SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Specifikacije motora, nivoi opreme, standardna oprema, cijene i više

Nissan Z iz 2023. je dugo očekivana sedma iteracija Nissanovog popularnog sportskog automobila sa dva sedišta. Debitovao je kao Nissan Z Proto koncept 2020. godine, noseći nove i vintage dizajnerske oznake koje odaju počast prethodnicima. Dijeli istu arhitekturu Z34 kao i prethodni 370Z, ali novi Z automobil ima dosta ažuriranja da bi mogao da radi zajedno sa konkurentima kao što je Toyota GR Supra i Ford Mustang 2024.

Postavljanje pozornice

Ikonični Nissan Z sportski automobil ima zanimljivu istoriju. Kada je Nissan 1960-ih tražio da razvije zamjenu za svoj legendarni sportski automobil Datsun Fairlady, japanski proizvođač automobila otišao je u Yamahu. Međutim, Nissan je imao strahove u vezi sa 2,0-litarskim DOHC motorom sa četiri motora koji je napravio i dizajnirao Yamaha i odustao je od projekta sredinom 1964. godine. Yamaha je otišla u Toyotu nakon što je poboljšala prototip sportskog automobila, koji je na kraju iznjedrio mitsku Toyotu 2000GT.

Što se tiče Nissana, na kraju je lansirao prvu generaciju Datsun Fairlady Z 1969. godine, a Z automobil je postao kulturna ikona u posljednjih šest generacija. “Nissan Z je srce i duša naše kompanije, donoseći dizajn sportskih automobila, performanse i uzbuđenje širokom spektru kupaca, počevši od predstavljanja prve generacije prije više od 50 godina,” rekao je Michael Colleran, stariji potpredsjednik, Nissan u SAD marketing i prodaja.

2023 Nissan Z: Motor i pogon

Govorimo o novom Nissanovom sportskom automobilu, tako da motor i pogonska linija moraju zauzeti centralno mjesto. Ispod dugačke i široke haube Nissana Z 2023. nalazi se VR30DDTT 3,0-litarski V6 s dvostrukim turbo punjačem naslijeđen od Infiniti Q60 Crveni Sport 400, iako ima ažurirano podešavanje, novi recirkulacijski sistem za poboljšanje pojačanja i inovativni senzor brzine turbine koji istiskuje svaku uncu snage. Motor proizvodi 400 konjskih snaga i 350 lb-ft. obrtnog momenta, a sve to ide isključivo na zadnje točkove.

Novi Nissan Z ima standardni šestostepeni manuelni mjenjač (ura!) sa SynchroRev Match funkcijom (Z Performance i Proto Spec oprema). Štaviše, tu je i opcioni devetostepeni automatski menjač sa prilagodljivom kontrolom menjača, ručicama menjača, podešavanjem broja obrtaja u nižem stepenu prenosa i novo kućište od magnezijuma koje štedi 44 lbs. od težine.

2023 Nissan Z ispod haube.
2023 Nissan Z ispod haube. Fotografija: Nissan North America.

Koliko je brz Nissan Z 2023?

Najnoviji Nissan Z ubrzava od nule do 60 mph za oko 4,5 sekunde. Četvrt milje trči za 12,9 sekundi pri 107,6 mph. Poređenja radi, Toyota GR Supra dostiže brzinu od 100 km/h iz mjesta za 4,8 sekundi, dok snažnija Supra 3.0 A/T završava sprint za četiri sekunde.

Nivoi opreme i cijene

Nissan Z 2023 dostupan je za naručivanje u triju dobro opremljenih kompleta: Sport, Performance i Proto Spec. Ispod je kratak pregled i standardna oprema za svaki Z model. Cifre o cijenama uključuju odredišnu naknadu od 1,025 USD. Naš besplatni i jednostavni alati za pretraživanje* pokažite koji Nissan zastupnici imaju najbolje ponude u vašem području.

Coupe Sport

Osnovni Nissan Z Coupe Sport počinje od 41.015 dolara. Cijena uključuje izdašnu listu standardnih karakteristika kao što su LED farovi, 18-inčne alu felge, dugme za pokretanje i približni ključ, automatska kontrola klime, presvlake od tkanine i digitalna instrument tabla. Takođe ima osmoinčni infotainment ekran osetljiv na dodir sa vezom za Apple CarPlay i Android Auto, trio analognih pod merača, USB portove, audio sistem sa šest zvučnika i satelitski radio.

Standard u Nissanu Z 2023 je kolekcija naprednih tehnologija pomoći u vožnji kao što su upozorenje na mrtvi kut, ublažavanje sudara naprijed, upozorenje o napuštanju trake, upozorenje o poprečnom saobraćaju pozadi, prilagodljivi tempomat i prednji/stražnji parking senzori.

Coupe Performance

Nissan Z Coupe Performance počinje od 51.015 dolara. Ima više dobrota i luksuznih karakteristika poput aktivnog uklanjanja buke, grijanih ogledala, kovanih kotača od 19 inča Rays, električnih i grijanih sjedišta, premium kožnih presvlaka i mehaničkog diferencijala s ograničenim proklizavanjem za poboljšanu vuču. U međuvremenu, ima unapređeni ekran osetljiv na dodir od 9 inča za infotainment sa bežičnom Apple CarPlay konekcijom, navigacijom, Bose audio sistemom sa osam zvučnika i Wi-Fi hotspot funkcijom.

Proto Spec

Vrhunski Nissan Z Proto Spec ograničen je na samo 240 jedinica u Sjedinjenim Državama. Počinje od 54.015 dolara i dolazi s ekskluzivnim karakteristikama kao što su 19-inčni bronzani Rays kotači, žuta i crna boja po narudžbi, i žuti unutrašnji šavovi, da spomenemo samo neke.

Izgled unutrašnjosti Nissana Z 2023.
Izgled unutrašnjosti Nissana Z 2023. Fotografija: Nissan North America.

Nissan fabrička garancija

Nissan Z iz 2023. napušta tvornicu Tochigi u Japanu sa trogodišnjom garancijom od 36.000 milja od branika do branika i petogodišnjom ograničenom garancijom za pogon. U zavisnosti od toga koliko vozite, produžena garancija može da vam koristi. Prije nego se odlučite, pogledajte ovo korisni vodič Nissanu produžene garancije.

Alvin Reyes je kolumnista Automoblog-a i stručnjak za sportske i performanse automobila. Studirao je civilno vazduhoplovstvo, aeronautiku i računovodstvo u svojim mlađim godinama i još uvek je veoma vezan za svoje bivše Lancer GSR i Galant SS. Takođe voli prženu piletinu, muziku i biljne lekove.

Fotografije i izvor: Nissan Sjeverna Amerika.

*Iako je za vas uvijek besplatan, Automoblog i njegovi partneri mogu dobiti proviziju kada koristite usluge koje se pružaju putem te veze. MSRP brojke su podložne promjenama.

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA