SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Kako se Mercedes-AMG GT3 tim pedantno priprema za 10-satnu trku

Postoje mnogi pokretni dijelovi u radu trkačkog tima—transport, marketing, logistika, itd.—a to je upravo ono što je potrebno da se izađe na stazu. Da završim ili čak pobijediti trka, bezbroj drugih faktora mora da se izjednači da bi proizveo željeni rezultat. U motosportu, međutim, utrke izdržljivosti je ultimativni test za trkačku organizaciju. Ove utrke mogu trajati od 24 sata do 12, a ponekad i „samo“ četiri. Ali bez obzira na dužinu, svi zahtijevaju najveću preciznost od svakog člana tima.

Fotografija Briana Clearyja za Mercedes-AMG

Timska kultura

Članovi posade su na palubi okreću ključeve i vrše završne provjere br. 57 obloženog karbonskim vlaknima prije nego što se kvalifikuje. Drugi provjeravaju, čiste i organiziraju opremu dok neki ulaze i izlaze iz prikolice držeći laptope. U sredini svega toga je menadžer tima, Ed Hall.

Hall je dugo radio u motosportu za širok izbor timova u različitim serijama, i na obje strane pravilnika, budući da je ranije bio službenik IMSA-e. Hall osigurava da radi kao dobro podmazana mašina—u stvari, kao 6,2-litarski atmosferski Mercedes-AMG M159 V8 sa suvim karterom — pogonski pogon ispod haube GT3.

“Došli smo ovdje i testirali se ranije u septembru, imali smo odličan test i prilično smo sigurni u automobil i vozače,” rekao mi je Hall. „Naš cilj je, kao i svi, osvojiti štap i pobijediti u utrci. Ali to je trka od 10 sati i tu su 42 druga automobila koja se takmiče u različitim klasama i različitim brzinama.“

Fotografija Briana Clearyja za Mercedes-AMG

Kada je u pitanju herkulska strategija spremna za enduro, stara izreka „to je maraton, a ne sprint“ nije istinitija. Sve dok tim održava auto u životu i vozači rade svoj posao, imaju velike šanse da se popnu na podijum.

„Što se strategije tiče, tu je mnogo toga“, dodao je Hall. „Mnogi ljubitelji trka verovatno ne shvataju količinu vremena i energije koja se troši na gledanje podataka, razgovore sa vozačima—sve što ide u razvoj strategije trke. Bićemo ovde do ove večeri i strategija za trku… ali onda 30 minuta u trci, šta ako se dogodi nešto što potpuno izbaci tu strategiju iz vode?“

Ovo donosi važnu tačku za bilo koje trajanje trke: fluidnost i fleksibilnost su ključne. „Mora da bude veoma tečno, i morate biti lagani da biste mogli da reagujete. Bilo da se radi o dvostruko žutom, sudaru, automobilu je došlo do incidenta ili mehaničkoj situaciji koju moramo da rešimo sa—sve to ima ogroman uticaj na vašu strategiju za ostatak trke. Morate biti u stanju da reagujete na to.“

I tu blista jaka ekipa. Svaki tim će imati izazove, ali timovi koji se bore za titulu su ti koji odgovaraju na to.

Prethodna utrka tima na Virginia International Raceway je primjer ovoga. Trka je počela prilično dobro, ali problem sa udarnim pištoljem ih je poslao nazad. Ipak, nakon toga nisu odbacili cijelu trku, što bi bila laka odluka s obzirom na to koliko je teren konkurentan u IMSA GTD. Umjesto toga, spustili su glave, zakucali sljedeća dva boksa i pobijedili u utrci.

„To je način na koji reagujete na probleme koji će se pojaviti, posebno u trci izdržljivosti. Imaćete problema, svi imaju. ekipe na čelu terena“, zaključio je Hall.

The Crew

„Imamo sjajnu posadu“, rekao je Hall o momcima koji preskaču preko zida kako bi servisirali auto na brz, samouvjeren i metodičan način. „Napravili smo vjerovatno 60 zaustavljanja u boksu ovog mjeseca u praksi pripremajući se. Teško je proći Road Atlanta, ali najsigurnije mjesto za to je u boksu. Ako možemo imati solidnih 7-8 sati sutra i Naporno se potrudite u zadnjih par, onda ćemo biti tamo na kraju.“

Šezdeset zaustavljanja za vježbanje zvuči kao nedokučiv broj sve dok ne budete prisutni kada preskoče zid. Čitav krug prije nego što automobil stane, obučeni su u opremu otpornu na vatru i udarce i mirno čekaju da se broj 57 uvuče i krene na posao. Zatim, tu su momci sa druge strane zida, koji im pomažu tako što drže labave vazdušne linije i drže gume spremne za predaju. To je dobro koreografiran ples.

Gledati kako se svi kreću tako brzo i precizno je nešto čemu možete svjedočiti izbliza, kao što možete vidjeti u videu ispod. To je također rezultat mnogo prakse.

Samo na osnovu performansi posade u pit stopu, nije ni čudo što su sva tri vozača uspjela zadržati automobil u prvih pet skoro cijelu utrku.

Mercedes-AMG Motorsport podrška

„Imali smo nekih problema na početku sezone s greškom vozača i nekih malih mehaničkih problema, ali od Watkins Glena uvijek smo bili na čelu i vrlo konkurentni,“ rekao je Thomas Gleib, koji zajedno s Tonijem Ristolainenom radi u Customeru Podrška za Mercedes-AMG Motorsport Customer Racing. Oni su momci koji mjere brojke i usmjeravaju svakog člana tima ka pobjedi.

Oni su odgovorni za usmjeravanje podešavanja automobila, strategiju utrke i zaokupljanje mehaničara. „Pazimo da su gume pravilno postavljene, da su pritisci u gumama u redu, da u automobilu ima dovoljno goriva za cijeli period i da su sveukupno performanse automobila na vrhunskom nivou“, rekao je Ristolainen.

„Za mene, ja sam glavni inženjer Winward Racing-a, ali uglavnom u Evropi u DTM-u,“ rekao je Gleib. „Ovdje, asistiram na američkoj strani i pridružujem se velikim utrkama jer postoji mnogo strategija koje treba pratiti. Također sam ovdje da napravim korak unazad i vidim širu sliku.“ „Uvijek je dobro imati drugi set očiju“, dodao je Ristolainen.

Fotografija Briana Clearyja za Mercedes-AMG

DTM prati isti GT3 skup pravila kao IMSA WeatherTech SportsCar Championship, što je ogromna prednost koju Winward ima za postavljanje i strategiju. Obe serije čak imaju iste gume, tako da postoji mnogo prenošenja znanja. Između SAD-a i Evrope, Winwardovi automobili voze skoro svakog vikenda tokom trkačke sezone, što timu donosi mnogo podataka za razmjenu.

Komunikacija između njih dvoje je ključna“, rekao je Hall. „Možete voditi solo programe širom svijeta, a to nikome ne pomaže. Ali čim otvorite komunikaciju, prihvatate izazove s kojima su se oni suočili i došli ste do rješenja za – oni nam to saopšte – sada smo mi ne suočiti se s tim izazovom. I obrnuto.“

Izrada strategije za Road Atlanta uključuje izbjegavanje nevolja i jak automobil pred kraj trke. „Jučerašnji noćni trening bio je veoma važan jer su bili isti uslovi manje-više kao i kraj trke“, rekao je Gleib. „Strateški gledano, automobil treba da ostane čist, van nevolja i u krilu lidera sve vreme. A onda, u poslednja dva sata, imati najboljeg vozača u njemu iu napadu.“ Taj vozač bi bio Philip Ellis.

Vozači

S lijeva na desno: Russell Ward, Philip Ellis, Marvin Dienst.

Sve se svodi na osobu za volanom. Vozač pretvara hipotetičku strategiju i inžinjering nadu u akciju i stvarnost.

„Drugi put mi je ovdje, tako da znam šta da očekujem“, rekao je vozač Philip Ellis, koji je sa Winwardom u Americi ili Evropi od 2019. „Biće super agresivno noću, ali na duge staze mi izgledaju prilično snažno. Biće zanimljivo vidjeti gdje će nas Russell staviti u kvalifikacije.“

Brzi stisak ruke između Marvina Diensta i Philipa Ellisa prije nego što Ellis uskoči u svoj posljednji boravak. Foto: Brian Cleary za Mercedes-AMG

„Nemamo šta da izgubimo i nadam se da se momci oko nas toga sjećaju“, dodao je Russell Ward, u šali, sa smiješkom na licu. Ward je zajedno sa Ellisom vozio cijelu sezonu u IMSA i SRO Fanatec GT World Challenge America, druga američka serija profesionalnih sportskih automobila. Između ta dva, zaradili su ukupno pet pobjeda, jedno drugo mjesto i jedno treće mjesto u 2022.

„Prošla godina je bila teška i možete vidjeti šta se dešava kada imate ovakvu mešavinu saobraćaja, posebno na stazi gde ima puno slepih uglova i uspona i padova“, dodao je Vord. Moram ga održavati čistim jer je svaki pogodak ovdje ogroman.“ Mislio je na neumoljive zidove Road Atlante koji su malo preblizu za udobnost na tako brzoj dionici asfalta, posebno s toliko automobila natrpanih na njegovih 12 okreta i Dužina 2,5 milje.

„Prvih osam do devet sati održavat ćemo ga čistim, a zatim ga isporučiti Ellisu u dobroj poziciji“, dodao je treći vozač Marvin Dienst. „Nikada nije bila trka koja je dobijena u prvih devet sati, ili devet sati i 59 minuta, odlučeno je na kraju—uvek morate da završite jak da biste bili na podijumu. Naš cilj će biti da zadržimo bolid u dobrom stanju formu, neka dobra raketa na kraju, i vidi gde nas Ellis može staviti.“

Maksimalni boravak za jednog vozača je dva sata, što je herkulovski zadatak na Road Atlanta, s obzirom na razliku u brzini između sportskih automobila u GTD i GTD Pro, i prototipova u DPi, LMP2 i LMP3. Stres i umor nakon dva sata mogu biti ogromni.

„To je super duga trka, tako da nema smisla preuzimati nepotrebne rizike ili stresati sebe“, dodao je Ellis. „Ako vas neko prođe, neka prođe. Ako je rano u trci, nema veze, jer ste u njoj na duge staze. Budite mirni i sabrani.“

Nakon što je u subotu u podne vijorila zelena zastava, pripreme i strategija tima su se spojile i držale broj 57 na čvrstoj poziciji skoro cijelu utrku. Ali onda, u trenu, sve se raspalo.

Kockasta zastava

Foto: Brian Cleary za Mercedes-AMG

Svako s kim sam razgovarao imao je svoj način da kaže da posljednji sat Petit Le Mansa nije šala. Lako je shvatiti i zašto. Nakon što je automobil radio i bio u dobroj formi devet sati, enduro se brzo pretvara u sprint na polju koje je podijeljeno između pet klasa sa ogromnim razlikama u performansama.

Bitka između grupe DPi prototipova brzo se dešava na grupi GTD automobila, koja na kraju vidi i nekoliko LMP3 prototipova. Dodajte u slepe uglove, prolaze sa visokim ulozima, zone snažnog kočenja, sve to na relativno kratkom spoju, pakao je za nositi se u mraku.

Foto: Brian Cleary za Mercedes-AMG

Za Winward Mercedes-AMG, utrka je završena nakon sudara s Cadillac DPi, ubrzo nakon dvostruke žute boje uzrokovane udarom automobila Cadillac DPi u kolega Cadillac DPi automobil. Winward je bio na udaru neke štete na suspenziji koja je brzo prekinula njihov trud u 9,75 sati u 10-satnoj trci. Na kraju su završili u P11 u klasi.

Prije incidenta, Ellis se dovezao do udobnog P3. Da se zadržao na poziciji do dama, to bi garantovalo šampionsko prvenstvo za Mercedes-AMG.

Hall je malo objasnio šta se dogodilo, ali je bio očigledno frustriran. Osećao sam se tako ljuto za tim.

Padanje je sranje, posebno kada su neki solidni naslovi udaljeni samo nekoliko minuta. Ali sljedeći je SRO Fanatec GT World Challenge America’s Indianapolis 8 Hour— sopstveno finale sezone. Winward mora biti utovaren i spreman za testiranje u srijedu, nakon čega slijede trening, kvalifikacije i još osam sati utrke izdržljivosti u subotu. Mogu ostati, ili se mogu fokusirati na ozbiljnu šansu da ostvare pobjedu u Pro klasi, kao i na treće mjesto u timskom prvenstvu.

Foto: Brian Cleary za Mercedes-AMG

Trenuci poput ovih čine pobjede u sezoni mnogo slađima. Nakon svih tih priprema, strategije i napornog rada svakog člana tima, svaki finiš – a posebno podijum – je zaista dobro zaslužen. A ako stvari ne budu išle onako kako ste planirali ili čemu smo se nadali, odmorite se van sezone i vratite se sljedeće godine.

Pošaljite e-poštu autoru na peter.nelson@thedrive.com

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA