SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Pozitivan odgovor Flote na Jesensku izjavu ublažen nadolazećim rekordnim povećanjem carine za gorivo

Rekordno povećanje carine na gorivo moglo bi biti postavljeno kako bi ublažilo prvobitno pozitivan odgovor operatera voznog parka na vijesti da će porez u naturi (BIK) za električna vozila (EV) i dalje biti niski kako bi se povećala upotreba.

Dok su mnogi u sektoru maloprodaje automobila naišli na najavu da će EV-ovi od 2025. imati pravo na VED porez na puteve naišli na određenu konsternaciju. Jesenska izjava kancelara financija Jeremyja Hunta juče (17. novembra) toplije su primljene izmjene BIK takse za vozače službenih automobila.

BIK za čisto električno vozilo trenutno iznosi 2% (2022/23.) i ostaće na toj stopi do aprila 2025. godine, uz najavu kancelarke koja otkriva da će porasti na 3% u 2025/26, na 4% u 2026/27, i 5% u 2027/28.

Paul Hollick, predsjednik Udruženja profesionalaca u floti (AFP), opisao je pristup kao „dobro procijenjen“, dodajući: „Od ključnog značaja, oni će omogućiti donosiocima odluka o floti da planiraju drugu polovinu decenije dok nastavljaju proces elektrifikacija.

„Ovo je nešto za šta smo vodili kampanju u saradnji sa BVRLA i to je dobrodošlo.“

Ashley Barnett, šefica savjetovanja za flotu u Lex Autoleaseu, složila se s tim, izjavivši: „S obzirom na to da proizvođači odlažu isporuku mnogih vozila, jasnoća nakon 2025. predstavlja veliki poticaj za buduće odluke o električnom voznom parku.“

No, kako se jasnoća koju flotama nude EV-ovi koji koriste EV izgleda dobra vijest, izgleda da će svi vozači biti pogođeni rekordnim povećanjem carine na gorivo sljedeće godine nakon što kancelar nije spomenuo stope zamrzavanja 2023. godine.

U martu je carina na gorivo smanjena za 5ppl tadašnji kancelar Rishi Sunak nakon što je zamrznut na 57,95ppl od 2011.

Smanjenje dažbina na gorivo je, međutim, bila privremena mjera i trebalo bi da se okonča sljedećeg proljeća, što je rezultiralo onim što je Ured za budžetsku odgovornost (OBR) opisao u svojim ekonomskim i fiskalnim izgledima kao „rekordno povećanje gotovine“ koje će naduti Trezor kasu sa dodatnih 5,7 milijardi funti poreza.

Citirano u AM-ovom sestrinskom naslovu Fleet News David Wells, izvršni direktor Logistics UK-a, rekao je „Činjenica da su detalji ove politike skriveni u tijelu izvještaja OBR-a i da ih kancelarka u Predstavničkom domu nije objavila ukazuje na to da se Vlada nadala da će izbjeći ispitivanje te teme.

“Tražimo hitno pojašnjenje da li će povećanje carina biti provedeno kako je planirano, jer bi povećanje ove veličine imalo štetan učinak na ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva.”

Trezor je saopćio da konačna odluka o stopama carine na gorivo neće biti donesena do sljedećeg budžeta na proljeće 2023. godine, prenosi Fleet News.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA