SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Q8 e-tron i SQ8 e-tron: Audi ima novi vrhunski električni SUV

Q8 e-tron

Sa Q8 e-tron Audi donosi novo ime, dizajn i performanse svom vodećem električnom SUV-u. Očekujte proljeće 2023. za Evropu.

Audi je predstavio e-tron linija prije otprilike četiri godine i od tada je prodao oko 150.000 jedinica. Proizvođač automobila trenutno ima osam električni modeli a do 2026. očekuju da će taj broj biti preko 20. Do 2030. očekuje se da će Audi biti potpuno električni brend. The novi Audi Q8 e-tron je još jedan značajan korak ka toj novoj stvarnosti. “Novi Audi Q8 e-tron, sa svojom poboljšanom efikasnošću i dometom i rafiniranim dizajnom, još je jedna važna komponenta u našem električnom portfelju kako bi ljude oduševila elektromobilnošću s emotivnim modelima koji su prikladni za svakodnevnu upotrebu.” Said Markus Duesmannpredsjednik Upravnog odbora Audi AG.

Sa Q8 e-tron Audi ide s novim licem, novim imenom i novim korporativnim identitetom. Audi Q8 e-tron i SQ8 e-tron će biti vrhunski električni SUV modeli za ovaj brend. Novi modeli će odmah biti prepoznatljivi kao ne samo Audijev proizvod. Ali kao potpuno električni Audi proizvod. Ovi modeli će biti prvi koji će uvesti novi dvodimenzionalni dizajn četiri prstena na vanjskoj strani. Novi model će takođe imati Audi natpise na B stubu. Ali ovaj najnoviji e-tron je mnogo više od znački i natpisa.

Više dometa

Audi EV

Ovdje u SAD-u možemo očekivati ​​da dobijemo Q8 e-tron i SQ8 e-tron. Očekivana izlazna snaga je 402 konjske snage i 490 funta-stopa obrtnog momenta za standardni SUV. I 496 konjskih snaga i 718 funta-stopa obrtnog momenta za SQ8 e-tron. Osnovni model bi trebao dostići 60 mph za oko pet i po sekundi, a SQ8 e-tron bi trebao biti za oko sekundu brži. Prava priča je ipak domet i performanse punjenja. Očekuje se da se u idealnim uslovima uz pomoć DC brzog punjača baterija može napuniti od 10 do 80 procenata za samo 31 minut. To bi trebalo biti dobro za domet do 260 milja. Sa punim punjenjem, Audi traži domet veći od 360 milja.

Udobnost i sport

Q8 e-tron

Novi Q8 e-tron standardno dolazi sa zračnim ovjesom. Visina karoserije automobila može varirati za ukupno 76 milimetara, u zavisnosti od situacije u vožnji. Za napad na krivine sa poletom, omjer prijenosa u upravljaču je revidiran tako da brže reagira. Učvršćeni su ležajevi ovjesa na prednjoj osovini. „Pokreti upravljača se na taj način direktnije prenose na točkove, a poboljšana je i povratna informacija od reakcija upravljanja. Svi sistemi kontrole šasije su prilagođeni, ali su ostali izbalansirani i savršeno podešeni.”

Tehnologija

e-tron

Audi Q8 e-tron će biti opremljen sa oko 40 sistema za pomoć vozaču. Biće do pet kamera i pet radarskih senzora i dvanaest ultrazvučnih senzora. Daljinska pomoć pri parkiranju plus je nova funkcija koja može pomoći SUV-u da se manevrira na uskim parkirnim mjestima. Odličan za parkiranje, ali možda nije tako odličan za izbjegavanje udaranja vrata od neopreznih susjeda. Digital Matrix LED farovi će takođe biti nova opcija. Oni će označiti poziciju automobila u traci prilikom vožnje autoputem.

Enterijer

Q8

Audi je odavno poznat po svojoj unutrašnjosti, a to će se nastaviti i sa Q8 e-tronom. Biće stakleni panoramski krov. Dvozonska kontrola klime je standardna, a četverozonska je opciona. Oblikovana sjedala mogu se naručiti s funkcijom masaže. Dostupni su furniri od poroznog drveta u jasenu ili platanu. Takođe možete odabrati aluminijum ili, u SQ8, karbonska vlakna. Tu će biti i dva velika ekrana osjetljiva na dodir visoke rezolucije. Gornji će biti 10,1 inča, a donji 8,6 inča. Ovi ekrani će upravljati gotovo svim funkcijama vozila. Dakle, ako ste ljubitelj dugmadi, šteta.

Vrijeme i cijena

Novi Audi

U Evropi se očekuje da će novi Q8 e-tron model doći na tržište krajem aprila 2023. sa osnovnom cijenom od oko 74.400 USD. Za SAD, to više liči na lansiranje za ljeto 2023. sa sličnom linijom proizvoda, iako pratite specifične cijene, opcije i specifikacije asortimana u SAD-u.

Slike: Audi

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA