SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Top 10 najbržih automobila na svijetu (2023.)

Od nule do 60 je vjerovatno najrealističniji standard za svakodnevne performanse, ali nema boljeg krajnjeg faktora rangiranja od maksimalne brzine – najviše bez ograničenja, pokazatelja „badala uz zid“ koji superautomobil može imati. Potrebno je mnogo inženjerskog genija da se tako brzo kreće niz traku pločnika, a da se ne raspadne.

Evo liste 10 najbržih serijskih automobila na svijetu rangiran prema maksimalnoj brzini. Svi automobili koje biste očekivali su ovdje, rangirani od najbržeg do najsporijeg (iako je nazivati ​​bilo koji od ovih sporim bogohuljenjem.) I da pojasnimo, da, svi ovi automobili su legalni za ulicu.

#1: SSC Tuatara

SSC Tuatara

Najveća brzina: 282,9 mph
motor: 1.750 konjskih snaga

Slušamo o SSC-ovoj Tuatari od najmanje 2011. Napravljen od strane američkog proizvođača superautomobila SSC (bivši Shelby SuperCars, bez veze sa Carol Shelby), Tuatara ne samo da je pobijedio sljedeći najbrži superautomobil na listi, već ga je i izbacio iz vode (ili solane, takoreći.)

Dana 10. oktobra 2020. SSC Tuatara je uspeo da preuzme titulu najbrže serijsko vozilo na svijetu ostvarivši prosječnu brzinu od 316,11 mph (508,73 km/h), ujedno i polažući titulu prvog serijskog automobila koji je probio barijeru od 500 km/h. Ali taj rekord očigledno nije bio zvaničan, pa su se vratili i napravili još jednu vožnju u januaru 2021, ovaj put zvanično hvatajući rekord na 282,9 mph.

SSC Tuatara pokreće 5,9-litarski V8 sa dva turbo punjača koji proizvodi 1.350 konjskih snaga koristeći gas od 91 oktana i 1.750 konja ako ubacite malo E85 soka.

#2: Koenigsegg Agera RS

Koenigsegg Agera RS

Najveća brzina: 277,87 mph
motor:
1.341 konjskih snaga

Koenigsegg Agera RS je svojevrsni hibrid (ne, ne takav hibrid). To je Agera R u srcu, sa nekim od naprednih tehnologija One:1 i nekima od Agere S.

Proizvedeno je samo 25 primjeraka Agere RS. Pokretan 5,0-litarskim twin-turbo V8, “normalna” Agera RS proizvodi 1.160 konjskih snaga (na obične pumpe na benzin, imajte na umu). Međutim, 11 sretnih vlasnika uspjelo je (teoretski) postići maksimalnu brzinu od 277 zbog provjere posebnog paketa “1MW” prilikom naručivanja njihovog, što povećava ponije na 1.341.

Koenigsegg se oprostio od Agere sredinom 2018. sa dva posljednja primjera po imenu Thor i Väder.

#3: Hennessey Venom GT

Hennessey Venom GT

Najveća brzina: 270,49 mph
motor:
1.244 konjskih snaga

Ovaj hiperautomobil iz Hennesseya iz Teksasa je impresivna mašina, u najmanju ruku. Uz twin-turbo 7,0-litarski V8 koji proizvodi masivnih 1244 konjskih snaga, Venom GT je potukao svjetski rekord koji je postavio Koenigsegg Agera R kao najbrži serijski automobil na svijetu kada je ubrzao od nule do 186 mph za 13,63 sekunde. .

Ova zvijer može ubrzati od nule do 100 mph za 5,6 sekundi (svjetski rekord) i dostići 200 mph nakon zaustavljanja za samo 14,51 sekundu (također svjetski rekord). Hennessey tvrdi da Venom GT može dostići maksimalnu brzinu od 278 mph ako mu se da malo više prostora za to. Što se Hennesseyja tiče, sada su sve oči uprte u njega Venom F5 Revolucija koji ima potencijal da uzdrma stvari na ovoj listi.

#4: Bugatti Chiron

2017 Bugatti Chiron

Najveća brzina: 261 mph
motor:
1.479 konjskih snaga

Bugatti, koji nikada nije odustao od borbe najveće brzine, napravio je Chiron kao nasljednika već rekordnog Veyron Super Sporta (ispod). Chiron nosi isti 8,0-litarski W16 motor sa četiri turbo punjača kao i Veyron, ali je modificiran da proizvodi (prilično) više snage.

Ali evo zanimljivog dijela. Najveća brzina Bugatti Chiron – 261 mph – jeste elektronski ograničeno zbog sigurnosti. Jednostavno rečeno, niko nije napravio gumu koja može da izdrži brzine veće od 280 mph. Michelin kaže da rade na tome, ali dok tehnologija guma ne stigne, nemojte očekivati ​​da će maksimalne brzine preći 280 mph.

Pa, koliko brzo mogu Chiron ide? Niko ne zna sa sigurnošću (ili se usuđuje da pokuša), ali brzinomjer ide do 500 km/h (oko 311 mph). Pošto je mnogo manje moćni Veyron SS ispod dostigao preko 268 mph sa uklonjenim limiterom brzine, samo ćemo ga malo pobrisati i pretvarati se da je Chiron zvanično brži.

#5: Bugatti Veyron Super Sport

Bugatti Veyron Super Sport

Najveća brzina: 267,81 mph
motor:
1.200 konjskih snaga

Kako bi pobijedio SSC-ov Ultimate Aero, Bugatti je ubacio veće turbo i međuhladnjake na svoj prethodni Veyron koji je bio svjetski rekorder kako bi proizveo impresivnih 1.200 konjskih snaga. Veyron SS i dalje ima isti 8,0-litarski W16 motor sa četiri turbo punjača, ali sa 200 konjskih snaga više. Kako bi podnio dodatnu brzinu i snagu, Bugatti je također morao revidirati šasiju i ovjes.

Proizvedeno je samo 30 modela Veyron Super Sport. Elektronski ograničena na 258 mph za serijske automobile, navodi se u Guinnessovoj knjizi rekorda, iako je ograničenje brzine uklonjeno, maksimalna brzina je i dalje važeća. Samo bismo voljeli da su dozvolili da Chiron iznad uradi isto.

#6: SSC Ultimate Aero TT

SSC Ultimate Aero

Najveća brzina: 256,18 mph
motor:
1.183 konjskih snaga

Proizvođač butika superautomobila Shelby SuperCars (SSC) lansirao je Ultimate Aero 2007. godine, uništivši rekord najveće brzine skupljeg Bugatti Veyrona. U pitanju je bio model iz 2007. godine – od tada je SSC nadogradio Aero tako da uključuje potpuno novi twin-turbo V8 motor, koji proizvodi 1.287 konjskih snaga, dajući automobilu teoretsku maksimalnu brzinu od 290 mph.

SSC kaže da bi, s obzirom na dovoljno dug put, automobil mogli ubrzati do 270 mph. To bi oborilo Veyronov rekord opetpa hajde da vidimo da li će ikad doći do toga.

#7: Koenigsegg CCXR

Koenigsegg CCXR Edition

Najveća brzina: 249 mph
motor:
1.004 konjskih snaga

Koenigsegg CCXR je „ekološki prihvatljivija“ verzija CCX-a. Pokretan istim 4,7-litarskim V8 motorom s dva kompresora kao i CCX, modificiran je da radi na E85 benzinu, čime je snaga povećana sa 795 na nevjerovatnih 1.004.

Iako je Koenigsegg CCR oborio rekord maksimalne brzine 2005. godine na kružnoj stazi, ažurirani CCXR ima bolji motor, aerodinamiku i, dobro, skoro sve ostalo. Voljeli bismo vidjeti da švedska kompanija ovo iznese na VW test stazi, koja je ista staza na kojoj je testiran Veyron (i to prava linija, a ne kružnica.)

#8: Saleen S7 Twin-Turbo

Saleen S7 Twin-Turbo

Najveća brzina: 248 mph
motor:
750 konjskih snaga

Saleenov prvi automobil nije bio baziran na postojećem modelu, ali superautomobil S7 je privukao veliku pažnju kada je izašao 2000. godine. Ubrzo nakon toga uslijedio je ažurirani Twin-Turbo model, pružajući 750 konjskih snaga i maksimalnu brzinu od 248 mph. Saleen je ponudio takmičarski paket koji povećava konjsku snagu na 1.000, što dovodi do maksimalne brzine do 260 mph, kako se priča.

Interesovanje za S7 je palo, ali ako se vrate i dobiju maksimalnu brzinu blizu Bugattija, Hennesseyja ili SSC-a, možda ćemo vidjeti još neke Saleenove superautomobile u budućnosti. Postojao je retro-kul Saleen S5S Raptor Concept iz 80-ih koji je izašao 2008. godine, ali nikada nije ugledao svjetlo dana.

#9: McLaren F1

1995 McLaren F1 1

Najveća brzina: 240.14
motor:
618 konjskih snaga

McLaren F1 se prvi put pojavio 1993. godine i još uvijek je jedan od najbržih automobila na svijetu. Takođe je jedan od najtraženijih. Proizveden od 1993. do 1998. godine, bilo koja F1 će se danas prodavati za najvišu cijenu, o čemu svjedoči ovaj McLaren F1 iz 1995 drumski automobil. U avgustu 2021. postavila je rekordnu aukcijsku cijenu od 20,465 miliona dolara tokom Gooding & Company’s Pebble Beach aukcije.

Količina „prvih“ koju je McLaren uveo u drumske automobile preko F1 je predugačak za nabrajanje, ali dovoljno je reći da je britanska kompanija u to vrijeme izbacila sve ostale iz vode. Sa samo 64 verzije cestovnog automobila ikada napravljene, samo nekolicina sretnika će ikada imati čast voziti jedan.

#10: Pagani Huayra

Pagani Huayra

Najveća brzina: 238 mph
motor:
720 konjskih snaga

Pagani Zonda je i dalje jedan od naših omiljenih automobila svih vremena. Nismo veliki obožavatelji Huayrinog stila (ili imena) u poređenju sa Zondom, ali moramo priznati da je to ipak nevjerovatan automobil.

Huayrin AMG 6,0-litarski twin-turbo V12 proizvodi 720 konjskih snaga. Uz pomoć sedmostepenog sekvencijalnog mjenjača sa jednim kvačilom, Huayra postiže 60 za samo 2,8 sekundi uz najveću brzinu od 238 mph. Neće proći dugo pre nego što Pagani ponovo dođe na ovu listu – možda i više – sa svojim novim Utopija hiperautomobil.

Pohvalno priznanje: Ferrari Enzo

Ferrari Enzo

Najveća brzina: 221 mph
motor:
651 konjskih snaga

Još jedan od rijetkih automobila sa prirodnim usisavanjem na ovoj listi, Ferrari Enzo pokreće 6,0-litarski V12 koji proizvodi 651 konjsku snagu. Samo 399 Enzosa je napravljeno za prodaju, i kao i obično, svi su prodati postojećim kupcima putem poziva. Izgrađen je još jedan Enzo, ali je doniran Vatikanu u dobrotvorne svrhe.

Zanimljivo je da Enzoov nasljednik – LaFerrari – može postići samo približno sličnu maksimalnu brzinu iako je znatno moćniji. Međutim, LaFerrari je brži, sa vremenom od 0 do 100 km/h za 2,4 sekunde, u poređenju sa Enzoovim vremenom od 3,2 sekunde. Pogledajte sve auto delove koje imamo u ponudi.

Kako se izračunava najveća brzina

Uzimajući u obzir koliko je poželjna titula „Najbrži automobil na svijetu“, nije iznenađenje da je potreban prilično rigorozan proces da se dođe do toga, barem ako želite da budete zvanični. De facto lista je iz Guinnessove knjige rekorda, koja ima određene posebne zahtjeve koje treba uzeti u obzir.

Prvo, testu treba da prisustvuje nezavisna treća strana. Zatim, automobil se prvi put vozi na bilo kojoj lokaciji koja je odabrana za test. Po mogućnosti negdje sa dugim, ravnim putem, kao što je VW-ova privatna probna staza Ehra-Lessien u sjevernoj Njemačkoj. Ova staza ima neprekidnu ravnu dužinu od 5,6 milja, što je toliko da se ne vidi drugi kraj zbog zakrivljenosti Zemlje!

Zatim, automobil kreće još jednom velikom brzinom u suprotnom smjeru jer mogu postojati neke razlike u vremenu, nadmorskoj visini ili drugim faktorima koji bi mogli promijeniti mjerenja u jednom ili drugom smjeru. Koristi se prosjek dvije vožnje. Na primjer, ako automobil postigne brzinu od 220,7 mph u jednom smjeru i 219,1 mph u drugom, najveća zabilježena brzina je 219,9.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA