SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

FIA-ina šutnja o kršenju ograničenja troškova Red Bulla je štetna za F1

FIA je tokom vikenda potvrdila ta dva Formula 1 timovi su proglašeni krivima za kršenje limita troškova od 145.000.000 dolara koji je na snazi ​​za trkačku sezonu 2021. Timovi koji previše troše jesu Aston Martin—i što je još važnije zbog svog uspjeha tokom 2021. i 2022.—Red Bull Racing. Ali dok je upravno tijelo F1 prijavljen „Proceduralna povreda i manji finansijski prekomjerni trošak manji od 5% gornje granice troškova“, tek treba objaviti bilo kakvu podršku dokazi o tome kako su timovi previše trošilii još važnije, kada i kako planira kazniti prestupnike.

Ovi detalji su od suštinskog značaja, a nedostatak transparentnosti FIA-e šteti sportu. Da ne spominjemo rezultate ovog nedavnog pregleda ograničenja troškova koji se odnose na sezonu 2021., što znači da bi sve posljedice koje se na kraju primijenile mogle promijeniti prvenstvo koji je zapečaćen skoro godinu dana. Ili bi FIA mogla kazniti trenutni plasman tima (2022.) za prekršaj koji se dogodio 2021.? U tome je stvar, čini se da u ovom trenutku niko ne zna, a FIA i nije baš najtransparentnija organizacija. Zapamtite sitnije detalje Velika nagrada Abu Dabija 2021 istrage? Da, nisam ni ja.

„Govorimo o sezoni 2021, ne o ovoj sezoni“, rekao je bivši i sadašnji vozač F1 Sky Sports domaćin Martin Brundle. „Zašto nisu bili u mogućnosti da dođu do detalja… vjerovatno se iza kulisa odvija neka svađa kako bi se ovo ublažilo kako bi se objasnilo i došlo do nekog obrazloženja. Ali je potpuno razočaravajuće što smo sada dobili ovu najavu onoga što se dogodilo, ali ne znamo posljedice.“

Takođe je nejasno kada će se desiti kazne, novčane kazne ili oduzimanje poena, ali i njihova težina. The limit troškova je postavljen za određenu svrhu, a ako se varijacija od 5% smatra „manjim“ narušava njegovu valjanost. FYI, 5% od 145 miliona dolara nije beznačajnih 7,25 miliona dolara. I iako se nezvanično izvještava da je Red Bullova prekomjerna potrošnja oko 2.000.000 dolara, bilo koji iznos iznad granice troškova daje svakom timu prednost u odnosu na rivale. FIA mora djelovati brzo i snažno ako želi odvratiti druge timove od toga minor varijacije u narednim godinama.

„Mora biti jasno da se držite limita troškova ili malo ispod njega, inače će to boljeti“, dodao je Brundle. „Vidjet ćemo da li FIA želi ozbiljno da se spusti u prvoj godini. Ali svakako treba da se pooštri. Potrebna nam je jasnoća i mora biti krut, a varijacija od pet posto je previše.“

Dakle, da li je dodatni novac potrošen na novi aero paket ili se Red Bull zaista posvetio vrhunskim ugostiteljima, kao meme reci? I šta je tačno uradio Aston Martin radi sa dodatnim novcem (koliko je to ikada bilo), s obzirom da ove godine nije postigla baš ništa? Možda je to bio bonus za prijavu za Fernanda Alonsa.

Bez obzira na iznos varijacije i na šta je potrošen, FIA mora riješiti svoje probleme s transparentnošću prije nego što dodatno naruši već sumnjivu etičku reputaciju. To može učiniti tako što će otkriti sve svoje nalaze i biti jasan s javnošću o tome kako, kada i u kojoj mjeri će počinitelji biti odgovorni. Oh, i to bi trebalo da bude od… juče.

Imaš dojavu? Pošaljite nam e-poštu na tips@thedrive.com

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA