SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Kažem Auf Wiedersehen Audiju R8 V10

Ne bismo trebali žaliti za propašću Audija R8 V10, već nazdraviti (zajedno sa nekoliko guma), slaveći da on uopće postoji.

Znali smo Audiju R8 V10 dani su bili odbrojani. Pohod ka elektrifikaciji, nedavne visoke cijene gasa i ekološki zakoni zapečatili su njegovu sudbinu. Bilo je dobro. Debitirajući 2006. godine, R8 je bio egzotični superautomobil. To je bilo najbliže što ste mogli doći do F1 automobila ili Audijevi LeMans dominiraju prototipovi. Dijelio je dijelove i inženjering sa Lamborghinijem. Ali bio je bolji od Gallarda za manje novca.

Audijev tajni sos za R8 bio je kombinovanje žestine Lamborghinija sa uljudnošću A6. R8 je uvijek bio pristupačan automobil i lak za vožnju. To nije auto koji biste parkirali ispred prodavnice, ali je ipak daleko upotrebljiviji od igračke za vikend. Egzotičniji je od Porschea 911 ili Corvette C8, ali jednako praktičan. I ako Porsche i Chevrolet mogu pronaći način da održe svoje vodeće sportske automobile, Audi je mogao pronaći način da nastavi sa proizvodnjom R8.

Audi R8 GT

Odluka da se prekine proizvodnja R8 izgleda kao praktična. Od 2006. do 2019. Audi je prodao ukupno 39.000 R8 vozila, što čini manje od 1% godišnje prodaje kompanije. Uz to, to je bila i emotivna odluka. Audi je mogao nastaviti sa proizvodnjom R8 i koristiti 4,0-litarski TFSI V8 ili potpuno elektricnoali to ne bi bio isti auto.

Fenomenalan V10 motor je srce R8. Čudna je konfiguracija motora. Deset cilindara nije tako glatko kao V12, ali čini kompaktniji motor sa manjom masom. Nije ekonomičan kao V8, ali se okreće brže i sposoban je proizvesti više snage. R8-ov V10 proizvodi 562 KS i ima divnu notu izduvnih gasova. Huk nije tako grudast kao V8 i samo malo grublji od V12. To je savršen zvuk u R8. Zbog toga Audi nije htio pustiti da prošla godina R8 prođe tiho. Tako su proizveli R8 GT, a sa verzijom V10 od 602 konjske snage, najmoćniji automobil sa pogonom na zadnje točkove u istoriji Audija.

Audi R8 GT

Po svemu sudeći, R8 GT je najbolji R8 do sada. To će osigurati da R8 bude na vrhuncu svoje igre i kao mašina za dimno sagorevanje fokusirana na stazu. Auto novinari staju u red za volanom, željni da u svoje kritike ubace suvišnu hiperbolu. Oni će pohvaliti Audi što je napravio ovu posljednju, sjajnu verziju svog V10 superautomobila. I oni će pjevati Audijeve pohvale za izradu najboljeg R8 ikada dok oplakuje njen kraj.

Ali nisu u pravu. Audi treba pohvaliti jer je prvo napravio R8. Moglo se zadržati na izradi RS 6 Avants. Umjesto toga, njegovi inženjeri su pogledali šta su Italijani uradili pod VW korporativnim kišobranom i rekli: „Da, drži mi dunkel.“

Audi R8 GT

Audi je proizvodio R8 skoro 17 godina, neprestano ga poboljšavajući i održavajući relevantnim. Umjesto da žalimo za njegovim prolaskom, trebali bismo dati budnicu i nazdraviti. A ako to znači nazdraviti nekoliko kompleta guma, još bolje.

Fotografije: Audi

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA