SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Audi S6 u odnosu na RS 6 Poređenje: Šta je bolje kupiti?

Beskompromisni luksuz naspram beskompromisnih performansi: Koji je Audi savršen za vas? Pogledajmo dublje i odmjerimo opcije!

Audi S i RS modeli, bez obzira šta odaberete, izazivajte određeno poštovanje. Nesumnjivo, obje verzije su brze i luksuzne. A njihov prestiž će vjerovatno zadržati vodu decenijama, svakako budući da su EV vozila tu iza ugla za Audi. Iako opšte poznato kaže da je očigledno paket sa višom ocenom najpoželjniji, mislili smo da ćemo bolje pogledati odgovarajuće poređenje. Dakle, uzmimo jedan model i odmjerimo prednosti i nedostatke između S i RS verzija i vidimo koji bi mogao biti najprikladniji za vas.

Sada, prije nego što počnemo, prvo moramo uspostaviti zajedničku osnovu. U ovom slučaju, pogledat ćemo glavne ukupne razlike između Audija A6, S6 i RS 6 2022. Dakle, bez daljeg odlaganja, počnimo!

Audi S6: Posljednja riječ o luksuzu

2023 Audi S6

Na prvom mjestu je model „srednje klase“, ako ga uopće možemo tako nazvati, Audi S6. I S6 i RS 6 su, naravno, paketi bazirani na A6. Sam A6 je debitovao za modelsku godinu 2019. i sam po sebi nije pokoleba u smislu luksuza. Iako ta činjenica obično ne treba dalje elaborirati da bi automobil služio kao Audijev premijerni izvršni automobil. Pa šta onda S6 radi bolje od A6?

Pa, značka „S“ ipak znači „Sport“. I u tom pogledu, S6 nas lako osvaja sa twin-turbo motorom od 444 konjske snage uparen sa 8-brzinskim Tiptronicom. Ovo povećanje performansi prenosi se na pogonsku opremu, između ostalih karakteristika i prilagodljivo vazdušno ogibljenje i opcioni sportski zadnji diferencijal. Što se tiče unutrašnjosti, S6 lako nadmašuje i A6 i RS 6, što je uobičajen trend u svim serijama modela. U osnovi, ako se odlučite za Audi sa oznakom S, očekujte da će se većina unutrašnjih opcija pojaviti kao standardna oprema. Ovo uključuje MFD, zvuk vrhunskog kvaliteta, sve od kože i vrhunsku završnu obradu.

Jednom rečenicom: ako tražite dovoljno performansi da nadmašite svaki osnovni model Audija bez žrtvovanja premium luksuza, S-model je pravi izbor za vas. Ovaj tip Audija dobro se uklapa u svakodnevna putovanja kroz velike gradove i gradska područja, gdje je istezanje nogu motora manje zabrinjavajuće u odnosu na tihu, opuštajuću vožnju. I dok su i S i RS modeli veoma skupi (kao i većina kvalitetnih luksuznih automobila), S-model je ipak znatno jeftiniji. Po cijeni od 82.595 USD, to svakako nije jeftin automobil, ali dobijate ono što plaćate. Što je u ovom slučaju svakako više nego adekvatno.

RS 6: Brute-Force aplikacija

2013 RS 6

Međutim, recimo da živite u području sa puno otvorenih puteva. I imaš onaj svrab koji samo zavijajući V8 može pogrebati. Pa, onda je RS 6 pravi za vas, pod uslovom da imate gotovinu.

Tradicionalno, RS linija se smatrala više orijentisanom na performanse nauštrb luksuza. Svakako da su neki prethodni RS modeli imali manje od zvjezdane luksuzne ponude (po Audijevim standardima, u svakom slučaju). Ali to se jednostavno ne odnosi na RS 6 2022. U stvari, gotovo jedina stavka koja je opciona na RS 6 u odnosu na standard na S6 je adaptivni tempomat. RS 6 također ima čudovište od V8: twin-turbo od 592 konjske snage koji omogućava super limuzini da postigne 60 za 3,6 sekundi.

Zašto onda odabrati S6 kada RS 6 radi gotovo sve bolje? Postoji nekoliko razloga za to. Prvo i najvažnije, apsolutni minimalni iznos koji ćete platiti je 117.595 dolara. Ta cijena također može brzo porasti. Takođe, agresivni stajling možda neće biti po svačijem ukusu, posebno za one koji traže tihe, dostojanstvene performanse. I dok je automobil nesumnjivo udoban u gradu ili van njega, sigurno nije napravljen za kratka putovanja. Ušteda goriva u gradu je, iskreno, onakva kakva bi se očekivala od žednog twin-turbo V8 u luksuznom automobilu pune veličine. A takav bučan motor zaista zaslužuje česte vježbe, barem po našem mišljenju.

Ukratko, ako preskočite pištolj i odete na najvišu policu, on zaista služi svojoj svrsi samo na velikim udaljenostima, široko otvorenim putevima. Za razliku od praktičnijeg i skromnijeg luksuznog paketa koji je još uvijek sposoban prestići, naime S6.

Vaganje opcija

4 generacije RS 6

Sve u svemu, oba vozila ostaju odličan izbor u smislu ponude srednjeg i visokog nivoa luksuza. RS 6 je, naravno, nesumnjivo brži i uzbudljiviji od ova dva. Ali to ne znači da je S6, naprotiv, loše vozilo. Svakako, i jedni i drugi imaju svoju namjenu i individualne komforne zone. S6 radi besprijekorno tamo gdje ga agresivnija priroda RS 6 potkopava, kao na primjer u uskim gradskim ulicama. S druge strane, komad za zabavu RS 6 – naime, taj veličanstveni motor – pjeva predivnu melodiju dok letite niz seoski put. Ali da li su sva ta snaga i performanse na dohvat ruke vrijedne teškog tereta na benzinskoj pumpi, a još manje u zastupstvu? Na kraju krajeva, na vama je. Ali, po našem mišljenju, da nije bilo privlačnosti V8, bili bismo na vrhuncu S6.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA