SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Kako odrediti ko je kriv nakon kamionske nesreće – misija vožnje

Nesreće se ponekad dešavaju uprkos pripremi kompanija i vozača i pridržavanju bezbednosnih praksi. Neki rizici i izazovi dolaze sa vožnjom masivnog vozila teškog desetine hiljada tona.

Nažalost, bitno je znati ko je kriv ako se dogodi nesreća. Ovo definiše gdje počinje i gdje prestaje odgovornost svake strane. Ako ste vozač kamiona, možda ćete morati da se branite dok se suočavate sa sve većim troškovima odštete. Nadalje, specifična pravila variraju od države do države. Ako se pitate zašto vam treba advokat za nesreće u Phoenixu odgovor je da imate nekoga da vas spasi.

Da bismo vam pomogli da započnete, evo nekoliko razmatranja pri utvrđivanju ko je kriv nakon kamionske nesreće:

Uobičajeni uzroci kamionskih nesreća

Statistika transporta u Koloradu otkrivaju da osim vožnje pod uticajem i prekoračenja brzine, drugi uzroci kamionskih nesreća su:

  • Nedostatak pravilnog održavanja vozila. Održavanje je neophodno u radu sa bilo kojom mašinom kako bi se osiguralo da ona radi ispravno. Vjerovatno ste čuli priče o vozačima koji su izgubili kočnice ili su nekontrolirano ubrzavali, za koje se kasnije utvrdilo da su uzrokovani neispravnim dijelovima.
  • Rastresena vožnja. Vožnja zahteva potpuni fokus i pažnju. Čak i ako ne vozite kamion, strogo se ne preporučuje da šaljete poruke ili radite bilo šta drugo što bi vam skrenulo pogled s ceste. Kada se dokaže, ovo bi se moglo smatrati osnovom za nemar.
  • Umor. Iako možda ne izgleda tako, vožnja je fizički zahtjevna aktivnost, čak i više, ako upravljate teškim vozilom. Kamionske kompanije sada postavljaju rasporede i ograničenja sati vožnje sedmično za svoje vozače.
  • Neiskustvo. Zapošljavanje vozača kamiona je pedantan proces, koji često zahtijeva nekoliko kvalifikacija. Preskakanje potrebnih procedura pri zapošljavanju može dovesti do opasnih posljedica, a kriva je i kompanija.
  • Prevelika opterećenja. Postoje različiti propisi postavljeni kako bi se spriječilo preopterećenje, ali još uvijek postoje veća opterećenja nego inače. Imajte na umu da ovi tereti, kao što su vozila i oprema, zahtijevaju dodatnu pažnju i vještinu u transportu.
  • Opasni vremenski uslovi. Iskusni vozači kamiona mogu upravljati po kiši ili snijegu. Međutim, oni takođe treba da budu oprezni u proceni kada da sačekaju. Vožnja teškog vozila ispod klizavog kolovoza može dovesti do proklizavanja, klizanja i klizanja s puta.

Razumijevanje pravnog principa nemara

Jedan kritičan aspekt u utvrđivanju krivice u ovim incidentima je pravni princip nemara. Nemar se prevodi kao propust ili neispunjavanje svoje ‘dužnosti brige’ ili jednostavno nemarnost. U nesreći će se utvrditi da je kriva strana koja ima više nesavjesnosti. I osiguravajuća društva i sudovi to koriste u rješavanju sporova u vezi s tim.

Ovo također objašnjava zašto odgovorne agencije za provođenje zakona istražuju tragove koji mogu pomoći u utvrđivanju nemara. Policajci ispituju osobe koje su učestvovale u nesreći, kako vozače tako i putnike, kao i iskaze očevidaca koji su vidjeli nesreću, ako ih ima. U podnošenju izvještaja, policija obično daje stručno mišljenje koje uključuje dodatne informacije kao što su stanje u saobraćaju i okoliš kako bi se utvrdilo da li su ovi faktori igrali ulogu.

Ko bi mogao biti odgovoran u slučaju nesreće

Kamionske nesreće se razlikuju u nekoliko faza od uobičajenog incidenta u kojem su učestvovala dva vozača. Zahtijeva detaljnu istragu koja bi mogla otkriti grešku u jednoj od sljedećih strana. Kada se utvrdi nemar s njihove strane, onda moraju odgovarati za uzrok nesreće.

Vozač kamiona

Ljudska greška u ovim scenarijima najčešće pada na teret vozača. Mnogo je faktora koji mogu ukazivati ​​na grešku vozača, kao što su umor, rastresenost, pod uticajem alkohola i droga i još mnogo toga. Oni čak mogu biti odgovorni ako se utvrdi da su krivotvorili svoje kvalifikacije.

Proizvođači kamiona

Neispravni ili neispravni dijelovi prodati kompaniji ili dostavljeni vozaču su odgovornost proizvođača. Oni imaju zakonsku odgovornost da osiguraju kvalitet proizvoda i usluga koje pružaju. Njihove odgovornosti se protežu od dizajna vozila do proizvodnje dijelova do pravilnog informiranja klijenata kroz marketinške napore.

Transportna kompanija

Kompanije su takođe odgovorne za svoje vozače. Moraju izdvojiti budžet za redovno održavanje i osigurati da vozači ne rade više sati nego što fizički mogu.

Pružaoci održavanja

Ako je održavanje vozila angažovano na vanjskim izvršiteljima, tada je odgovornost servisera da osigura da kamion radi kako treba. U zavisnosti od rezultata istrage, treće kompanije za održavanje obično dele odgovornost sa kompanijom.

Kargo kompanije/utovarivači

Kargo ili utovarne kompanije su zadužene za utovar svojih proizvoda na kamione. Postoje specifična razmatranja težine i ravnoteže, a propust da se pokaže pažnja u ovom procesu može doprinijeti nesreći.

Odgovornost ne pada nužno u ruke jedne strane, jer je više faktora moglo doprinijeti nesreći kamiona. Međutim, nemar se mora utvrditi kako bi se dokazalo ko je kriv, bilo slučajno ili namjerno.

Oduzmi

Kamionske nesreće su opasni događaji koji mijenjaju život i svi pokušavaju izbjeći po svaku cijenu. Međutim, ako se desi nezamislivo, neophodno je detaljno ispitati dostupne informacije i tačno identifikovati ko je kriv. Ovo je visoko tehničko pitanje; pobrinite se da imate stručnu pomoć koja vam je potrebna. Ako ikada završite u jednom, odmah se obratite advokatu kako biste bili sigurni da se nećete suočiti s ovim mučnim iskustvom nenaoružani.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA