SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Tesla već ima 276.000 narudžbina modela 3

The Tesla Model 3 je možda debitovao prije samo četiri dana, ali je za to vrijeme proizvođač električnih automobila primio više od 276.000 prednarudžbi za svoju limuzinu srednje veličine za masovno tržište. Ako broj tri ranije nije bio sretan broj Elona Maska, sada je vjerovatno.

Ni to nije anonimna glasina ili „stručna analiza“ neke prostačke CNBC-jeve govoreće glave. Taj broj dolazi direktno od samog Muska, koji je vjerovatno 3. aprila uzeo pauzu od plesanja po svojoj dnevnoj sobi s veseljem kako bi ispalio tvit otkrivajući magični broj rezervacija modela 3.

Imati više od 276.000 prednarudžbi u knjigama nije dobro samo za Muskov ego. Svaki od njih zahtijeva gotovinski depozit—tačan iznos varira od regije do regije, ali obično je u okvirima od 1.000 USD. To znači da je Tesla u posljednja četiri dana primio oko 275 miliona dolara (doduše povratnih) depozita klijenata.

A ako vam te figure već nisu oduvale čarape, usmjerite stopala dalje od krhkih predmeta prije nego što pročitate sljedeći dio. Po osnovnoj cijeni od 35.000 dolara, tih 276.000 narudžbi teoretski vrijedi 9,6 milijardi dolara automobila. Ako je prosječna cijena oko 42.000 dolara, kao što je Musk rekao da veruje, narudžbe bi mogle biti vrijedne oko 12 milijardi dolara. A ako se prosječna cijena približi 60.000 dolara, kao što sugeriše barem jedan analitičar Morgan Stanleyate narudžbe vrijede 15 milijardi dolara.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA