SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

SMMT: EV pokreće tržište novih automobila, ali se uvođenje punjenja mora ubrzati

Tržište novih automobila u Velikoj Britaniji zabilježilo je treći mjesec rasta u oktobru, a registracije su porasle za više od četvrtine (26,4%) na 134.344 jedinica, prema posljednjim podacima Društva proizvođača i trgovaca motora (SMMT)

Tržište novih automobila u Velikoj Britaniji zabilježilo je treći mjesec rasta u oktobru, sa porastom registracija za više od četvrtine (26,4%) na 134.344 jedinica, prema posljednjim podacima Društva proizvođača i trgovaca motora (SMMT). Ispunjavanje jakih knjiga narudžbi pomoglo je u povratku, iako je povećanje uslijedilo nakon posebno razočaravajućeg oktobra 2021. kada su isporuke pale za -24,6%.1 U godini do danas, tržište je palo za -5,6% u odnosu na isti period 2021. godine, ali i dalje za trećinu ispod nivoa prije Covida.2

Rast u oktobru prvenstveno je bio vođen velikim brojem registracija flote, koje su porasle 47,4% na 67.911 jedinica, dok su one kod privatnih kupaca porasle za 7,4% na 62.714. Manja preduzeća zabilježila su rast od 108,6%, iako je sa 3.719 jedinica ovo mali segment tržišta.

Isporuka automobila sa nultom emisijom štetnih gasova nastavila je da raste u obimu, pri čemu su registracije električnih vozila na baterije (BEV) porasle za 23,4% na 19.933 i plug-in hibrida (PHEV) za 6.2% na 8.899. Međutim, potrošnja BEV-a je porasla za manje od ukupnog tržišta po prvi put od pandemije, što znači da je oktobar prvi mjesec u kojem je zabilježen pad tržišnog udjela BEV-a na godišnjem nivou od maja 2021., prvenstveno zbog izazova u opskrbi.

Isporuke hibridnih električnih vozila (HEV) su u međuvremenu porasle za 81,7% kako bi predstavljale više od jednog od 10 novih automobila, jer je ponuda bila prioritet za niz popularnih novih modela. Sve u svemu, elektrificirana vozila su činila jednu od tri registracije, dok je više od petine (21,5%) dolazilo sa utikačem.

Nedostaci u lancu snabdevanja, rastuća inflacija i rastuća kriza troškova života doveli su do revizije izgleda tržišta naniže od -2,2% za ovu godinu, sa sada očekivanim 1,566 miliona registracija. Time je 2022. na putu da bude najteža godina na tržištu od 1982.3 Još pozitivnije, očekuje se da će potražnja za električnim vozilima rezultirati udjelom na plug-in tržišnom udjelu od 21,9%. Očekuje se da će se ukupni oporavak tržišta nastaviti do 2023. godine, s prognozama od 1,808 miliona jedinica i dodataka koji će činiti 26,7% registracija sljedeće godine.

Takav rast naglašava važnost povećanja javnih naknada. Početkom oktobra 2022. Velika Britanija je imala 34.637 javnih standardnih uređaja za brzo i ultra-brzo punjenje električnih vozila, sa 1.239 novih brzih punjača i 5.023 nova standardna punjača instalirana tokom prvih devet mjeseci godine. Sa 249.575 novih registracija plug-ina u istom periodu, samo jedan novi standardni javni punjač je instaliran na svakih 50 novih registracija plug-in EV. Ovim tempom, malo je vjerovatno da će ambicija vlade za 300.000 javnih punjača do 2030. biti ispunjena.4

Mike Hawes, izvršni direktor SMMT-a, rekao je,

Snažan oktobar je veoma dobrodošao, iako u poređenju sa slabom 2021., ali još uvek nije dovoljan da se nadoknadi šteta koju je nanela pandemija i kasnija nestašica snabdevanja. Izgledi za narednu godinu pokazuju da je oporavak moguć i da će se rast EV-a nastaviti, ali da bismo postigli naše zajedničke neto nulte ciljeve, taj rast se mora ubrzati i potrošačima dati svaki razlog za ulaganje. To znači da im dajete ekonomsku stabilnost i samopouzdanje da izvrše promjenu, bezbedni u znanju da će moći da napune – i naplate pristupačno – kada je to potrebno. Modeli su tu, a još ih čeka; tako moraju i javne optužbe.

Uz proširenu infrastrukturu i krizu troškova života koji imaju potencijal da potkopaju buduće prihvatanje, Vladina Jesenja izjava, postavljena za 17. novembar, pruža priliku da se stimuliše potražnja i ostvari ekonomski rast i neto nulti napredak. Dalje mjere za smanjenje troškova energije na duži rok za potrošače i preduzeća bi dale veće povjerenje. Sada nije vrijeme za povećanje troškova vozača, što bi vjerovatno izazvalo inflaciju i oštetilo veće državne prihode od prodaje novih automobila. Dugoročna fiskalna posvećenost automobilizmu sa nultom emisijom mnogo bi učinila da stimuliše investicije i potražnju. Najveće pritužbe vozača električnih vozila su, uvijek, zabrinutost zbog troškova i punjenja, tako da bi smanjenje PDV-a na javno punjenje kako bi se uskladilo sa punjenjem kod kuće izjednačilo uslove za vozače koji ne mogu instalirati kućno punjenje.

1. oktobar 2019. registracija: 143.251
2. Od početka 2021. registracije: 1,422,879; Od početka 2019. registracije: 2,055,522
3. 1982 registracije: 1,555,027
4. Analiza SMMT podataka i DfT, statistika uređaja za punjenje električnih vozila: oktobar 2022. Standardni punjači definirani kao 3-22kW, također poznati u UK kao spori/brzi punjač, ​​i mogu se koristiti za punjenje i BEV i PHEV. Oni se obično nalaze na ulicama, javnim parkiralištima i destinacijama kao što su supermarketi, maloprodajni parkovi i zanimljiva mjesta.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA