SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Koliko daleko možete voziti na prazan?

Jedan od najgorih osjećaja je da kasnite na važan sastanak ili događaj i da se upali ono strašno svjetlo za nisko gorivo. Odmah počinješ da razmišljaš koliko daleko možeš da voziš na praznom, hoću li stići do sastanka pre nego što pobegnem, ili ću na kraju propustiti sastanak jer sedim sa strane i čekam šlep auto.

Ili još gore, vaš muž/žena mora da vas spašava sa punim džinsom može vas grditi jer uvijek morate pomicati granice.

Mislim da svi možemo priznati da smo bar jednom iskušali sudbinu putovanje sa niskim svjetlom za gorivo. Dok ste se vozili, možda ste se pitali koliko daleko možete ići na praznom rezervoaru, nikada ranije nisam ponestao.

Šta znači lampica upozorenja za gorivo?

Lampica upozorenja za gorivo je lampica na instrument tabli koja svijetli kako bi spriječila ljude poput mene da ne ostanu bez goriva. Ako ne nadgledate svoj mjerač nivoa goriva, lampica je indikator da biste bili sigurni da ste svjesni da ste blizu kraja goriva.

Lampica upozorenja za gorivo će se upaliti kada u vašem rezervoaru za gorivo ostane određena količina goriva. Iznos će se razlikovati od vozila do vozila, ali je uglavnom između 10-15%.

Kada senzor nivoa goriva u vašem rezervoaru oseti da je preostalo gorivo u vašem rezervoaru u ovom opsegu, poslaće poruku modulu u vašem vozilu. Ovo će zatim poslati poruku vašoj instrument tabli da upali svjetlo da se upali.

To je prilično jednostavan sistem, ali sprečava ljude poput mene da ne ostanu bez goriva. Dakle, hvala dizajnerima, cijenim to.

Koliko daleko moj auto može ići kada je prazan?

Kao što smo gore saznali, kada se upali lampica za gorivo znači da je u rezervoaru ostalo 10-15% goriva. Koliko daleko možete voziti nakon ovoga zavisi od vozila koje vozite i kapaciteta vašeg rezervoara za gorivo.

Neka vozila imaju veoma veliki rezervoar za gorivo, dok su drugi rezervoari za gorivo veoma mali. Dobra smjernica udaljenosti koju možete postići je kada vam je rezervoar za gorivo prazan je između 30-100 milja. Iako se ovaj broj uvelike razlikuje, lično bih preporučio da prijeđete što je moguće manje milja prije punjenja.

Ne iskušavajte sudbinu slušajući nečije mišljenje o tome koliko daleko biste trebali moći da vozite.

Dizajn rezervoara za gorivo nije jedina stvar koja će uticati na to koliko daleko možete da vozite kada je rezervoar prazan. Uslovi vožnje će značajno promijeniti udaljenost koju možete preći. Ako se nalazite na brdovitom ili planinskom terenu, udaljenost koju možete preći će se smanjiti jer trošite više goriva u ovim uslovima.

Dok vozite po ravnom terenu srednjeg zapada može povećati udaljenost koju možete voziti. Snažno ubrzanje i brzina također mogu smanjiti razdaljinu koju možete preći kada se upali lampica za gorivo, a pokazivač goriva pokazuje prazan.

Šta da radim ako ostanem bez goriva?

Ako vaše vozilo ostane bez goriva, nemojte paničariti. Postoji nekoliko stvari koje će se dogoditi vašem vozilu kada se motor zaustavi jer mu je ponestalo goriva.

Prva stvar koju ćete primijetiti je da vaš servo upravljač neće raditi. To ćete primijetiti jer kada okrenete volan bit će teško okretati se. Vaše kočnice će biti u redu za jednu ili dvije primjene, tako da morate planirati šta ćete učiniti.

Kada je bezbedno, potrebno je da se povučete sa strane puta, svesni da upravljanje i kočnice mogu biti teški. Kada siđete s puta, zaustavite vozilo i uključite se u četiri smjera. Izađite iz vozila samo ako je to bezbedno, na prometnom autoputu bez načina da izađete sa autoputa, najsigurnije mesto za vas je u vašem automobilu.

Kada budete bezbedno zaustavljeni, moraćete da pozovete šlep kamion da dođu i napune vaše vozilo gorivom. Da, ovo je usluga koju oni pružaju. Ne samo da vuku vozila, oni pojačavaju istrošene baterije, pune prazne rezervoare goriva i otvaraju vozila koja imaju zaključane ključeve u sebi.

Kako izračunati maksimalnu udaljenost koju možete voziti na praznom putu

Uz neku laku matematiku možete brzo izračunati koliko daleko možete voziti kada je vaše vozilo prazno. Lično to ne bih predložio, ali hajde da pogledamo i vidimo možemo li izračunati maksimalnu udaljenost koju možete voziti na praznom mjestu.

Prvo ćete morati znati kolika je vaša prosječna potrošnja goriva. Ovo treba da bude ušteda goriva koju ostvarujete dok vozite vozilo, a ne objavljena potrošnja goriva vozila. To se može pronaći izračunavanjem vrijednosti ili lakše, ako vaše vozilo ima postavku prosječne potrošnje goriva na instrument tabli.

Tada ćete morati da saznate koliko goriva je preostalo u vašem rezervoaru kada se upali lampica za nisko gorivo. Nisam siguran kako možete pronaći ovu tačnu vrijednost, ali bih preporučio da kontaktirate svog lokalnog distributera proizvođača. Trebalo bi da imaju najtačniji broj.

Pretpostavimo da vaše vozilo dobije 22 mpg, a količina goriva koja vam ostane u rezervoaru kada se upali lampica za nisko gorivo je 2 galona.

Maksimalna udaljenost = MPG x preostalo gorivo kada se upali svjetlo

= 22 x 2

= 44 milje

Dakle, 44 milje je koliko daleko možete voziti na prazno s ovim brojevima. Opet, ovo je gruba procjena pa koristite na vlastitu odgovornost.

Rizici vožnje na praznom rezervoaru goriva

Čini se da svi uživaju u pokušaju da pomjere granice kada je u pitanju vožnja s upaljenim svjetlom za gorivo, što je možda čak i pretvorilo u izazov. Međutim, ono što mnogi ne shvaćaju je da može uzrokovati štetu na vašem vozilu, a možda čak i ličnu opasnost

Nije uvijek vrijedno rizika da saznate koliko daleko možete voziti na prazan.

Ošteti pumpu za gorivo

Ako puno vozite s praznim rezervoarom goriva, to može uzrokovati oštećenje pumpe za gorivo. Pumpa za gorivo unutar vašeg rezervoara za gorivo stvara toplinu kada radi. Gorivo koje se nalazi unutar rezervoara za gorivo je dizajnirano da hladi pumpu za gorivo i spriječi njeno pregrijavanje.

Ako često vozite vozilo, pumpa za gorivo se može pregrijati što će uzrokovati unutrašnje oštećenje. S vremenom ovo oštećenje može dovesti do toga da pumpa za gorivo ne radi i da vas ostavi na cjedilu.

Dobivanje nasukano

Ovo je vjerovatno najveći rizik od vožnje s praznim rezervoarom goriva. Ovisno o dobu dana ili godišnjem dobu, može biti vrlo opasno ostati bez goriva.

Zamislite samo, hladnu zimsku noć vozeći se pustim putem. Ako vam ponestane goriva, ne možete održavati motor da radi i grijati da bi vas zagrijao. Ovo može vrlo brzo dovesti do opasnih stanja ako nemate načina da kontaktirate pomoć koja će vas spasiti.

Uvek preporučujem da rezervoar goriva bude što je moguće puniji zimi ili da vozite po pustim putevima.

FAQ’s

Kako mogu učiniti da gorivo traje duže?

Najlakši način da vaše gorivo traje duže je povećanjem potrošnje goriva. Izbjegavajte naglo ubrzanje pri polijetanju i klizite do zaustavljanja. Koristite svoj tempomat i uvijek vozite ispod ograničenja brzine. Pogledajte ovaj vodič o uštedi novca i povećanje potrošnje goriva.

Kako da znam da li je rezervoar za gorivo mog automobila prazan?

Teško je tačno znati kada je vaš rezervoar za gorivo prazan. Možete koristiti alat da kucnete bočnu stranu rezervoara da vidite da li „zvuči“ prazno. U zavisnosti od dizajna rezervoara za gorivo, u rezervoaru uvek mogu biti male količine goriva. Iako je ovo gorivo prisutno, ono nije dostupno za pumpu za gorivo i neće sagorijevati u motoru.

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA