SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Prosječna cena novog vozila dostiže neverovatan novi vrhunac u decembru

Povišene cijene proizvoda i veće stope zaduživanja dovele su do rekordno visoke transakcijske cijene za nova vozila u decembru, sa prosječnim troškovima u SAD-u koji su porasli na rekordnih 49.507 dolara, prema podaci iz Kelley Blue Book objavljene danas.

U izvještaju se navodi da su se ATP – prosječne cijene transakcija – popele iznad preporučenih maloprodajnih cijena – MSRP – više od godinu dana. Obim prodaje je u decembru povećan na godišnjem nivou za više od 5%, situaciju koju je Kelley pripisao poboljšanju ponude. Ukupna prodaja za 2022međutim, bili su manji za 8% na godišnjem nivou.

“Podaci o transakcijama iz decembra jasno pokazuju da ukupne cijene nisu pokazivale znakove pada na kraju godine,” rekla je Rebecca Rydzewski, menadžerica istraživanja ekonomskih i industrijskih uvida za Cox Automotive. “Cijene luksuza su blago pale u decembru, ali su cijene neluksuznih transakcija porasle. Prodaja kamiona bila je posebno jaka prošlog mjeseca, i to kod mnogih kamioni prodavši se za više od 60.000 dolara, novi rekord je bio gotovo neizbježan.”

Industrijski analitičari tvrde da su najočigledniji sprijeci novo auto tržišta generišu veće kamatne stope, prisiljen povećanjem kamatnih stopa Federalnih rezervi s ciljem ukroćivanja inflacije, i općenito ograničen inventar. Nedavno izvještaj od JD Power pokazalo da je prosječna mjesečna uplata za a novo vozilo zajam u decembru iznosio je 718 dolara, što je više od 47 dolara u odnosu na prošlu godinu. Ali 16% potrošača je u decembru podiglo kredit kod mjesečne uplate od preko 1.000 USD.

Potrošači misle o vozilima i električna vozila posebno su preskupo. Na sreću, poticaji proizvođača, koji su skoro nestali u posljednje dvije godine, vraćaju se, posebno na tržištu električnih vozila i luksuznih vozila, pokazuju podaci Kelleya. Osim toga, „sa novim poreznim olakšicama na putu, ATP za električna vozila će pasti niže za kvalifikovana vozila“, rekao je Rydzewski.

Neluksuzni brendovi, kao npr Honda i Kia pokazao je posebno jak učinak u decembru, sa prosječnom plaćenom cijenom od 45,578 dolara – rekordno visoko i povećanjem od 994 dolara mjesečno.

U međuvremenu, prosječni kupac luksuznih vozila platio je 66.660 dolara za novo vozilo prošlog mjeseca. Mercedes-Benz i Land Rover pokazao najveću snagu cijena na tržištu luksuza, sa transakcijama između 2,6% i 6,5% u odnosu na cijenu naljepnice. Ali luksuzni brendovi Audi, BMW, Infiniti, Lexus, Linkoln i Volvo je pokazao najmanju snagu cijene sa nekim popustom na snazi, prodajući 1% ili više ispod MSRP u decembru, prema anketi.

AUTO DELOVI ONLINE

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA