitam da li je Tesla postao Kleenex-izacija i vlasnički eponim EVs. Naravno, većina potrošača je upoznata s idejom električnog automobila, ali ako biste prišli bilo kojoj osobi na ulici, vjerovatno bi ga izjednačili sa Teslom i razmislili o bilo kojem broju Tesli. tech, skandali, i druge stvari koje vjerojatno uopće nisu povezane s električnim automobilima. Osvježavajuće, međutim, 2023 Genesis Electrified G80 je folija za te zahtjeve.

Koliko god da je Elon Musk duboko pogrešan, proizvođači originalne opreme ne mogu a da ne oponašaju Teslin etos kada prave proizvode. Jaram je sranje idejajoš Toyota i Lexus EVs imaju nešto slično. Svaki OEM želi a bez osobina mrlja-izgleda automobil koji ubrzava od nule do 100 km/h za otprilike dvije sekunde, može se polu-voziti i pun je ekrana za koje nas proizvođač automobila uvjerava da su nam iz nekog razloga potrebni. Stvarni sposobnost Čini se da sam EV nije toliko relevantan za mnoge ljude.

Otrgnuvši se od tog kalupa, Genesis nas pita: „Moraju li električna vozila biti čudna i čudnog izgleda da bi bila dobra? Zar ne imati raditi stvari na Teslin način? Ima li na tržištu mjesta za EV sa tradicionalnim stilom automobila i tradicionalnim izgledom automobila?”

Nakon nedelju dana sa Electrified G80, odgovor na sva ta pitanja je kristalno jasan. Genesisova prva električna limuzina mogla bi biti najbolji EV koji još niste razmatrali.

Šteta je samo što će kupovina biti teška.

2023 Genesis Electrified G80 Pregled specifikacija

  • Osnovna cijena (prema testiranju): 80.920 USD (procjena 81.495 USD)
  • Pogonski agregat: 87,5-kWh litijum-jonska baterija | 1-brzinski automatski | pogon na sve kotače
  • konjske snage: 365
  • Moment: 516 lb-ft
  • Težina praznog vozila: 5,038 funti
  • Kapacitet sjedenja: 5
  • Zapremina tereta: 10,8 kubnih stopa
  • EPA ušteda goriva: TBA
  • Brzo uzmi: Istinski lijepog izgleda i luksuznog automobila koji je slučajno električni; nije potreban trik da dokaže koliko je dobar.
  • rezultat: 9/10

Lako za oči

Genesis G80 je velika limuzina, koja se nalazi na liniji između srednje veličine i pune veličine u luksuznom segmentu. Njegovi direktni konkurenti uključuju BMW serije 5 i Mercedes-Benz E-klasu, ali za razliku od ta dva automobila, Genesis sada nudi potpuno električnu opciju.

Nazvan „elektrificiran“, Electrified G80 nije PHEV ili hibrid, ne, to je potpuni, pošteno do bože čisti električni automobil. Ovaj nadimak nije bez kritike; dovraga, pogrešno sam pretpostavio da je auto PHEV. Ups. Isto tako, ne mogu a da se ne zapitam da li bi nadimak „elektrificiran“, zajedno sa nevjerovatno potcijenjenim izgledom Genesisa, mogao uzrokovati da kupci električnih vozila previde Electrified G80.

U pogledu eksterijera, vrlo je malo toga što vizuelno označava elektrificirani G80 standardni G80. Rešetka u obliku Dorito prednje maske zatvorena je i ispunjena dijamantskim motivom koji neprimjetno kamuflira vrata priključka za punjenje na desnoj strani rešetke. Pozadi, Genesis je rekao da je stražnji donji okvir jedinstven za Electrified G80, ali promjene su toliko minimalne da je zaista teško odrediti koliko se stražnji dio razlikuje osim ako su dva automobila jedan pored drugog. Jedinstveni, 19-inčni točkovi nalik turbini upotpunjuju izgled, ali još jednom, izgledaju kao točkovi koji bi lako mogli biti opcioni na standardnom G80.

Ipak, nisam siguran da li je to loša stvar. Genesis G80 je lijepo vozilo za početak; Fastback dizajn ima dobre proporcije. Za nedelju dana kada sam imao G80, prišao mi je više ljudi i dalo mi komplimente za moj „lep auto“, uključujući i jednog momka u BMW i4, zadivljen bojom Hallasan Green. Electrified G80 je svakako suprotan Wertherovog originalnog oblika Mercedes EQS.

Unutrašnjost, instrument tabla i unutrašnjost su otprilike isti kao kod standardnog G80, uz minimalne promjene. Znači, sve površine i dodirne tačke su visokog kvaliteta; Jedinstvena, nahranjena i drvena obloga sa otvorenim porama krasi instrument tablu i kartice vrata. Kožne površine koriste materijal koji Genesis naziva „održivijim (i) ekološki prihvatljivijim“, u poređenju sa normalnom kožom. Uživanje je držati, a zrno kože na točku je gipko, možda pomalo pepeljasto. S lakoćom klizi kroz ruke, bez osjećaja glatke, masne ili dosadne. Konačno, Genesisov tradicionalni dizajn i sučelje su njegove prednosti u svijetu električnih vozila s teškim ekranom s lijepim, ali granična neupotrebljiva sučelja. Infotainment svojom brzinom, kvalitetom i lakoćom korištenja posramljuje postavke etabliranih brendova.

Electrified G80 menja svoje turbo motore sa četiri ili šest cilindara za dva elektromotora. Proizvode svaki od 182,5 konjskih snaga i napajaju se baterijom od 87,5 kWh, a montirani su na obje osovine za kombinovanu snagu od 365 KS i 516 lb-ft obrtnog momenta. Kumulativno, sistem bi trebao isporučiti domet od oko 283 milje, prema procjenama EPA.

Nije platforma po meri, ali da li joj je potrebna?

Čini se da svaki OEM žuri da stvori novu platformu potpuno optimizovanu za električna vozila. I, uglavnom, trebalo bi. EV se razlikuju od tradicionalnih ICE automobila, a modularne EV platforme po narudžbi nude mnogo prednosti, kao što su pakovanje i bolji raspored kabine. Ali, razmišljajući kao potrošač, da li je to uvijek važno? Kada idem u restoran, sigurno ne razmišljam o granularnim metodama koje su spojile obrok, sve dok je hrana dobrog ukusa.

Na neki način, Electrified G80 je nekako takav. Ima dobar ukus, metaforički. Toliko dobro, da nema razloga da brinete što automobil nije na „namjenskoj“ platformi EV. Naravno, iznutra Genesis Electrified G80 ima podignuti pod koji je endemičan za mnoge električne automobile jer ispod njih pohranjuju svoje baterije. Ispod haube se nalazi jedan od dva elektromotora koji izgledaju otprilike iste veličine i oblika kao i motori na plin koji je Genesis ugradio u G80 koji nije EV, tako da automobil nema trup. U prtljažniku, velika grba za smještaj pogonskog motora ulazi u prtljažni prostor, a preklopna sjedišta zamijenjena su malim prolazom za skijanje.

Ipak, čini se da ovi kompromisi ne utiču toliko na automobil – u stvari, oni ga samo poboljšavaju. Uzdignuti pod se prilagođava opuštenijoj poziciji za vožnju nalik automobilu, a ne uspravnim pozicijama sedenja u SUV stilu nekih konkurenata. Ima dovoljno prostora za oba reda sedišta, a prtljažnik je i dalje dosta velik čak i sa velikom grbom u njemu. Naravno, nema frunk, ali Hyundaijev vlastiti namjenski izgrađeni automobili na EV platformi (E-GMP). imaju sitne, jedva upotrebljive drške. Genesis Electrified G80 nije toliko kompromitovan kao što bi se mislilo sa njegovom konverzijom u električni. Možda je to delimično i zato Genesis insistira platforma G80 je dizajnirana da omogući elektrifikaciju od skoka, ali sam skrenuo.

Genesis Electrified G80 je hitan, ali gladak

Na papiru, brojevi performansi i raspon Genesisa izgledaju pomalo osrednji. Ne može proći 300 milja, a izlazna snaga je manja od 3,5-litarskog turbo pogona na plin, čak i ako ima veći obrtni moment.

Pa ipak, automobili ponekad mogu biti više od tehničkih listova. Pravolinijsko ubrzanje Electrified G80 je brzo, ali bez žurbe. Električna vozila se često optužuju za nezanimljivu isporuku snage, što mislim da nije fer niti posebno prikladno za bilo koga ko obraća pažnju na iskustvo vožnje EV. Genesisov EV isporuka energije je glatka; on se nekako kotrlja na svojih punih 516 lb-ft obrtnog momenta, ubrzavajući automobil od nule do 60 mph u svilenkaste četiri sekunde. Poređenja radi, isporuka snage u brzim EV-ima kao što je Polestar 2 ili Mustang Mach-E izgleda slično lansiranju rolerkostera u stilu magneta. Zabavno, ali ne baš iskustvo koje priliči glatkom luksuznom automobilu.

Rekao sam ovo ranije: Električni automobili su šifra za dobru vožnju, ali nema svaki proizvođač mogućnost da dosljedno obuzda višak mase koju donose motori i baterije, posebno na automobilu koji ima više opcija za pogon. Otkrio sam da se EV konverzije mogu dobro voziti, ali kada se automobil vozi sa bilo kakvim žarom, ti nedostaci se vide na šasiji koja se osjeća na granici, sa lebdećim ovjesom koji ne može podnijeti svu tu dodatnu težinu.

Genesis Electrified G80 se, međutim, osjeća kao EV u kojem možete uzeti svoju tortu i pojesti je. Sa težinom od 5038 funti, nije posebno lagan automobil, ali u krivinama, njegova zategnuta šasija i dobro sastavljen sistem ovjesa omogućavaju istinsku zabavnu vožnju. Bez sumnje, automobil je mekan—mislim, zdravo, to je luksuzna limuzina bez sportskog pretvaranja, ali težina električnog G80 nikada nije glomazna. Vožnja je gipka, a da nije gruba. Mekan je bez osjećaja preopterećenosti i definitivno nema ovjes za koji se čini da ne može podnijeti dodatnu težinu i da bi se umjesto toga beskrajno odbijao i odbijao po cesti. Ništa od tih gluposti.

Komunikativno upravljanje nudi savršenu količinu težine i osjećaja, ali previše na način koji odaje izrazito udobnost automobila. Regenerativno kočenje modela G80 može se podesiti na jedan od četiri nivoa ili se može voziti u načinu rada s jednom pedalom, nazvanom i-Pedal. Sve je to vrlo besprijekorno i prilagođeno mnogim različitim stilovima vožnje EV.

EPA procjenjuje da će Genesis vratiti 282 milje, ali u praksi, kladio bih se da će svaki razuman vozač lako parirati ili pobijediti to. Na primjer, nemam lagano stopalo i koristio sam klima uređaj tokom većine svojih vožnji, tako da ga nisam baš hipermiljao. Ali vozeći se oko područja Kolumbusa u Ohaju, koje je uglavnom autoputevima pomiješano sa blagom gradskom vožnjom (ne idealni EV uslovi), prosječno sam vozio oko 3,2 do 3,4 milje po kWh. Bio sam na putu da postignem domet od 280 milja, samo dvije milje manje od EPA-e testne ocjene. Za veliku luksuznu limuzinu bez namenske EV platforme i koja se takođe može naručiti kao vozilo na gas, to je prokleto dobro.

Brzina brzog punjenja DC postiže maksimalnu snagu od 187 kW. Brz, ali malo iza Genesis GV60 od 220 kW, ili Mercedes EQS od 200 kW. Stope brzog punjenja DC ostale su blizu maksimuma za većinu događaja punjenja i usporile su se na otprilike 35 kW na oko 90 posto.

Ipak, ne možete ga kupiti

Electrified G80 je takođe prilično jak posao. Cijena od 80.920 dolara (ne računajući 525 dolara za Hallsan Green boju) izgleda kao tableta za progutanje, ali automobil dolazi samo u jednom, dobro opremljenom kompletu. Dobićete sve što sam pomenuo gore. Poređenja radi, slično opremljen Genesis G80 je oko 8.000 dolara jeftiniji na 72.845 dolara, što i nije velika razlika. Automobili poput Mustang Mach-E ili Tesla Model S možda su brži i jeftiniji, ali nisu tako lijepi. Direktni konkurent Electrified G80 će biti nadolazeći Mercedes EQEali taj auto izgleda kao kap od kašlja.

Nažalost, izgleda da nećete imati izbora osim da kupite jedan od onih Mercedes EV u obliku rostile jer je Genesis Electrified G80 ekskluzivniji od Kanye Westa ponoćne cipele. Ima “izuzetno ograničenu dostupnost” i dostupan je samo u odabranim zastupnicima u Kaliforniji, New Jerseyu, New Yorku, Connecticutu, Washingtonu, Nevadi i Utahu. Ne postoje takva ograničenja s drugim modelima slične veličine, raspona i cijene. Genesis me je obavijestio da namjerava predstaviti Electrified G80 (zajedno sa električnim GV60) u više država, ali nije dao vremenski okvir.

To je neka vrsta srži Genesis Electrified G80. Era haotičnog tržišta novih automobila, upareno Genesisovom vlastitom ograničenom proizvodnjom elektrificiranog, u suštini ga čini neupadljivim u svijest većine kupaca električnih vozila. Dostupan je samo kod odabranih Genesis dilera, u odabranim državama; Vozio sam ga po Kolumbusu, ali neće biti dostupan u Ohaju dok Genesis ne kaže kada.

To je šteta, jer je Genesis Electrified G80 vrlo dobar EV, vjerovatno najbolja iteracija cijele Genesis G80 linije. Sjedala su vrlo udobna, a iznutra i izvana odiše nekom vrstom bezvremenskog raskošnog kvaliteta kojem mnogi njegovi konkurenti tek trebaju parirati. Ali, što je najvažnije, to nam dokazuje da se automobil ne mora oslanjati na polovične trikove da bi bio dobar luksuzni električni automobil.

Šteta što većina ljudi vjerovatno neće dobiti priliku da ga kupi.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA