SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Audi je bio uzbudljivo blizu još jedne Le Mans kampanje

Audi R18

Mreža Svjetskog prvenstva u izdržljivosti se oblikuje kao najuzbudljivija u posljednjih nekoliko decenija — ali Audija neće biti.

U ovom trenutku, velika vijest u svijetu Audi trka je da će Ingolstadt povratak u Formulu 1 za sezonu 2026. Ove godine, dominantni nastupi Maxa Verstappena iz Red Bulla znače da je imao ovogodišnju krunu u torbi mnogo prije finalne kockaste zastave. Ali rastuća popularnost serije ovdje u Sjedinjenim Državama — uvelike zahvaljujući Netflixu Vozite da preživite — čini to odličnom prilikom za Four Rings da pokažu svoj hrabrost.

Naravno, tek prošlog maja ljubitelji trka izdržljivosti su čekali da vide nasljednika R18, a Audi se nadao da će automobil dodati njegovom impresivnom nizu pobjeda na 24 sata Le Mansa. To predviđanje, važno je napomenuti, nije bilo zasnovano na glasinama ili spekulacijama. Ono što smo zapravo znali došli su direktno od direktora Audi Sporta Andreasa Roosa, koji je rekao da su koncept motora i partner za šasiju već finalizirani.

Nažalost, taj projekat je bio osuđen na propast. Ali sada, naši prijatelji u Motorsport otkrili su koliko je Audi bio blizu testiranja svog LMDh automobila sljedeće generacije. Prema riječima vozača DTM-a Nico Mullera, koji je bio duboko uključen u projekat, trkačka mašina je bila samo nekoliko sedmica od izlaska na probnu stazu kada je tepih povučen iz programa.

„Na kraju je automobil bio spreman za polazak“, otkrio je Muller za Motorsport.com. “Radili smo dosta na simu, sve je bilo spremno za propisno testiranje na stazi.

„Razvijen je zajedno sa Porscheom; nije tajna da su dijelili istu platformu sa Multimaticom.

„Da li bih voleo da ga vozim? Bilo je vrlo blizu, ali poziv je stigao nekoliko sedmica prerano.”

Za fanove koji su pratili trke izdržljivosti, vijest je srceparajuća. Ono što je posebno razočaravajuće je da se mreža IMSA WeatherTech SportsCar Championshipa oblikuje kao najraznovrsnija i najuzbudljivija kao što je bila u posljednjih nekoliko desetljeća. Dakle, umjesto da imaju samo jednog ozbiljnog konkurenta, poput Peugeota ili Toyota, Four Rings bi se suočio s markama kao što su FerrariCadillac i korporativni rođaci Porsche, što bi bilo zadovoljstvo gledati.

S obzirom na popularnost Formule 1 i relativnu opskurnost WEC-a, ovaj potez bi mogao imati smisla sa stanovišta publiciteta. Ali ograničeni budžeti znače da će ljubitelji Audija jednostavno morati da se zapitaju šta je moglo biti…

Fotografije: Audi

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA