SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Audi R8 GT je labudova pjesma 5,2-litarskog V10

Audi šalje svoj odličan 5,2-litarski V10 motor sa ograničenom serijom R8 GT. Pokrenut evolucijom isprobanog atmosferskog 10-cilindara, komemorativni kupe ima pogon na stražnje kotače i niz detalja specifičnih za izdanje iznutra i izvana.

Ako ime zvoni, to je vjerovatno zato što ovo nije prvi put da R8 dobija sufiks GT. Vratite se u Pariz 2010 auto show i naći ćeš originalni R8 GT uživanje pod svjetlima na Audi štandu s više snage i ograničenim proizvodnim brojem. Premotajte naprijed do 2022. i novi model slijedi sličnu formulu. Dobiva V10 od 602 konjske snage, što je povećanje od 40 konjskih snaga standardni R8 sa pogonom na zadnje točkove što dovodi GT na isti nivo kao i Quattro model. Motor okreće samo zadnje točkove preko novog sedmostepenog automatskog mjenjača s dvostrukim kvačilom, dizajniranog za brže mijenjanje brzina.

Procijenjen na 413 funta-stopa obrtnog momenta, V10 šalje R8 GT od 0 do 62 mph za 3,4 sekunde, od 0 do 124 mph za 10,1 sekundu i dalje do 299 mph. Audi je dodao i ono što se zove Torque Rear mod koji omogućava vozaču da preciznije odabere koliko će pomoći za kontrolu proklizavanja pružiti. Tačnije, vozači ga mogu podesiti od jedan do sedam; najmanje skliznuti do najviše skliznuti.

GT teži 3.461 funti, što znači da je oko 44 funte lakši od običnog R8 sa zadnjim pogonom. Audi objašnjava mjere koje su preduzete za postizanje ovog gubitka uključuju ugradnju u stilu trkaćih automobila kovane felge od 20 inča i uključujući karbonsku keramiku kočnice kao standard. Sjedišta i prednji stabilizator od plastike ojačane karbonskim vlaknima također smanjuju težinu.

Spoljašnjost GT-a se izdvaja od standardnog R8-a sa crnim vanjskim amblemima, Carbon Aerokit body kit koji uključuje prednji razdjelnik, bočne pragove, zadnje krilo i stražnji difuzor. Unutrašnjost je završena u crno-crvenoj unutrašnjosti kao omaž originalnom R8 GT. Završni dodir nalazi se na središnjoj konzoli: svaki GT će nositi svoj serijski broj na komadu karbonska vlakna trim koji uokviruje mjenjač.

Audi će prodati 333 jedinice R8 GT širom svijeta, iako nema riječi o tome koliko će biti namijenjeno Sjedinjenim Državama. Isporuke će početi 2023. Što se tiče daljeg, vaša pretpostavka je dobra kao i naša. Zvuči kao da nećemo vidjeti treću generaciju R8; barem ne onaj koji pokreće srednje postavljen V10. Neki nezvanični izvještaji tvrde da će se model vratiti kao EV, dok drugi sugeriraju da će se natpisna pločica povući iz upotrebe.

„Ikone prošlosti nisu nužno ikone budućnosti“, Hildegard Wortmann, globalna šefica prodaje i marketinga ovog proizvođača automobila rekao Autoblog u 2021.

Povezani video:

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA