SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Simptomi lošeg pakovanja bobine i kako testirati

Zavojnica za paljenje je važan dio modernog elektronskog sistema paljenja. Poznavanje simptoma lošeg omotača je važno za razumijevanje šta nije u redu s vašim vozilom.

Sistem paljenja treba da završi tri stvari da bi vaše vozilo ispravno funkcionisalo. Motoru mora dati iskru koja je dovoljno jaka, u pravo vrijeme i dovoljno duga da pravilno zapali mješavinu goriva.

Uloga kalemova za paljenje je da napaja komponente za paljenje visokim naponom kako bi svjećica „zapalila“. Iako su moderni zavojnici za paljenje mnogo pouzdaniji od starijih sistema paljenja, oni i dalje mogu pokvariti. Hajde da pogledamo simptome lošeg pakovanja zavojnica i vidimo kako možemo da ponovo pokrenemo vaše vozilo.

Sistem paljenja vozila je podijeljen u dva različita dijela, oni se nazivaju primarne komponente paljenja i sekundarne komponente paljenja. Važno je znati razlike i ulogu koju igra zavojnica za paljenje.

Komponente sistema paljenja

Komponente primarnog kruga paljenja

Primarni krug paljenja sastoji se od nekoliko vitalnih komponenti koje omogućavaju snazi ​​da dođe do zavojnice za paljenje.

Baterija

Kao i mnogi drugi sistemi u vašem vozilu baterija obezbeđuje napajanje sistema paljenja.

Uređaj za aktiviranje

Ova komponenta je općenito senzor položaja na motoru. Senzor položaja radilice ili senzor položaja bregastog vratila uglavnom se koriste u elektronskim sistemima paljenja. Senzor položaja daje signal upravljačkom modulu motora tako da može odrediti položaj klipa u svakom cilindru i odrediti kada treba upaliti svjećice.

Prebacivanje uređaja

Preklopni uređaj je ono što zapravo uključuje i isključuje primarni namotaj zavojnice za paljenje. PCM se koristi u većini modernih vozila kao uređaj za prebacivanje.

Ingnition Coil

Primarni namotaji unutar zavojnice su završni dio komponenti primarnog kruga paljenja.

slika paketa zavojnice za paljenje ispod haube vozila

Komponente sekundarnog kruga paljenja

Ingnition Coil

Paket zavojnica za paljenje je zanimljiva komponenta sistema paljenja jer je dio primarnog i sekundarnog sistema paljenja. Sekundarni namotaji su dio sekundarnog sistema paljenja.

Kapa i rotor razvodnika

Da, distributer može biti dio elektronskog sistema paljenja, oni nisu tako uobičajeni na modernim vozilima. Uloga distributera je da distribuira iskru na ispravnu žicu svjećice u pravo vrijeme. Većina modernih vozila nije opremljena razdjelnikom. Umjesto toga, zavojnica na svjećici se nalazi na svjećici i eliminira ovu komponentu.

Svjećice i žice za svjećice

slika izbliza žica svjećica instaliranih na motoru

Žice su ono što osigurava put za električni naboj da putuje od zavojnice paljenja do svjećice.

Ovo je kraj sistema paljenja. Električni naboj se šalje do svjećice gdje preskače prazninu i daje snažnu iskru da zapali mješavinu zraka i goriva koja je prisutna u cilindru.

Kako radi Coil Pack?

An paket zavojnica za paljenje je vrlo kul dio automobilske tehnologije. Radi na principima magnetizma i elektromagnetne indukcije. Da, znam da su to neke veoma velike reči koje se bacaju okolo. Ne brinite, učinit ću to jednostavnim kako bih vam pomogao da shvatite što se tačno događa unutar zavojnice za paljenje.

Najjednostavnije rečeno, zavojnica djeluje kao električni transformator. Svjećice zahtijevaju 12.000-20.000 volti da bi preskočile razmak svjećice i zapalile mješavinu goriva koja se nalazi u cilindru. Oni uzimaju 12 volti koje napaja motor i napajaju sistem paljenja visokim naponom do 20.000 volti. Koliko god da je jednostavno, uloga zavojnice za paljenje u sistemu paljenja je veoma važna.

Kao što ste pročitali iznad, paket zavojnica ima dva odvojena namota, primarni i sekundarni namotaj. Kada se napon dovede do primarnih namotaja, oni stvaraju magnetsko polje.

Kada se napon ukloni iz kola, magnetsko polje kolabira. Zato što su i primarni i sekundarni namotaji unutar paketa zavojnica. Kolaps magnetnog polja izaziva indukciju napona u sekundarnom namotu zavojnice za paljenje i povećava njegovu snagu. Električni naboj zatim putuje kroz kablove svjećice do svjećice gdje iskra preskače razmak svjećice.

Simptomi lošeg pakovanja zavojnica

Postoji mnogo različitih stvari koje mogu biti prisutne kada imate simptome lošeg omotača. Ispod je 8 glavnih simptoma koje možete primijetiti dok vozite.

Loša ekonomičnost goriva

Ako ste u posljednje vrijeme primijetili veliki pad potrošnje goriva, uzrok može biti neispravan zavojnica paljenja. Jednostavno rečeno, loš zavojnica za paljenje će rezultirati slabom potrošnjom goriva. To je uzrokovano time što gorivo koje se ubrizgava u motor ne sagorijeva u potpunosti. Kada se to dogodi, motor će ubrizgati više goriva u motor i uzrokovati smanjenje potrošnje goriva.

Ako imate lošu potrošnju goriva, pogledajte da li vam izlazi dim iz ispušne cijevi. Crni dim koji izlazi iz ispušne cijevi siguran je znak da gorivo ne sagorijeva u motoru.

Gubitak snage

Vaše vozilo ne ubrzava kada se spaja sa saobraćajem? Ovo može biti uzrokovano neispravnim zavojnicama paljenja ili loše svjećice. Može se primijetiti gubitak snage zajedno sa slabom potrošnjom goriva.

Obratno

Loši zavojnici paljenja mogu uzrokovati povratnu paljbu vašeg vozila kada se vozite cestom. Povratna vatra nastaje kada se u izduvnoj cevi nalazi neizgorelo gorivo koje se zapali. Eksplozija goriva koja se pali je ono što uzrokuje povratni zvuk.

Loš zavojnica paljenja ili svjećice mogu uzrokovati da gorivo u cilindru ne izgori. Kada se ovo gorivo pošalje kroz izduvni sistem dolazi do povratnog požara.

Jerking

Kada se vaše vozilo osjeća kao da se trza ili okleva pri ubrzavanju, to može značiti da je zavojnica za paljenje loša. Kada se pojavi ovaj simptom, vjerovatno ćete primijetiti da vozilo ima manju snagu od normalnog ili moguće preskakanje paljenja motora.

Motor Misfire

Postoji mnogo razloga zbog kojih može doći do prestanka paljenja motora, kao što su siromašna smjesa, neispravan tajming, neispravan zavojnica paljenja itd.

Nedostatak paljenja motora nastaje kada se vazduh/gorivo u cilindru ne zapali. Ovaj simptom može biti uzrokovan neispravnim zavojnicama paljenja ili mogućim svjećicama.

Moderna vozila će uhvatiti preskakanje paljenja motora i upaliti lampicu check engine.

Odugovlačenje

Varnica koja se isporučuje motoru u pogrešno vrijeme jer loš zavojnica za paljenje može uzrokovati zastoj motora. Do zastoja može doći kada vozilo radi u praznom hodu ili još gore, kada se vozite niz cestu.

Zastoj je češći kod vozila koja imaju jedan pojedinačni namotaj za paljenje koji osigurava električni naboj svim cilindrima.

Vozilo sa paljenjem zavojnice na svjećici (jedan svitak po svjećici) nije tako uobičajeno da bi se pojavio ovaj simptom.

Provjerite svjetlo motora

Jedan od najčešćih simptoma lošeg zavojnice paljenja je da svijetli lampica kontrolnog motora. Moderna vozila imaju odličnu samodijagnostiku da mogu vrlo brzo otkriti loše zavojnice paljenja.

Ako vam lampica kontrolnog motora svijetli, provjerite kod da vidite šta nije u redu s vašim vozilom.

Ako vam lampica kontrolnog motora treperi, obavezno zaustavite vozilo kada je to bezbedno. Trepćuća lampica kontrolnog motora znači da postoji a katalizator štetni događaj i najvjerovatnije da motor ne pali. To znači da ako vozite s trepćućim svjetlom, možete oštetiti katalizator vozila.

Hard Starting

Ovo će biti uočljivije kada prvi put startujete vozilo ili je vozilo hladno.

Ako zavojnica za paljenje ne daje iskru motoru, on se neće pokrenuti ili ako se varnica pojavi u pogrešno vrijeme, to može uzrokovati da motor ima produženu ručicu i teško se može pokrenuti.

Kako testirati zavojnicu

Alati potrebni za dijagnosticiranje lošeg pakiranja zavojnica

Tester za varnice koji se koristi za testiranje HEI sistema paljenja i zavojnica za paljenje

Testiranje zavojnice za paljenje zahtijeva neke specijalizirane alate kao što su probno svjetlo, automobilski multimetar i tester iskri. Uz ove alate postoje neki testovi koje možete izvršiti kako biste vidjeli da li imate lošu zavojnicu za paljenje.

Testiranje koje možete obaviti ograničeno je na tip zavojnice za paljenje kojom je vaše vozilo opremljeno.

Testiranje za Spark

Predlažem da je ovo prvi test koji radite kada dijagnosticirate lošu zavojnicu za paljenje.

Tester za varnice pričvršćen na masu motora spreman za testiranje zavojnice
 1. Skinite žicu svjećice sa svjećica
 2. Ugradite tester svjećica
 3. Neka pomoćnik pokrene motor dok vi posmatrate tester
 4. Ako postoji svijetla, plava iskra, zavojnica za paljenje radi
 5. Ako nema iskre provjerite ožičenje do zavojnice za paljenje.

Prije nego što zamijenite lošu zavojnicu za paljenje provjerite je li ožičenje zavojnice za paljenje u redu. Evo nekoliko jednostavnih testova koje možete pratiti u nastavku kako biste provjerili ožičenje.

Testiranje namotaja na utikaču

Zavojnice za paljenje sa utikačem su jedinstvene jer svaki cilindar ima svoju zavojnicu za paljenje. Testovi koje možete izvršiti na ovoj vrsti zavojnica za paljenje odnose se na ožičenje.

Uklonite konektor i izvršite sljedeće testove.

 1. Testirajte strujni krug za ispravan napon baterije
 2. Ispitajte i testirajte krug uzemljenja
 3. Uporedite očitanja sa specifikacijama.

Ispitivanje zavojnice paljenja sa više cilindara

Zavojnica za paljenje kojom je vaše vozilo opremljeno će diktirati šta možete testirati. Zavojnica na slikama je iz Dodge Grand Caravana i omogućava nam da testiramo sekundarni krug zavojnice.

Uklonite konektor ožičenja i izvršite sljedeće testove:

 1. Provjerite strujni krug za ispravan napon baterije
 2. Testirajte krug uzemljenja
 3. Izmjerite otpor sekundarnog kruga paljenja. To se može učiniti sondiranjem terminala sekundarne zavojnice automobilskim multimetrom (vidi sliku)
Loš paket zavojnica koji se testira na otpornost automobilskim multimetrom

4. Uporedite očitanja sa specifikacijama.

Zavojnica za paljenje je složena električna komponenta i zahtijeva ispunjavanje specifikacija. Ako su vaša očitanja izvan tvorničkih specifikacija, zamijenite zavojnicu za paljenje.

Troškovi zamjene zavojnice paljenja

Zamjena zavojnice za paljenje odlična je popravka koja se može uraditi sam za ljude svih nivoa vještina i ovisno o simptomu lošeg pakiranja zavojnice morat ćete ga zamijeniti. U zavisnosti od proizvođača i motora kojim je vaše vozilo opremljeno i da li je vozilo opremljeno zavojnicom na utikaču ili drugom vrstom sistema paljenja. Očekujte da će zavojnica za paljenje koštati između 75 i 200 dolara da biste kupili dio i sami ga zamijenili.

Ako nemate vremena ili vam nije ugodno raditi ovu popravku. Profesionalni mehaničar bi naplatio između 200 i 400 dolara za zamjenu zavojnice za paljenje.

Ako imate zamijenjen lošu zavojnicu paljenja, preporučio bih vam da istovremeno zamijenite svjećice i žice svjećica.

Iako loši zavojnici za paljenje mogu imati drastične probleme tokom vožnje vozilom, poznavanje simptoma lošeg pakovanja zavojnica može osigurati da vaše vozilo radi na najbolji mogući način. Nema ništa gore od lošeg pakovanja zavojnica i sagorevanja više goriva nego što vam je potrebno danas. Pogotovo sa današnjim cijenama goriva.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA