SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

VW, Audi povlači SUV vozila zbog potencijalnog kvara motora

Volkswagen i Audi objavili su opoziva od četiri modela za rješavanje potencijalno neispravnih komponenti motora koje mogu biti sklone katastrofalnom kvaru. Kampanja pokriva period 2022-2023 VW Atlas i Atlas Cross Sport modeli zajedno sa 2021-2023 Audi Q5 i Q5 Sportback. Ukupno, populacija je više od 74.000 vozila. The VW/Obaveštenje o opozivu Audija navodi klipnjače proizvedene za osnovni motor (VW-ov sveprisutni 2,0-litarski turbo četvorocilindrični) kao krivca. Šipke proizvedene izvan fabričkih specifikacija mogu uzrokovati neuravnotežen rad motora, što će vjerovatno dovesti do katastrofalnog kvara motora ako se odmah ne riješi.

„Odstupanja u mehaničkom procesu proizvodnje klipnjača mogu uzrokovati povećanu pojavu čestica u krugu motornog ulja, što može dovesti do velikog habanja i zračnosti i rezultirati oštećenjem ležajeva klipnjače“, u obavijesti o kvaru NHTSA rekao je. „Ležaj klipnjače sa kontinuirano rastućim zazorom ležaja dovodi do prekomjerne buke motora. Ako se zanemari prekomjerna buka motora i signalna lampica motora i vozilo se nastavi voziti, ovo stanje može rezultirati kvarom motora, potencijalno uzrokovati gubitak pogonske snage tokom vožnje, a u rijetkim slučajevima i gubitak motornog ulja što može predstavljati opasnost od požara vozila“, navodi se.

VW i Audi kažu da bi sva vozila proizvedena nakon 6. oktobra ove godine trebala biti bez ovog kvara, jer su uvedeni novi procesi za kontrolu kvaliteta kod dobavljača koji proizvodi klipnjače za ove motore. Razvija se test koji može identificirati neispravne motore prije bilo kakvih simptoma, a trajno rješenje (kako je opisao proizvođač) je potpuna zamjena motora. VW/Audi kažu da su svi pogođeni modeli trenutno još u nedostatku garancija, tako da program nadoknade nije neophodan. Obavještenja vlasnicima bi trebala biti podijeljena u decembru.

Povezani video

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA