SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Red Bull optužen za prevaru tokom F1 šampionske kampanje 2021

Šefovi timova u Mercedesu i Ferrariju optužili su Red Bull da je premašio ograničenje troškova za 2021. Max Verstappenkampanja za osvajanje naslova. Optužbe su među očekivanim najavama FIA-e o bilo kakvom kršenju pravila limit troškova sljedeće sedmice. Prekoračenje budžeta moglo bi imati ozbiljne implikacije na prvenstvo za Red Bull ako prekoračenje bude znatno više od pet posto.

Potencijalno kršenje ograničenja troškova od strane Red Bulla moglo bi ponovo pokrenuti razgovore u okruženju Verstappenova kontroverzna pobjeda u naslovu odlučio a pogrešno rukovano sigurno ponovno pokretanje automobila u posljednjem krugu. Posljedice za Red Bull također mogu biti ozbiljne ako prekoračenje budžeta bude dovoljno značajno, uključujući novčane kazne, kazne i isključenje iz prvenstva. Prema ESPNšefovi Ferrarija i Mercedesa optužbe Red Bulla nazivaju „javnom tajnom“.

Getty

Postoje tri kategorije potencijalnih kazni: novčana kazna, laka sportska kazna i materijalna sportska kazna. Manja kazna je javna opomena, gubitak šampionskih bodova za konstruktore i vozače, ograničenja aerodinamičkog testiranja, suspenzija sa trka i smanjenje ograničenja troškova tog tima. Materijalna kazna može uključivati ​​sve ovo i isključenje sa prvenstva.

Ograničenje budžeta za 2021. je postavljeno na 145 miliona dolara i smanjeno na 140 miliona dolara za 2022. Da bi Red Bull značajno prekršio propise o ograničenju troškova, morao bi da potroši preko 7 miliona dolara. Smatra se da Aston Martin nije premašio ovo, iako FIA je objavila saopštenje pojašnjavajući njegovu proceduru i nazivajući sve spekulacije o ograničenju budžeta za 2021. „značajnim i nepotkrijepljenim“.

Nije jasno da li je Verstappenova titula u 2021. ugrožena ako je Red Bull preskočio limit. Značajan dio budžeta za 2021. također je otišao na razvoj automobila za 2022. godinu. Za Aston Martin se također priča da je drugi tim koji je prekomjerno potrošio u 2021. godini.

Očekuje se da će FIA ​​sljedeće sedmice objaviti analizu svih finansija F1 tima za 2021.

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA