SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Sergio Perez izvodi majstorsku pobjedu na Kišom natopljenom Singapuru F1 GP

Kišom natopljena velika nagrada Singapura F1 2022. počela je kasno, neuredno. Ono što ipak nije bilo neuredno, jeste red bull vozi vozač Sergio Perez. Perez je počeo u P2, ali je brzo skočio ispred Ferrarija Charles Leclerc na početku trke, dajući sebi prednost, nikada nije odustao. Uprkos vlažnoj, mokroj stazi koja se nije presušila do poslednjih krugova, majstorska vožnja Sergija Pereza zaustavila je skoro jednako briljantan nastup Leclerc-a i odneo pobedu u Singapuru.

“To je svakako bio moj najbolji nastup, kontrolisao sam trku. Poslednjih nekoliko krugova bilo je tako intenzivno. Dao sam sve za pobjedu danas”, rekao je Perez nakon trke. Međutim, postoji šansa da se Perezova teško izborena pobjeda može oduzeti zbog potencijalne kazne zbog moguće vožnje previše blizu jednog od mnogih sigurnosnih automobila dana. Iz nekog razloga, nadležni u FIA-i su odlučili da donesu odluku o Perezovoj sudbini do posle trke, tako da moramo da sačekamo kasnije tokom dana da vidimo da li će Perezova pobeda ostati.

Perezu je njegov tim rekao tokom poslednjih nekoliko minuta trke da bi mogao da se suoči sa kaznom posle trke, koja se procenjuje na oko pet sekundi. To ga je nagnalo da poveća prednost u napadu na Leclerc-a, kako bi pokrio svaku kaznu sa kojom bi se mogao suočiti. Uprkos Leclercovim najboljim naporima, Perez je uspio povećati svoju prednost na više od sedam sekundi. Dakle, ako se na kraju suoči sa kaznom od pet sekundi, njegova pobjeda će i dalje vrijediti.

Sergio Perez zadržava Charles Leclerc tokom kišom natopljene VN Singapura | Foto: Clive Rose/Getty Images

Nakon trke, Ferrari tim je smatrao da bi se Perezu mogla izreći dupla kazna od pet sekundi, što bi donijelo Leclerc pobjedu poslije trke. Međutim, to se u ovom trenutku ne čini vjerovatno.

Osim Pereza i Leclerc-a, svaki drugi vozač se borio na mokrom. I tim Williams i Alpine su vidjeli dvostruke DNF (nije završio), Mercedesov Lewis Hamilton je podupravljao u barijeru i oštetio svoje prednje krilo, Red Bullovo Max Verstappen nekoliko puta se zaključao i jednom prilikom okrenuo, a Zhou Guanyu iz Alfa Romea povukao se iz trke nakon što je udario u zid. Sama količina vozačkih grešaka, čak i od najtalentovanijih i najiskusnijih vozača, čini Perezove i Leclercove nastupe još posebnim. Gotovo besprijekorne utrke oba vozača bile su divne za gledanje i podsjetnici ljubitelja motosporta zašto volimo Formulu 1.

Odluka FIA-e da li će kazniti Pereza doći će kasnije danas, što bi moglo donijeti pobjedu Leclerc-u, ali to neće promijeniti poziciju vozača u sezoni. Lider na tabeli Max Verstappen završio je na sedmom mjestu dana, dajući mu šest bodova i ukupno 341, čime je povećao svoje ionako ogromno vodstvo u sezoni. Drugo mjesto Charles Leclerc mu je dalo 18 bodova, a ukupno 237, čime je osigurao drugo mjesto. A današnja pobjeda Serhija Pereza mu je donijela maksimalnih 25 poena, stavljajući ga odmah iza Leclerc-a sa ukupno 235 poena.

Ako Perez bude dovoljno kažnjen da odnese pobjedu, prve tri pozicije će i dalje stajati, ali će Perez malo izgubiti tlo od Leclerc-a. Što je još važnije, to će oduzeti Perezu lako najimpresivniji učinak u sezoni i najbolju vožnju u karijeri.

Imajte savjet, pošaljite ga na nico.demattia@thedrive.com

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA