SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Britanski dug za finansiranje automobila porastao je na 40 milijardi funti

Finansijski dug za nove i rabljene automobile porastao je na 40 milijardi funti godišnje, što je izazvalo zabrinutost da bi potrošači mogli propustiti ugovore usred rastućih životnih troškova.

Analiza koju je sproveo The Car Expert pokazuje da je dug Ujedinjenog Kraljevstva za finansiranje automobila porastao za 29 milijardi funti od 2009. godine.

Gotovo svi (oko 92%) novi automobili kupuju se uz pomoć finansijskih ugovora, zajedno sa sve većim brojem polovnih automobila, što znači da bi stotine hiljada vlasnika moglo biti u opasnosti da ne izmire svoje dugove.

Stručnjak za automobile otkrio je da se prosječan iznos financiran po novom automobilu više nego udvostručio, povećavši se sa nešto manje od 12.000 funti na početku 2009. na više od 25.000 funti do kraja juna 2022.

Slično tome, prosječan iznos finansiran po rabljenom automobilu je također značajno porastao, eskaliravši sa nešto ispod 9.000 funti na preko 15.500 funti, što je premašilo stopu inflacije u istom periodu.

Dok je pozajmljivanje novih automobila naraslo na 17,5 milijardi funti u posljednjih 12 mjeseci, tržište polovnih automobila predstavlja još veći dio tereta duga za financiranje vozila u Velikoj Britaniji, dodajući dodatnih 22,2 milijarde funti novih zaduživanja u posljednjih 12 mjeseci.

Cijene polovnih automobila su trenutno visoke, ali The Car Expert upozorava da bi vjerovatno slabljenje u narednoj godini moglo zajmoprimcima ostaviti značajan negativan problem s kapitalom ako više ne budu u mogućnosti da priušte svoja finansijska plaćanja.

“Tokom posljednje decenije prosječne plate nisu pratile rast duga. Dok su plate porasle samo za 33% od 2009. godine, dug za finansiranje polovnih automobila porastao je za 87%, dok se dug za nove automobile više nego udvostručio”, rekao je Stuart Masson, urednički direktor u The Car Expertu.

„Ako Velika Britanija nastavi da doživljava rastuću inflaciju, možda ćemo se morati pripremiti za značajan dio zajmoprimaca koji ne plaćaju kredite, što će dovesti do oduzimanja njihovih vozila i mogućeg bankrota.

Dodao je: „Problem pogoršava, troškovi energije rastu, što smanjuje poticaj za kupce automobila da pređu na električne automobile. To znači još veće troškove za potrošače koji pokušavaju postati zeleni jer se obećanje o značajno nižim tekućim troškovima nije ostvarilo.”

Koji auto? anketirao 1.060 kupaca na tržištu i otkrio da je četvrtina (25,8%) od onih koji kupuju putem finansija izjavila kriza troškova života uticala je na njihovu odluku da se zaduže – pomaže u raspodjeli troškova kupovine – dok je 74,2% uvijek očekivalo kupovinu putem finansija.

Planovi kupovine putem ličnog ugovora (PCP) i Hire Purchase (HP) su najpopularniji među finansijskim kupcima, čineći skoro dvije trećine (63,4%) onih koji kupuju putem finansija, dok je četvrtina bila neodlučna. PCP i bankarski krediti su činili 9,5% planiranih kupovina.

Provajderi finansiranja motornih vozila će vjerovatno pooštriti kriterijume na kojima zasnivaju svoje kreditiranjekako bi minimizirali svoje rizike tokom krize troškova života.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA