SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Vozači F1 kažu da žele da sude o kišnim uslovima, a ne o bezbednom vozaču automobila

Prošlog vikenda F1 Suzuka Grand Prix u Japanu je ostavio gorak ukus u ustima mnogih navijača Formule 1. Kao prvo, Max Verstappen iz Red Bulla osvojio je titulu prvaka 2022. sa četiri trke koje su još u kalendaru, nakon impresivne pobjede na Grand Prixu. Ali je takođe karakterisalo dugo odlaganje kiše i dosta kontroverzi, nakon što se vozač AlphaTuarija Pierre Gasly umalo sudario sa traktorom – koji je skidao srušeni automobil Carlosa Sainza sa staze – zbog nedostatka vidljivosti. Prema Motorsporttaj incident i neverovatno opasni uslovi potaknuli su vozače Formule 1 da se zapitaju da li bi oni trebali da odrede da li su uslovi trke bezbedni, a ne vozač bezbjednog automobila.

Tokom nekoliko sati dugog kašnjenja kiše prošle nedjelje, FIA je poslala sigurnosni automobil na stazu kako bi ocijenila uslove, kao što je uobičajeno. Ideja je da vozač sigurnosnog automobila odradi nekoliko krugova i utvrdi da li su uslovi na stazi dovoljno sigurni da se trka nastavi. Međutim, vozači su primijetili da je sigurnosni automobil potpuno drugačija zvijer od F1 automobila i da se ne može koristiti za preciznu procjenu stanja na stazi. Postoji nekoliko glavnih razloga zašto sigurnosni automobil – u ovom slučaju a Mercedes-AMG GT 63 S 4Matic—ne treba koristiti, ali najvažnija je guma.

Pogledajte razliku u spreju—Safety car vodi dva F1 automobila | Foto: Clive Rose/Getty Images

Gume sigurnosnog automobila su mnogo mrše, sa drastično drugačijim šarom gazećeg sloja od F1 automobila. Kombinujte njegove gume orijentisane na put sa nižom izlaznom snagom, a vodeni sprej koji dolazi sa zadnjeg dela sigurnosnog automobila u osnovi ne postoji. Dok bi prskanje sa zadnjeg dela F1 bolida moglo biti i plimni talas u poređenju. Potpuno pokriva vidljivost za vozače iza sebe. Dakle, kada smo svi vidjeli sigurnosni automobil kako labavi Suzuku, gotovo bez vodenog prskanja iz guma, stjuardi su smatrali da je siguran za F1 bolide, ali vozači su mislili drugačije.

Tako su se članovi Udruženja vozača Grand Prixa (GPDA) okupili kako bi došli do drugačijeg rješenja. Umjesto da sigurnosni automobil odradi nekoliko lakih krugova, neka vozači F1 urade ono što nazivaju „informativnim krugovima“ iza sigurnosnog automobila kako bi odredili uslove na stazi.

Ideja je potekla od slušanja vozača Mercedesa i sedmostrukog šampiona F1 Lewisa Hamiltona, koji je tokom odlaganja kiše rekao da će moći odmah da utvrdi da li su uslovi bezbedni u njegovom F1 bolidu. Ne samo da bi informativni krugovi omogućili vozačima da sami odrede da li je bezbedno da se trkaju, već bi takođe dali maršalima trke precizniji uvid u uslove. Ako maršali ne mogu da vide šta se dešava, zbog zida od spreja, ne mogu da utvrde da li je došlo do sudara pored šerifa i stoga ne mogu da upozore vozače koji nailaze.

Esteban Ocon (31) Alpine F1 A522, 09. oktobar 2022. u Suzuka, Japan | Foto: Clive Rose/Getty Images

Automobili bi također mogli biti opremljeni određenim senzorima za određivanje vidljivosti, dodajući neke opipljive podatke u informativne krugove. Na taj način vozači ne donose subjektivne odluke, već slijede podatke prikupljene iz njihovih automobila. Uz te podatke, FIA bi mogla donijeti bolje informisane odluke o tome hoće li se utrkivati, umjesto da samo gleda kako potpuno drugačiji automobil radi nekoliko lakih krugova na televiziji.

Do sada, rasprave o potencijalnim krugovima informacija odvijale su se samo interno, unutar GPDA. Međutim, oni namjeravaju iznijeti ovu raspravu na FIA-u uoči trke sljedeće sedmice u Austinu u Teksasu. Još uvijek postoje neke bore koje treba izgladiti, kao što je kako upravljati gorivom tokom informacionih krugova, ali to su mali problemi koje ne bi trebalo biti teško riješiti.

Nisam stručnjak, ali mislim da je ovo prilično dobra ideja. Ne samo da vozačima daje veću kontrolu nad vlastitom bezbednošću, već pruža bolje informacije i podatke kako FIA-i tako i navijačima koji gledaju kod kuće. Ponekad čujete da se ljubitelji trka žale na vozače koji ne žele da se trkaju po kiši, ukazujući na postojanje guma za kišu. Ali osim ako niste vezani za F1 bolid i radite trocifrene brzine dok ste gotovo potpuno slijepi, možda biste trebali vjerovati mišljenjima vozača.

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA