SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Prodaja Audija pala za preko 18 posto u odnosu na prošlu godinu. Može prebaciti proizvodnju EV u SAD

Zahvaljujući novim američkim federalnim pravilima o porezu na EV, Audi bi mogao početi da proizvodi električna vozila ovdje kako bi pomogao da se poveća prodaja.

Verovatno ste veoma svjesni globalnog pitanja lanca snabdevanja koji utječu na proizvođače automobila diljem svijeta. Ne osjeća se samo Audi, već i sa objavljivanje nedavnih podataka o prodaji vidimo koliko je veliki uticaj bio. Od godine do danas (od početka godine) ukupno je prodato 132.821 vozilo u poređenju sa 162.854 u ovo doba prošle godine. To je pad od 18,4 posto. Prodaja certificiranih rabljenih vozila (CPO) bila je još teže pogođena. Od početka 2022. godine prodaja CPO-a iznosi 25.389 u odnosu na 40.389 prošle godine. To je pad od 37,1 posto. Ali to nije sve propast. Jedna svetla tačka je prodaja električnih vozila. e-tron, e-tron GT, i e-tron Sportback svi pokazuju povećanje prodaje u odnosu na 2021. Audi bi mogao iskoristiti nova američka federalna pravila o porezu na EV kako bi još više povećao prodaju EV.

Ranije ove godine usvojen je Zakon o smanjenju inflacije, koji je promijenio pravila oko federalnog poreznog kredita za električna vozila. Kredit i dalje vrijedi do 7.500 dolara za kupovinu novog električnog vozila. Međutim, pravila su se promijenila kako bi se potaknula proizvodnja EV-a u SAD-u. Kako bi se kvalifikovalo za kredit, EV mora biti proizvedena i sastavljena u SAD-u, a materijali za njihove baterije moraju biti nabavljeni iznutra ili iz zemlje s kojom SAD imaju trgovinski sporazum. Dakle, šta ovo znači za Audi? Pa, Audi nikada nije imao fabriku automobila u SAD. Ali ova nova pravila to mogu promijeniti.

Audi budući planovi

Prodaja Audija pala za preko 18 posto u odnosu na prošlu godinu.  Može prebaciti proizvodnju EV u SAD

Audi je već najavio planove za ukidanje benzinskih vozila. Do 2025. planiraju imati američku liniju koja će se sastojati od 30 posto elektrificiranih vozila. Ova EV će morati negdje biti napravljena. I ovo novo pravilo o poreznom kreditu, možda je vrijeme da Audi razmisli o izgradnji u SAD-u INSIDEEVs nedavni članak je objavio Automotive News navodeći da Volkswagen grupa razmatra proizvodnju električnih vozila u SAD-u

Oliver Hoffman

Ev postava

Šef tehničkog razvoja u Audiju je Oliver Hoffman. U nedavnom intervjuu Hoffman je jasno stavio do znanja da nova pravila o porezu na EV natjeraju Audi da preispita svoju proizvodnu strategiju. “Iskren da budem, gledamo desno i lijevo: kakva nam može biti prilika da se okupimo sa jakim [Volkswagen Group] u pozadini. A sada smo na putu, pogotovo jer su se pravila promijenila i kao što znate, vlada velika potrošnja za električna vozila, u posebnim okolnostima, i radujemo se kako možemo ispuniti te zahtjeve.” Rekao je Hoffman.

Ne samo Audi

EV

Promjenom pravila o poreznom kreditu za EV nekoliko proizvođača razmišlja o proširenju svog proizvodnog otiska u SAD-u. Kia i Hyundai su nedavno objavili planove za izgradnju pogona za proizvodnju električnih vozila u SAD. To ima smisla jer je kredit od 7.500 dolara značajan za kupce. Međutim, nova pravila imaju ograničenja cijena vozila i prihoda. Dakle, izrada skupog Audi EV u SAD-u vjerovatno se neće kvalifikovati za kredit. Ali jeftiniji EV proizveden ovdje mogao bi isplatiti značajne dividende i Audiju i kupcima. Audi još nije najavio nikakve formalne planove. Međutim, industrija se trenutno kreće vrlo brzo tako da ne bismo bili iznenađeni da vidimo najavu u narednih nekoliko mjeseci.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA