SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Povratak u formu bivšeg svetskog standarda

Potpuno električni Cadillac Celestiq označava novu eru za nekada svemoćnog američkog proizvođača automobila. Poznat kao “Svjetski standard” po tome što je kući odnio prestižni Dewar trofej 1908. i 1912., Cadillac je bio pionir u efikasnosti masovne proizvodnje sa svojim zamjenjivim dijelovima, vlasničkim električnim sistemima imoćni motori. Cadillac je dizajnirao prvi V16 motor na svijetu 1930. godine, a proizvođač automobila je bio prvi koji je koristio potpuno čelični krov i staklo otporno na lomljenje u serijskom automobilu.

Sada se ne čini tako, ali Cadillac je bio na čelu tehnologije čak i prije nego što je General Motors preuzeo kormilo 1909. Marka je usred reinvencije sa svojim potpuno električni Lyriq SUV, prvi Caddy EV koji je stigao u izložbene salone. Slijedeći primjer je potpuno nova luksuzna limuzina Celestiq sa četiri vrata, povratak u formu za brend. “Celestiq je najčistiji izraz Cadillac-a, koji priznaje našu nevjerovatnu historiju i vodi nas u hrabriju i svjetliju budućnost,” rekao je Rory Harvey, Cadillac Global potpredsjednik.

2024 Cadillac Celestiq: Šta je novo?

Novi Celestiq je drugi Cadillac EV i tehnološki najnapredniji proizvodni automobil marke. Također simbolizira povratak ručno izrađene proizvodnje jer će svaki Celestiq biti ručno rađen i personaliziran po narudžbi. „Sa izuzetno malim brojem ručno izrađenih vozila koja će se nuditi na globalnoj razini svake godine i ekskluzivnim procesom deklaracije, Celestiq će zaista biti jedinstveno naručeno po narudžbi“, dodao je Harvey.

Uz hrabru prisutnost sa svojim dugim omjerom instrument-osovina, produženim međuosovinskim rastojanjem, zadnjim dijelom nalik na karavan i elementima svjetla visoke tehnologije, Celestiq je novi vodeći Cadillac. Vraća uspomene na vintage kopnene jahte sa odvažnim stilskim elementima i luksuznom opremom. Cadillac ima mučnu naviku da debituje sa fascinantnim konceptualnim automobilima koji neće ugledati svjetlo dana, ali Celestiq je stvaran koliko god može, konceptni izgled i sve ostalo.

Cadillac Celestiq
Cadillac Celestiq. Fotografija: Cadillac.

Ultium Powertrain

Nijedan Cadillac Celestiq neće izgledati isto, iako će svi imati Ultium pogonski sklop ispod tih uobličenih karoserije sa dva električna motora, pogonom na sva četiri točka i baterijom od 111 kWh. Ispumpavanje GM-ovih procijenjenih 600 konjskih snaga i 640 lb-ft. obrtnog momenta, Celestiq-ov prilagođeni 11.59:1 (prednji) i 11.63:1 (stražnji) prenosni odnosi oslobađaju uzbudljive performanse i prihvatljiv domet, gurajući automobil od nule do 100 km/h za oko 3,8 sekundi dok pruža domet od 300 milja zahvaljujući jednom- vožnja pedalom i regenerativno kočenje.

Štaviše, Celestiq prihvata do 200 kW DC brzo punjenje kada se baterije isprazne kako bi napunio domet od 78 milja za oko 10 minuta.

Ultra luksuzna vožnja

Nadolazeći Cadillac Celestiq možda ima moć da se vozi poput sportskog automobila, ali ostaje luksuzno vozilo do srži. Ima dizajn prednjeg i stražnjeg ovjesa s pet karika s prilagodljivim zračnim oprugama i magnetnim prigušivačima kako bi pružio udobno, a opet osjetljivo iskustvo vožnje koje je u suprotnosti sa Celestiqovim dužinom od 18 stopa i širinom od sedam stopa. „Ugradili smo Cadillacovu stručnost u razvoju naprednih sistema šasije i ovjesa u potpuno novo iskustvo za klijenta,“ rekao je Tony Roma, Cadillac Celestiq glavni inženjer.

Debitantski u Celestiq-u je prvi Cadillac-ov sistem Active Roll Control koji pruža okretnije rukovanje, dok vektorski obrtni moment, pogon na svim točkovima i aktivno zadnje upravljanje omogućavaju bolje prianjanje, stabilno rukovanje i bolju upravljivost.

Napredna konstrukcija

Novi Cadillac Celestiq ima nekoliko proizvodnih tehnika kao što su mega livenje, aditivna proizvodnja (3D štampa) i fleksibilna proizvodnja. Podvozje ima šest aluminijskih dijelova od lijevanog u pijesak ili mega livenog aluminija radi uštede prostora uz poboljšanje strukturalne krutosti.

Celestiq ima više od 115 3D ispisanih dijelova, uključujući prekidače za prozore, dekor konzole, ručke i još mnogo toga. Osim toga, vozilo ima više od 300 „flex-fabriciranih” komponenti koje uključuju manipulaciju metalnim limovima u jedinstvene oblike poput papirnog origamija.

Novi standardi luksuza

Iako Cadillac Celestiq ima više nego dovoljno snage da dokaže poentu, njegova glavna snaga je pružanje najvišeg nivoa otmjenosti i prestiža svojim putnicima. Ima električno otvaranje i zatvaranje vrata koja negiraju potrebu za konvencionalnim dugmadima za vrata. Kabina je kakofonija ručno obrađenih metalnih ukrasa, ručno umotanih kožnih presvlaka i beskrajnog izbora materijala, boja i završnih obrada. “Celestiq je mnogo više od samog vozila; to je umjetničko djelo,” rekla je Laetitia Lopez, dizajnerica vodećih boja, materijala i završnih obrada za Cadillac Celestiq.

Standard u svakom Celestiq-u je četverozonski fiksni stakleni krov opremljen tehnologijom spuštenih čestica i koreografijom ambijentalnog osvjetljenja u više boja, omogućavajući svakom korisniku da odabere neproziran ili potpuno proziran krov. Prednja i sredina ekspanzivne kontrolne table je 55-inčni informativno-zabavni sistem visoke definicije sa ekranom osetljivim na dodir sa ugrađenim Google-om, povezanim kamerama i Ultra Cruise vožnja bez ruku sposobnosti.

Putnici pozadi imaju individualne ekrane od 12,6 inča i ekran osetljiv na dodir od 8 inča na centralnoj konzoli, dok vozač i suvozač imaju pristup ekranu prednjeg komandnog centra od 11 inča za podešavanje postavki vozila kao što je zatamnjenje staklenog krova, temperatura u kabini i još mnogo toga.

Melodije za vožnju su zahvaljujući AKG Studio Reference audio sistemu po meri sa tri pojačala, 30 kanala i 38 zvučnika. Celestiq također ima tri vanjska zvučnika koji upozoravaju pješake i bicikliste na putu. Štaviše, novi Cadillac Celestiq debituje sa četvorozonskim Gentherm mikroklimatskim sistemom. Ima do 33 uređaja za mikroklimu koji nude prilagođene postavke udobnosti za vratne šalove, grijane naslone za ruke i ventilirana sjedala.

Cadillac Celestiq raspored enterijera.
Cadillac Celestiq raspored enterijera. Fotografija: Cadillac.

Cijene za Cadillac Celestiq 2024

Proizvodnja Cadillac Celestiq-a zakazana je za kraj 2023. godine u Globalnom tehničkom centru General Motors u Warrenu, Michigan. Potencijalni klijenti će proći kroz proces konsultacija o dizajnu od strane posvećenog Cadillac konsijerža kako bi njihov Celestiq oživio.

Osnovna cijena počinje sjeverno od 300.000 dolara i značajno će se povećati u zavisnosti od nivoa prilagođavanja kupca. Cadillac će proizvesti najviše šest Celestiqa u bilo kojem trenutku kako bi osigurao kvalitetu i pažnju posvećenu detaljima.

Alvin Reyes je kolumnista Automoblog-a i stručnjak za sportske i performanse automobila. Studirao je civilno vazduhoplovstvo, aeronautiku i računovodstvo u svojim mlađim godinama i još uvek je veoma vezan za svoje bivše Lancer GSR i Galant SS. Takođe voli prženu piletinu, muziku i biljne lekove.

Fotografije i izvor: Cadillac.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA