SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Pristupačan 3-red koji može poprilično sve

Ako želite SUV sa tri reda, postoji dobra duga lista njih za biranje. Ako želite SUV sa tri reda takođe plug-in hibrid, ta lista se trenutno smanjuje na malu šaku. A one koje su ostale na njemu nisu baš jeftine. Osim za Kia Sorento 2022 PHEV. Sada je tu dobar i pošten auto.

Zajedno, Kia i Hyundai – kao i luksuzna ruka potonjeg Genesisa – trenutno izlažu neke od najdosljednijih najzanimljivijih dizajna u industriji. Trenutni Sorento ima koristi od ovih dizajnerskih olovaka i izgleda kao ogroman skok u odnosu na prethodnu generaciju.

To, pored svoje prostrane, promišljene kabine i veoma upotrebljivog dometa samo na električni pogon, čini da se Sorento plug-in zaista osjeća kao porodični automobil koji odgovara modernoj eri.

Specifikacije pregleda Kia Sorento PHEV 2022

 • Osnovna cijena (SX-Prestige AWD kao što je testirano): $46,365 ($49,720)
 • Pogonski sklop: 1,6-litarski turbo motor sa četiri cilindra | sinhroni motor s permanentnim magnetom sa baterijom od 13,8 kWh | 6-brzinski auto | pogon na sve kotače
 • Performanse
  • 1,6 litara: 177,2 KS @ 5.500 o/min | 195,4 lb-ft pri 1.500 do 4.500 o/min
  • elektromotor: 89,8 KS @ 2.100 do 3.300 o/min | 224,2 lb-ft @ 0 do 2100 o/min
  • Kombinirano: 261 hp | 258 lb-ft
 • Kapacitet sjedenja: 6
 • Razmak od tla: 6,9 inča
 • Maksimalna težina praznog vozila: 4,537 funti
 • Teretni prostor: 12,6 kubnih stopa (iza trećeg reda)
 • Domet vožnje samo na električni pogon: 32 milje (procjena)
 • Ušteda goriva: 35 mpg grad | 33 autoput | 79 mpge kombinovano | 36 mpg prema testiranju
 • Brzo uzmi: Izuzetno efikasan i udoban plug-in hibridni tegljač za ljude koji se ističe na lokalnim putovanjima zbog svog impresivnog dometa samo na električni pogon.
 • rezultat: 8.5/10

The Basics

Kao SUV srednje veličine, nova, četvrta generacija Sorenta nalazi se iznad Niro i Sportage i ispod Carnival minivan i Telluride. U ponudi sa pogonom na prednje točkove ili pogonom na sve točkove, kupci Sorenta mogu da biraju između 2,5-litarskog četvorocilindričnog motora, 2,5-litarskog četvorocilindričnog motora sa turbo punjenjem, hibrida ili plug-in hibrida. Međutim, to je plug-in Sorento koji je trenutno na vrhu Kijine hibridne i električne ponude u smislu cijene i veličine. Predmet današnje recenzije, ujedno je i najskuplji Sorento model koji možete kupiti.

Vizuelno, skok sa odlazećeg Sorenta na ovu sadašnju generaciju, koji je predstavljen 2020. godine, nije mogao biti veći. Nestali su zaobljeni, ali sveukupno anonimni duguljasti oblici. Umjesto toga, SUV srednje veličine sada izgleda kao da ga je skicirala osoba čiji je jedini alat bila ravna ivica. Izgleda dobro, a posebno cijenim suzdržanost kada je u pitanju prednja rešetka. Sada izgleda jasno kao moderna Kia. Ono što ovaj plug-in model izdvaja od ostalih su njegov dodatni priključak za priključak – koji se nalazi na desnoj strani – neke oznake i 19-inčni točkovi kao standard.

Unutra, plug-in Sorento je veoma moderan spot, sa rotirajućim menjačem i izuzetno udobnim sedištima u drugom redu. Grupa informacija za vozača je potpuno digitalna i prikazana je na ekranu od 12,3 inča, a infotainmentom se upravlja preko ekrana osetljivog na dodir od 10,25 inča. Dve kapetanske stolice i klupa za dvoje čine drugi, odnosno treći red. Međutim, klupa u drugom redu za troje ne može biti opciona uz plug-in Sorento. Sveukupno, automobil ima osam USB priključaka za punjenje i do šest sjedišta. Ne bih to nazvao najelegantnijim dizajnom interijera koji sam ikada vidio, ali sve je bilo lako nadohvat ruke i jednostavno za korištenje. Posebno mi se svidjela dvobojna koža, kao i teksture i šare na vratima i sjedištima. To je učinilo da se unutrašnjost osjeća luksuznije.

Plug-in hibridni Sorento opremljen je 1,6-litarskim turbo motorom sa četiri cilindra, sinhronim motorom sa trajnim magnetima sa baterijom od 13,8 kWh, šestostepenim automatskim menjačem i pogonom na sve točkove kao standard. Ukupna snaga sistema iznosi 261 konjsku snagu i 258 lb-ft obrtnog momenta, a Kia kaže da automobil ima „ciljani“ potpuno električni domet vožnje od 32 milje.

Vožnja Kia Sorento PHEV

Iznenađujuće, povratne informacije o upravljaču plug-in Sorenta nisu bile lagane, peroteške stvari koje sam očekivao od masovnih SUV-ova srednje veličine. Umjesto toga, imao je zdrav i gotovo prirodan osjećaj, što je učinilo automobil lakim za postavljanje i manevrisanje kako u užim prostorima tako iu bržim krivinama. Vozio se mirno preko neravnina, i iako je bilo neizbježnog naginjanja ako ste bili malo agresivniji sa skretanjem, sve je bilo vrlo upravljivo i progresivno. Menjač je radio glatko sa motorom, koji je neprimetno menjao između potpuno električne i hibridne vožnje, bez ikakvog drhtanja u kabini.

Dostupna snaga na slavinu bila je savršeno adekvatna da pokrene plug-in Sorento, bilo da se spaja na autoputeve ili prolazi sporijim saobraćajem. Za vožnje na dugim relacijama, shvatio sam da se u velikoj mjeri oslanjam na odličan adaptivni sistem tempomata Autoway Driving Assist. Iz perspektive korisnika, to je u suštini bio isti sistem koji sam ranije koristio u Genesis G80 sedan. Lane-keep je savršeno pozicionirao automobil u sredinu svoje trake i mogao je da „vidi“ sav saobraćaj oko njega – čak i automobile u susednim trakama. Ovo je bilo veliko, jer čak i kada su se drugi vozači iznenada spojili ili nas prekinuli, nikada nisu uplašili automobil i izazvali ga da naglo zakoči. Sistem je uvijek održavao sigurnu udaljenost od ostalog saobraćaja.

Možete koristiti i nekoliko načina vožnje, od kojih jedan održava automobil u potpuno električnoj vožnji. Po gradu, ovo je bilo odlično, jer sam vozio malim brzinama i nikad nisam morao ići daleko. Kada se baterija istrošila, auto mi nije dozvolio da ga ponovo stavim u potpuno električni režim vožnje, ali jednostavno ga priključim na punjač od 3,7 kW ponovo ga je napunio za tren oka. Automobilu je predviđeno da će trebati tri sata i 45 minuta da pređe sa 14 posto baterije na punu.

Stvari koje bi se mogle poboljšati? Kočnice, na primjer; zagriz pedala je bio malo meko i to je otežavalo pravilno merenje zaustavnog puta tokom nekoliko naglih zaustavljanja pri većim brzinama. Udobnost prednjeg sjedišta, barem iz perspektive vozača, patila je od istog nedostatka amortizacije stražnjice kao što sam iskusio u Genesis GV70. I iako je plug-in Sorento zgodan za pogled, te uglađene linije rezultirale su uskim vjetrobranskim staklom i malim prozorima iz kojih je ponekad bilo teško vidjeti.

Usponi i padovi

Ali možda najveći dio dodatka Sorento nije način na koji vozi. To su kapetanske stolice u drugom redu. Ne samo da imaju dovoljno prostora za odlaganje (kubica za ručku na vratima, držač za čaše na vratima i mrežasti držač duž dna sjedala svaki), već su nudili opuštenu poziciju za sjedenje, mogli su se nagnuti pod kutom koji podstiče vrhunsko spavanje , i predstavljao je iskreno impresivnu količinu prostora za noge. Tokom vikenda kada sam imao auto, prevozio sam neke prijatelje okolo, a jedan od njih je visok šest stopa i šest je primetio koliko mesta imaju. Oni koji su morali da uđu u treći red mogli su to da urade jednostavnim pritiskom na dugme na sedištima u drugom redu koje ih je kliznulo napred po šinama kako bi se napravilo mesta. Ovdje nema motora, sve ručne stvari. Taj treći red je, inače, savršeno upotrebljiv. Samo što je pod tamo pozadi malo povišen – verovatno zbog hibridnog sistema – tako da će putnici sa dužim nogama naći kolena podignuta malo više.

Međutim, cijena sve te putničke prostranosti je prostor u prtljažniku. Sa 12,6 kubnih stopa sa uspravnim trećim redom sedišta, Sorentov tovarni prostor sa priključkom je prilično patetičan. Imao sam problema s postavljanjem ranca za fotoaparat u njega. Dakle, jedno ili drugo. Možete prevesti oko pet drugih ljudi i gotovo ništa, ili možete prevoziti samo tri osobe, ali još tonu stvari.

Kia Sorento PHEV karakteristike, opcije i konkurencija

S obzirom da je plug-in Sorento već high-roller Sorento, dolazi prilično napunjen kao standard. Pored pogonskog sklopa i pogona na sve točkove sa vektorom obrtnog momenta, SUV dolazi sa sedištima od sintetičke kože, kapetanskim stolicama i upozorenjem za putnike pozadi. Osnovni, ne-PHEV, Sorentos sa pogonom na prednje točkove počinje od 30.845 dolara. Osnovni Sorento PHEV-ovi počinju od 46.445 dolara. Probni automobil koji sam vozio, u vrhunskoj izvedbi SX Prestige AWD sa Snow White Pearl bojom (445 USD) i prostirkama na podu (210 USD), iznosio je ukupno 49.720 USD.

To bi moglo izgledati puno za Kia SUV, ali imajte ovo na umu je plug-in hibridnu verziju, a ti sistemi nikada nisu jeftini. Ipak, razmislite o tome na ovaj način. Jedini drugi troredni PHEV na tržištu su mnogo skuplji luksuzni modeli, Mitsubishi i minivan: Lincoln Aviator (sedam mesta, ali počinje od 71.030 dolara), Volvo XC90 Napunite (sedam sedišta, ali počinje od 72.995 dolara), Mitsubishi Outlander PHEV (takođe ima sedam mesta i počinje od 41.190 dolara) i Chrysler Pacifica Hybrid (počinje od $49,095). U poređenju sa ova tri i pored Outlandera, plug-in Sorento je najpovoljnija ponuda.

Održivost

Protiv tih konkurenata, plug-in Sorento je efikasniji od Aviatora i XC90, ali lošiji od Pacifica Hybrid. A s obzirom na to da su cijene vrlo blizu, ova dva predstavljaju vrlo konkurentne opcije. Na kraju, sve se svodi na to da li ste voljni voziti minivan preko SUV-a sportskog izgleda.

Uobičajeni hibrid – što će reći, non-plug-in – Sorentovi brojevi su malo bolji. Ali, naravno, ova verzija ne nudi samo električnu vožnju.

Budući da nije potpuni EV, plug-in Sorento proizvodi neke emisije iz ispušne cijevi. Uz to, na naljepnici za staklo automobila, EPA mu je ocijenila 10 od 10 za emisiju CO2 i dala mu ocjenu sedam od 10 smoga.

Vrijednost i presuda

Nakon što sam proveo dugi vikend s njim i prešao nekoliko stotina milja na plug-in Sorentu, zaista sam cijenio kako je sve u vezi s automobilom poslužilo da život putnicima učini lakšim i ugodnijim. Male stvari – poput automatskog smanjivanja jačine zvuka radija i shodno tome kada je automobil usporio – zaista su pokazale posvećenost njegovih dizajnera razmatranju. (Jeste li vi neko ko utiša radio kada počnete da tražite kućni broj ili odredište? Jesam.) To je auto od 50.000 dolara, da, ali onaj za koji se činilo da zaslužuje naljepnicu jer je bio daleko iznad svoje težine u smislu kvalitet unutrašnjosti i performanse pogonskog sklopa.

Dok ne bude više i poboljšanih javnih stanica za punjenje i dok se svi zajedno ne naviknu na ideju posjedovanja električnog automobila, vjerujem da su sposobni plug-in hibridi idealan i neophodan srednji korak. The Toyota RAV4 Prime je jedan od najvećih automobila koji se danas prodaju, a plug-in Sorento slijedi u toj pobjedničkoj formuli. Dovoljan je domet samo na električni pogon za kratka, svakodnevna putovanja, benzinski motor za duža putovanja i potpuno upotrebljiv treći red sedišta. Čak i ako niste neko ko redovno vozi oko šest putnika, i dalje možete cijeniti potencijal koji nudi dodatni prostor. A kapetanske stolice u drugom redu su najbolja sjedišta u kući.

Nadam se da će ovaj pogonski sklop ući u više Kijinih proizvoda – naime, Telluride. Telluride je već tako zapanjujuće dobar; jedino što treba je da se odbaci stari V6. Suprotno tome, plug-in sistem u Kia Sorento PHEV iz 2022. učinio je da se po prvi put u godinama osjeća svjež, i zaista, nešto čemu se možete radovati i uzbuđivati. Šta kažeš na to.

Ažuriranje u 12:09 ET: Ranija verzija ove recenzije zanemarila je spominjanje trorednog Mitsubishi Outlander PHEV. Priča je od tada ažurirana.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA