SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Saznajte koji je najbolji za vas

Auto Know It je podržan za čitač. Kada nešto kupite putem veze na našoj web stranici, možemo zaraditi proviziju za partnere bez dodatnih troškova za vas.

Ako obavljate bilo kakvu instalaciju električnih dodataka ili popravke na svom vozilu, znate koliko su važni pravilni bočni rezači za brzo i ispravno obavljeni posao. Dakle, šta čini najbolje bočne rezače?

Je li to kratka ručka da možete ući u uske prostore? Ili su možda bočni rezači s dugom ručkom bolji jer nude više poluge u usporedbi s kratkom ručkom. Trebaju li biti kombinacija kliješta i bočnih rezača ili namjenski set bočnih rezača?

Ovo su samo neka od pitanja koja ćete si postaviti kada želite da dodate set bočnih rezača u kutiju sa alatima.

Koristio sam bočne rezače više od 20 godina u automobilskoj industriji i reći ću vam šta tražim kada kupujem novi set bočnih rezača i koje su mi karakteristike važne. Zatim ćemo pogledati neke od najboljih bočnih rezača koji se nalaze na tržištu i koji će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Da, tako je, neću nabrajati svaki par bočnih rezača koji su na tržištu kako bih vas pokušao navesti da ih kupite. Umjesto toga, naše ocjene se sastoje od stvarnih preporuka koje su podijeljene u tri kategorije, DIY Use, Dnevna upotreba i Profesionalna upotreba. Ove ocjene će vam onda pomoći da odlučite koji nivo alata vam je potreban za vaš posao.

Jesmo li kvalificirani da vam damo ovakve savjete? Ja lično donosim jedinstven i kvalifikovan pogled na ove skupove alata, na kraju krajeva, ne samo da koristim, već i razbijam ovakve alate na svakodnevnoj bazi već više od 20 godina.

(Napomena: razbijanje alata se ne preporučuje….vjerujte mi…postaje skupo)

Koje su karakteristike važne kod najboljih bočnih rezača?

Postoji mnogo različitih tipova rezača na koje ćete naići u potrazi za savršenim dodatkom vašem alatu.

Dijagonalni rezači, krajnji rezači? Koji ti treba?

Dijagonalni rezači, krajnji rezači, rezači u ravnini, rezači kablova i bočni rezači samo su neki od mnogih različitih tipova na koje ćete naići prilikom pretraživanja.

Dijagonalni rezači se ponekad nalaze u prolazu vaše lokalne prodavnice alata jer mogu biti korisni pri dovršavanju delikatnih električnih radova. Uglavnom su napravljeni od lakših materijala i ne stoje dobro kada je potrebno teško rezanje velikih bakrenih žica ili čak čeličnih komponenti kočnica.

Krajnji rezači su također uobičajeni i nekima bi ovi rezači mogli biti korisni u svojim kutijama s alatima. Međutim, krajnji rezači imaju rezač koji se nalazi na kraju kliješta okomito na ručku. Ovo omogućava alatu da lako seče blizu drugih materijala gde par bočnih rezača možda neće stati.

Bočni rezači su najsvestraniji set rezača koji postoje. Ovisno o bočnim rezačima koje koristite, oni mogu rezati tešku bakrenu žicu, a čak sam znao da svojim bočnim rezačima režem kočione opruge na doboš kočnicama.

Idealni bočni rezači imaju glavu za rezanje pod blagim uglom u poređenju sa ručkom, a možda ćete otkriti da vaši idealni bočni rezači mogu imati mogućnost rezanja u ravnini. Ovo omogućava lakše i bliže rezanje bakrene žice ili drugih materijala koje ćete možda trebati rezati.

Long Handled Vs. Short Handled

Ovo je prastara rasprava o tome da li su dugi ili kratki bočni rezači bolji. Pitajte bilo kog mehaničara i svaki put ćete sigurno dobiti drugačije mišljenje.

Da biste dobili pravi set bočnih rezača, morate razumjeti koju vrstu posla ćete raditi. Hoćete li raditi delikatne instalacije ispod radija? Ako je tako, par bočnih rezača sa kratkom ručkom bi dobro odgovarao vašoj aplikaciji.

Ako režete teške bakrene žice, kao što je zamjena žica startera ili alternatora, dodatna poluga bočnog rezača s dugom ručkom bila bi savršena. Više volim bočne rezače sa dugim ručkama ako radim na vanjskoj strani vozila. Svestrani su i možete ih koristiti i za mnoge druge namjene zbog njihove izvrsne poluge.

Gomila žičanih rezova od bočnih rezača

Ako otvorite moju kutiju s alatima, naći ćete više parova bočnih rezača. Na kraju krajeva, zaista postoji savršen alat za svaki posao.

Dizajn i oblik ručke

Ovo je važna stvar koju treba tražiti i koja se brzo zanemaruje. Ako su vam ruke male, trebali biste potražiti par rezača koji imaju tanku oblikovanu ručku koja će lako stati u vaše ruke. Plastične umočene ručke najbolje odgovaraju ako imate male ruke.

Ovo će osigurati da vam ruke ne bole tokom dužeg perioda rada jer se moraju protezati oko ručke.

Međutim, ako imate veće ruke, možda ćete biti u redu ako se držite ručke koja je velika i možda čak i prevelika kako biste pružili dodatno držanje prilikom stiskanja ručki kliješta.

Težina

Težak set bočnih rezača vrlo je sličan teškom kompletu čizama. Ne primjećujete to odmah, ali ćete nakon nekog vremena shvatiti da su vam ruke istrošene.

Pokušajte nabaviti najlakši set kliješta za bočne sekače bez žrtvovanja snage. Smanjenje zamora ruku je važno, a dizajn ručke i težina su dva najveća uzroka umora tokom upotrebe.

Najbolji bočni rezači – detaljan pregled

KNIPEX dijagonalni rezači visoke poluge, 10”

Pregled specifikacija

 • Marka: Knipex
 • Broj dijela: 7401250SBA
 • Dužina: 10”
 • Težina: 0,9 lbs
 • Rezanje: hrom-vanadijum otvrdnut u ulju

Pros:

 • Dizajn visoke poluge za lako rezanje
 • Ručke umočene u plastiku
 • Ručke za ručke dobro podnose ulje i mast
 • Precizne rezne ivice

Knipex 10” rezači žice su daleko jedan od najboljih kompleta rezača na tržištu danas. Sa ručkama od 10” imaju skup rezača koji brzo i lako režu najtvrđe materijale.

Opremljeni su materijalom za ručke umočenim u plastiku. Ručke umočene u plastiku jedan su od najpogrešnijih materijala za ručke u industriji alata. Koristio sam alate sa ovom vrstom materijala za ručke godinama i oni izdržavaju najteže zlostavljanje. Ručke također izdržavaju ulja i druge vrste maziva koje su prisutne u automobilskoj industriji.

Knipex Side Cutters za rezanje žice

Rezne ivice su napravljene od hrom-vanadijuma i kaljene su nakon stvrdnjavanja u ulju. To vam daje alat koji je oštar i ostaje oštar tokom cijelog vijeka trajanja alata.

Koristim ovaj set bočnih rezača godinama i oni su moj omiljeni set bočnih rezača. Njihova cijena je veća od bočnih rezača, ali ja imam svoje već dugi niz godina i nikada nisam imao problema.

Također sam koristio svoje bočne rezače za rezanje nekih velikih i tvrdih stvari. Kočione opruge su jedna stvar koju bih vrlo često sjekao kada rastavljam doboš kočnice, ovi bočni rezači bi ih presjekli bez problema. Zaista cool dio je kada sam završio sa sečenjem kočionih opruga, mogao sam bez problema sjeći električne žice na sljedećem poslu. Pravi test snage oštrice.

Zanimljiva činjenica o ovim Knipex bočnim rezačima. To su isti bočni rezači koje možete kupiti od premium prodavača alata kao što su Mac Tools i Matco Tools. Mislim da je ovo pokazatelj koliko su ovi bočni rezači odlični.

Odlična velika poluga, plastične uronjene ručke i dugotrajna rezna ivica nalaze Knipex kliješta za bočne glodalice u Profesionalna upotreba kategorija.

Moram reći, bez obzira na vašu upotrebu, ovo je najbolji set bočnih rezača koji ćete ikada koristiti.

Channellock 338 dijagonalna kliješta za rezanje, 8″

Pregled specifikacija

 • Brand: Channellock
 • Broj dijela: 338
 • dužina: 8”
 • Težina: 0,2 lbs
 • Rezanje: Laserska termička obrada

Pros:

 • Plastične umočene ručke
 • Laserski termički obrađene rezne ivice
 • Proizvedeno u SAD
 • Ograničena doživotna garancija

Ako otvorite bilo koju kutiju s alatima širom svijeta siguran sam da ćete pronaći barem 1 set Channellock kliješta. Baš kao i Kleenex i maramice za lice, naziv Channellock se stalno koristi umjesto kliješta za klizanje.

Ovo je pravi dokaz kvaliteta ovih bočnih rezača američke proizvodnje. Kliješta za rezanje velike poluge od 8” će vam pružiti dodatnu silu rezanja kada vam zatreba.

Rezne ivice su precizno obrađene i termički obrađene novim oblikom termičke obrade, laserskom termičkom obradom. Razgovarajte o tehnologiji 21. veka za kompaniju koja postoji skoro 150 godina.

Plastične umočene ručke pružaju vam površinu laku za hvatanje i dobro stoje u najgorim mogućim okruženjima.

Posjedovao sam razne Channellock kliješta tokom godina i bio sam samo zadovoljan njihovim kvalitetom. Zbog toga ocjenjujem ove bočne rezače Profesionalna upotreba kategorija.

Nikada nećete požaliti što ste kupili Channellock kliješta, bez obzira koju odaberete od 120 različitih tipova kliješta koje trenutno proizvode.

IRWIN VISE-GRIP dijagonalna kliješta za rezanje, 8 inča

Pregled specifikacija

 • Brand: Irwin Vise-Grip
 • Broj dijela: 2078308
 • dužina: 8”
 • Težina: 0,31 lbs
 • Rezanje: Induction Hardened

Pros:

 • ProTouch ručke
 • Rezna ivica od indukcijsko kaljenog čelika
 • Doživotna garancija Irwin Vise-Grip-a

Protiv:

 • Kratka ručka
 • ProTouch ručke mogu biti velike za male ruke

Ako ne režete bilo koju vrstu materijala koji zahtijeva puno poluge, 8” kliješta mogu biti savršeno rješenje. Ova 8” IRWIN VISE-GRIP kliješta imaju sve karakteristike koje tražite u paru bočnih rezača.

Ručke imaju ProTouch ručke koje su dizajnirane da smanje zamor ruku. Ovo će osigurati da imate izdržljivost da završite čak i najveće poslove s kojima se suočavate.

Ako imate male ruke, imajte na umu da ova vrsta hvatanja čini ručke mnogo debljim od plastičnih umočenih ručki. Veliki dizajn otežava hvatanje ručke što dovodi do toga da morate ispružiti ruke da biste stali.

Rezne ivice su izrađene od induktivno kaljenog čelika. Ovaj proces osigurava da bočni noževi duže ostaju oštriji. To vam zaista pokazuje da oni stoje iza ovog procesa zbog garancije koju nude.

IRWIN VISE-GRIP stoji iza kvaliteta ovih rezača tako što ih podržava doživotnom garancijom. Ranije sam koristio ovu garanciju za VISE-GRIP proizvode, i olakšanje je znati da je neko tu da vam pomogne ako ikada pokvarite neki od ovih sjajnih proizvoda.

Zbog kratkih ručki i niske cijene ovi bočni rezači su ocijenjeni kao DIY upotreba. Odličan su dodatak vašoj kutiji sa alatima, ali mogu zahtijevati malo više „mišića“ kada pokušavate rezati nešto teško.

Klein Tools D248-8 Kliješta, 8”

Pregled specifikacija

 • Brand: Klein Tools
 • Broj dijela: D248-8
 • dužina: 8”
 • Težina: 0,6 lbs
 • Rezanje: Indukcijsko kaljeno

Pros:

 • Proizvedeno u SAD
 • Ugaona glava za lak pristup
 • Induktivno kaljene rezne ivice
 • Plastične umočene ručke
 • Odlična cijena za vrijednost

Ovi nevjerovatni rezači Klein Tools proizvedeni su u SAD-u. Kao što možete zamisliti, ovo osigurava da dobijete alat koji je dobro napravljen i spreman da izdrži najteže moguće radne uvjete.

Čeljust sa vrućim zakovicama pruža glatko djelovanje na rezne ivice, koje su induktivno kaljene. Indukcijski proces očvršćavanja koristi električne struje za stvaranje topline prije nego što se ugasi. Ovaj proces pruža oštru i dugotrajnu oštricu za sečenje bez napora iznova i iznova.

Dizajn čeljusti za rezanje je jedinstven uprkos tome što se radi o paru bočnih rezača od 8 inča. Imaju zakošene čeljusti koje vam omogućavaju da dođete do teško dostupnih područja. Ovo povećava svestranost ovog seta kliješta.

Slično kao kod Knipex rezača, ručke Kleina su također umočene u plastiku. Ovo vam pruža neklizajuću površinu koja će dobro izdržati i najteža okruženja.

Klein 8” bočni sekači se nalaze u Dnevna upotreba kategorija. Jedinstven dizajn zakrivljene glave čini da se ovi bočni rezači ističu. Pogotovo kada tražite nešto za pristup onim teško dostupnim područjima.

Nadamo se da vam je ovaj detaljan pregled pružio neka razmišljanja o tome što tražite kada kupujete najbolje bočne rezače za vašu primjenu.

Najbolji bočni rezači za vašu upotrebu trebat će 3 stvari. Ispravna dužina, odgovarajući materijal ručke i velika garancija u slučaju da nešto krene po zlu. Svi bočni rezači prikazani u ovom vodiču dobro će vam poslužiti. Možda ćete otkriti kako vrijeme napreduje da vaša fioka za kliješta u vašoj kutiji sa alatima ima više različitih bočnih rezača za različite primjene.

Nikada ne možeš imati previše alata….Samo ne dozvoli da moja žena to čuje..

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA