SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

WEC smanjuje LMP2 klasu od 2024.: Izvještaj

LMP2 klasa bi uskoro mogla biti eliminisana sa Svjetskog prvenstva u izdržljivosti (WEC).

Kako prenosi Autosport, plan za smanjenje LMP2 će biti dostavljen FIA World Motor Sport Council. Serija bi mogla izbaciti klasu LMP2 iz takmičenja od 2024. godine, iako bi automobili i dalje mogli voziti u 24 sata Le Mansa.

Rastuća klasa Hypercar je vjerovatno ključni razlog za ovaj potez. U 2023., WEC mreža će sadržavati najmanje 11 Hypercar unosa. Unosi proizvođača od Cadillac, Ferrari, PeugeotPorsche i Toyota takmičiće se za prvenstvo. Postoji prostor da se to proširi na 15 prijava ako Glickenhaus i Vanwall također dovedu po dva automobila na mrežu.

U 2024. godini će više proizvođača ući u borbu u klasi LMDh. Alpine, BMW i Lamborghini su spremni da se pridruže, s potencijalom za daljnje ulaske privatnika. Ovo bi moglo proširiti mrežu na preko 20 automobila. Pitanje dodatno komplikuje očekivano proširenje GT unosa u probno nazvanoj GTLM klasi. Sve u svemu, nadolazeće promjene će ostaviti malo prostora na mreži za LMP2 automobile, osim trke u Le Manu koja ima 62 mjesta.

Pierre Fillon, predsjednik Automobile Club de l’Ouest koji promovira WEC, naveo je prostor na mreži kao primarni problem. „Krugovi koji mogu primiti više od 36 ili 38 automobila su rijetki i daleko između“, rekao je Fillon, dodajući da „Ako proizvođači povećaju mrežu na 20 ili 25 automobila u vrhunskoj klasi, neće ostati puno mjesta za ostali.“

Fijon je takođe ukazao na važnost Hypercar-a za budući uspeh WEC-a, koji izgleda da ima prednost nad klasom LMP2. Međutim, Fillon je brzo rekao da je LMP2 još uvijek važan, napominjući da je klasa „ključna“ za disciplinu utrka izdržljivosti.

LMP2 nikako nije mrtav. Trebalo bi da debituje sa automobilom nove generacije 2026. Takođe će ostati vrhunska kategorija u evropskoj i azijskoj Le Mans seriji, a takođe će imati i mesto u Severnoameričkom IMSA šampionatu sportskih automobila. Izvršni direktor WEC-a Frederic Lequien je također istakao da je LMP2 ključan kao dom za privatne prototipove.

Prema Autosport, trenutno je poznato da će vrhunski LMP2 takmičari iz Evrope, Severne Amerike i Azije imati rezervisana mesta za ulazak u Le Mans. Očekuje se da će dodijeljeni broj biti veći od pet LMP2 timova koji su učestvovali u utrci 2022.

Nisu svi tužni zbog promjena koje dolaze. Šef United Autosports tima, Richard Dean, postigao je uspjeh u LMP2 kada je ovaj tim osvojio titulu 2019/2020 WEC LMP2, kao i krunu evropske Le Mans serije 2020. Iako je vidio LMP2 klasu kao sjajan dio WEC-a posljednjih godina, sretan je što vidi kako se prvenstvo kreće i pozdravlja novu klasu Hypercar kao put naprijed.

U osnovi, izgleda da će LMP2 nastaviti da bude važna trkačka klasa izdržljivosti u godinama koje dolaze. U isto vrijeme, čini se vjerojatnim da će napustiti WEC da napravi mjesta za rastuću listu konkurenata Hypercar-a. Kao što je uvijek slučaj u motosportu, jedina konstanta je promjena.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA