SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Moj omiljeni Audi Detailing & Car Cleaning products – Nick’s Car Blog

Jedan od mojih srednjoškolskih poslova dok sam odrastao bio je rad u prodavnici automobila – to je bio najteži posao koji sam ikada imao, ali bilo je sjajno vidjeti koliku razliku mogu napraviti pravi proizvodi i 5-8 sati vašeg vremena čak i na najzapuštenijim automobilima. Još od mog posla detaljnog opisivanja automobila, sve sam više i više „uredna nakaza“ kada je u pitanju čišćenje vlastitog automobila, ali nedavno sam pojačao svoju igru ​​detalja na sljedeći nivo kupovinom niza visoko- proizvodi s krajnjim detaljima za korištenje na mom autu.

Premotavamo naprijed 20+ godina i pokupio sam puno savjeta o tome kako detaljno opisati, uključujući najbolje proizvode za korištenje. Imam sreću kao rezultat ovog bloga što će mi mnoge kompanije slati proizvode na demo, a ja sam također odveo svoje automobile na Elitni cilj San Diego da vidite šta rade najbolji u poslu.

Evo proizvoda koje sam do sada koristila i toplo ih preporučujem. Ažurirao sam ovaj post u septembru 2022. otkako sam ga prvobitno napisao prije više od 11 godina (vau!) u srpnju 2011. jer sam i testirao nove proizvode i sama industrija se dosta poboljšala.

Pranje bez vode / Quick Detailer

Daleko, ruku na srce, najbolji uređaj za pranje bez vode / brzi detalj koji sam koristio je WashMist od Elite Finish. Ne ostavlja se ni približno toliko kao drugi proizvodi koje sam testirao (a vjerovatno sam ih testirao više od desetine u ovom trenutku) i odlično radi i u čišćenju i u dodavanju sjaja. Također ima neka svojstva keramičkog premaza tako da će vam pomoći u održavanju postojećeg keramičkog premaza ili pružiti dodatnu zaštitu ako ga već nemate. Ključ za dobro korišćenje ovog proizvoda je da imate pravu vrstu peškira i da menjate sveže peškire kad god se zaprlja – prilikom pranja automobila obično prođem oko 4-5 peškira u zavisnosti od toga koliko je prljav i koliki je automobil. (npr. R8 zahteva manje peškira nego SUV). volim ove”Crazy Pile” ručnici jer su super debeli i duga dužina vlakana (poznata kao gomila) omogućava prljavštini da se zarobi duboko u dubini bez rizika od grebanja boje. Bez obzira na to, nemojte koristiti Costco ručnike – kvalitet vaših mikrovlakana čini OGROMNU razliku kada koristite pranje bez vode/brzo pranje. WashMist također dobro funkcionira kao sredstvo za sušenje nakon pranja u obliku kante i sapuna, gdje naprskate malo dok se suši kako biste podmazali površinu i eliminirali sve dodatne mrlje od vode. Također volim ovo koristiti kao sredstvo za čišćenje stakla!

Najbolje se koristi za: između dubinskog čišćenja, dok sušite automobil iz tradicionalnog pranja ili kada pranje vodom nije izvodljivo/praktično

Exterior Washing

Kada ga brzi detaljnik ne iseče (vidi gore), onda idem pravo na visokotlačni perač. Postoji nekoliko razloga za to, ali ukratko, zašto volim da koristim visokotlačni perač je to:

 1. Koristi manje vode
 2. Pritisak vode odstranjuje tonu prljavštine, smanjujući potrebu za ribanjem (štedi trud i minimizira mogućnost vrtloga)
 3. Top od pjene stvara lijep debeli sloj sapuna koji ostaje na boji koji inače jednostavno ne možete ponoviti
 4. Često ako auto nije toliko prljav možete preskočiti korištenje spužve sve zajedno, pa je često brže
 5. Radi ČUDA na točkovima, uklanjajući tvrdokornu prašinu od kočnica sa pukotina, pukotina i žbica do kojih inače ne biste mogli doći

Moja trenutna postavka je električni perač pod pritiskom iz Amazona (plin radi bolje, ali mnogo više buke i muke – IMO električni vam daje 80% rezultata za 20% truda). Željećete nešto što je moguće bliže 2 GPM i što je veći PSI to bolje. Sviđa mi se ovaj koji je trenutno na rasprodaji. Kombinirajte ovo s lijepim pjenastim kopljem kao što je Torq Lance od Chemical Guys i bilo koji sapun sa visokim sadržajem pjene CarPro Reset ili Adams auto šampon. Obavezno uzmite nekoliko lijepih rukavice za pranje od mikrovlakana (napomena: standardni ručnik od mikrovlakana, poput onih iznad, također dobro funkcionira) i wheel woolies dok ste unutra, i možete krenuti – alternativno, ovo sve u jednom kompletu iz Chemical Guysa je prilično dobra vrijednost ako vam treba sve gore navedeno.

Prilikom pranja automobila koristite različite ručnike/četke u zavisnosti od površine kako biste izbjegli unakrsnu kontaminaciju – npr. nemojte koristiti isti ručnik na točkovima kao i farba, jer ćete na kraju dobiti prašinu od kočnica u boji i sve izgrebati prekovremeno.

Čišćenje enterijera

Za unutrašnjost će vam trebati generalni čistač unutrašnjosti, a zatim nešto specifično za vaša sjedišta. Otkrio sam da mnogi proizvodi zaista dobro funkcioniraju ovdje, a nijedan se posebno ne razlikuje ili efikasniji jedan od drugog – stoga slobodno pretražite Amazon ili Detailed Image. Nedavno sam testirao neke proizvode za čišćenje automobila Proje i njihov Alpha čistač unutrašnjosti radi odlično, ali sam također imao sreće sa 303 Aerospace Protectantom.

Za kožna sedišta – jako volim Gyeon Strong Sredstvo za čišćenje kože za dubinsko čišćenje, Leatherique Rejuvinator Oil za vlaženje / restauraciju stare kože, a onda samo o unutrašnjosti „brzi detalj“ radi dobro za ostale površine poput kontrolne ploče ili redovnog čišćenja sedišta. Također je vrijedno napomenuti da ne morate svaki put koristiti sredstvo za čišćenje – često nakon sušenja automobila koristim vlažna mikrovlakana da obrišem instrument tablu i koristim ništa osim vode… ovo je najsigurniji način čišćenja i ne ne ostavljaju tragove. Izbjegavajte sve što ostavlja mastan ili sjajan finiš jer oni vremenom izjedu kraj dugmadi – pa ako je vlažan ručnik dovoljan za trik, slijedite princip “ne naškodi” i budite jednostavni.

Wheel Cleaning

Za kotače obično koristim gornju metodu za pranje pod pritiskom. Najbolje je prvo uraditi točkove, pa onda ostatak automobila. Počnite s temeljnim ispiranjem kako biste uklonili svu prašinu od kočnica, a zatim upotrijebite sredstvo za čišćenje kotača kako biste uklonili sve naslage željeza. Sviđa mi se Sonax Wheel Cleaner ili Iron-X – stvarno su cool jer mijenjaju boju kako kemikalije djeluju. Pustite da hemikalije stoje na točku dovoljno dugo da urade svoje i promijene boju, ali ne dozvolite da se osuše na točku i ne nanosite na vruće kotače jer može nagrizati boju. Također volim da velikodušno prskam kočione čeljusti i unutarnje cijevi kotača gdje mogu da dobijem više prljavštine i krhotina i učinim točak zaista čistim. Četke kotača su odlične za dublje ulaženje u cijevi kotača, kao i oko matica. Nakon što je sredstvo za čišćenje točkova učinilo svoju magiju, isperite ga vodom pod pritiskom, a zatim nastavite sa davanjem celog automobila (uključujući ponovo točkove) pjenom i/ili čišćenjem sunđerom. Na kraju, kada sušite, ako koristite keramički ili silikonski premaz (kao što je WashMist iznad) pomaže u uklanjanju svih preostalih ostataka, kao i dodaje malu zaštitu.

Konačno, ako dobijete priliku za dubinsko čišćenje – uradite gore navedeno, ali uklonite točkove iz vozila. Kada se potpuno osuši i svi ostaci uklone, nanesite keramički premaz da zaštitite točkove i da se prašina od kočnica bukvalno otkotrlja – pogledajte dole za više o keramičkim premazima.

Za sjaj guma, stvarno mi se sviđa Proje’s Tire Fusion najbolje od svega što sam probao – i ako želite kupiti sve-u-jednom komplet ovo je odlična postavka. Sve u svemu, smatrao sam da su svi Proje proizvodi odlični, ali sjaj guma je prilično izvanredan. Ne ljušti se, ima pravu količinu sjaja, dugo traje i lako se nanosi. Konačno, neko je smislio kako se to radi!

Ceramic Coatings

Keramički premazi su apsolutni MJENJAČ IGRE kao što sam već napisao. Voda se spušta do tačke u kojoj jedva trebate da osušite automobil, a takođe odbija prljavštinu, blato i sve ostalo što se obično lepi za boju. Ovo možete primijeniti gotovo svugdje uključujući staklo, plastične obloge, kotače i naravno boju.

sviđa mi se CarPro DLUX premaz za točkove za kotače, kočione čeljusti i druga područja s velikim prometom/toplotom, u kombinaciji sa CarPro UK izdanje za ostatak auta. Prije nanošenja keramičkog premaza važno je provjeriti jesu li kotači i/ili farba savršeni koliko god možete, jer će keramički premaz trajati 3-5 godina i u osnovi se zaključava u sve ispod – zamislite ga kao zaštitu ekrana za vaš telefon, gdje postoji dodatni sloj stakla koji štiti ono što je ispod – tako da su sve nesavršenosti zaglavljene na mjestu (a ako točak ili farba izgledaju savršeno, to će također ostati slučaj!).

Takođe sam testirao GTechniq i Avalon King a bili su i odlični – keramički premaz je zaista lako napraviti (uraditi sam (sve su pripreme i poliranje teški) i većina renomiranih proizvoda će se u ovom trenutku dobro snaći. Izbjegavajte sve marke bez imena koje su znatno jeftinije i bit ćete u redu.

Poliranje

Elite Finish Detailing

Ako zaista želite biti veliki, investirajte u dobar orbitalni polir s dvostrukim djelovanjem kao što je Rupes Big Foot. Također će vam trebati gomila jastučića, rješenja za poliranje i još mnogo toga – tako da je, iskreno, bolje da ovo prepustite profesionalcu osim ako (1) zaista volite ovo sami ili (2) planirate to raditi dovoljno često da neka ovo bude dobra vrijednost. Lako možete potrošiti 500-1000 dolara na zalihe, a kriva učenja da biste zaista postali dobri u poliranju mogu biti desetine automobila (i tokom te krivulje učenja možete napraviti greške koje oštećuju ili progore farbu). IMO, većina ljudi je najbolje da pronađe dobrog detaljnika, da ga ispoliraju boju, a zatim nanesu keramički premaz da ga zaključaju. To bi u većini slučajeva trebalo trajati doživotno vozilo, a premaz možete održavati pomoću CarPro Reload ili sličnim sprejevima svakih 6-12 mjeseci. Ako ovo uradite sami, preporučujem da investirate u a glinena rukavica pošto to štedi mnogo vremena, onda volim da koristim Meguiars Ultra-Cut za uklanjanje dubokih vrtloga i ogrebotina, zatim Meguiars Ultra-Finish za drugi prolaz kako biste uklonili sve manje vrtloge i holograme.

Kada razmišljate o „uradi sam“ u odnosu na profesionalne detalje, svakako uzmite u obzir vrijednost svog vremena – ispravno poliranje vašeg automobila može potrajati 8 sati (lako) i izazvati prilično bol u leđima, pa ako je cijena otprilike ista da kupite sve zalihe u odnosu na unajmljivanje profesionalca – tada profesionalac ne samo da je isplativ, već vam štedi tonu vremena, bolova u tijelu, a vi ćete dobiti bolji rezultat.

Razno

Ima još tona što možete napisati i preporučiti, jer je detaljna umjetnička forma. Nakupio sam cijeli ormarić zaliha za detalje, a svaki alat ima različitu upotrebu za specifične situacije ili potrebe.

Nekoliko proizvoda na koje ću se češće oslanjati uključuju:

 • Sirće – odlično za uklanjanje mrlja od vode, posebno na staklu
 • Bissell Little Green – odličan za dubinsko čišćenje tepiha, sjedišta i uklanjanje mrlja
 • Puhalo za lišće – posebno ako je vaš automobil obložen keramičkim premazom, korištenje puhala za lišće kako biste osušili automobil i izbacili vodu sa teško dostupnih mjesta kao što su rešetka ili žbice kotača je odlična
 • Odmašćivač – odličan za motorne prostore, zaista tvrdoglava mjesta, zaglavljenja vrata ili druga mjesta koja su zanemarena ili prekrivena uljem i prljavštinom.
 • Parni čistači – odlični za obloge (pazite na toplinu) ili tvrdokorne mrlje u unutrašnjosti.
 • Sredstvo za čišćenje stakla – radije koristim WashMist naveden gore, ali Stoners ili bilo koje drugo sredstvo za čišćenje stakla specifično za automobil može biti od pomoći da staklo zaista pukne.

Nadam se da će ovo pomoći i nastavit ću ažurirati ovaj post dok budem pokušavao nove stvari!

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA