SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

2024 Audi Q8 E-Tron otkriven kao E-Tron osvježenje s većim rasponom, novim stilom

Prošle su četiri godine od nas prvi put vozio Audi E-Troni danas Audi’s električni SUV dobija i svoje prvo veliko osveženje i promenu imena. Zbogom, E-Tron, i zdravo 2024 Audi Q8 E-Tron.

Promjena imena stiže kako bi se E-Tron uskladio sa električnom Audijevom linijom sada iu budućnosti. Vidi Q4 E-Tron kao primjer onoga što dolazi. Audi je dalje objasnio promjenu imena na konferenciji za novinare.

“To je kako bi se E-Tron uveo u novu Audijevu strategiju imenovanja, koja će našim kupcima vrlo jednostavno, vrlo precizno i ​​vrlo jasno komunicirati o prestižnom pozicioniranju našeg električnog SUV-a najvišeg nivoa.”

Šta je važnije od onoga što ćemo nazvati Q8 E-Tron su, međutim, sva ažuriranja koja Audi sprema za vodeći SUV. Velika vijest je dramatično povećanje dometa zahvaljujući većoj gustoći energije baterija paket i poboljšanja efikasnosti u cijelom vozilu. Umjesto baterije od 95 kWh koju je ranije koristio, Q8 E-Tron će imati bateriju od 114 kWh. Paket zauzima isti fizički prostor u automobilu, ali koristi novu tehnologiju slaganja za slaganje ćelija u paketu, ispunjavajući ga više. Audi nema EPA ocjene dometa da podijelite s nama još prilično, ali predstavnici su nagovijestili da će broj biti preko 300 milja. Za sada imamo WLTP rang rejtinga koje treba pogledati. Obični Q8 E-Tron je ocijenjen na 362 milje, i the Sportback na 373 milje u tipično optimističnom WLTP ciklusu. Očekujemo da će Sportback malo nadmašiti Q8 E-Tron pravilnog oblika i ovdje u Americi.

Još jedan veliki plus za Q8 E-Tron su njegove performanse punjenja. Ranije je E-Tron dostigao maksimalnu brzinu punjenja od 150 kW na DC brzom punjaču. Za 2024. Q8 E-Tron će moći da upravlja 170 kW. Ovo dolazi zahvaljujući ažuriranjima sistema upravljanja baterijom — Audi kaže da se baterija može napuniti od 10% do 80% za 31 minut pod idealnim uslovima.

Takođe u domenu poboljšanja pogonskog sklopa je modifikovani zadnji motor. Audi kaže da je umjesto 12 zavojnica koji stvaraju elektromagnetno polje, ovaj broj povećao na 14. Ovo rezultira jačim magnetnim poljem od sličnog ulaza električne energije, omogućavajući veći obrtni moment i zahtijevajući manje energije za proizvodnju navedenog momenta. Osnovni model ovdje u SAD-u će biti Q8 55 E-Tron sa dva motora (AWD). Maksimalna snaga u “boost modu” je 402 konjske snage i 490 funti-stopa obrtnog momenta, što je isto kao i prije – samo će biti potrebno manje energije za proizvodnju navedene snage.

Više snažan SQ8 E-Tron i njegova tri elektromotora (dva pozadi) proizvode 496 konjskih snaga i 718 funti-stopa obrtnog momenta, što je ista snaga kao i prije. S model dobija isto povećanje veličine baterije kao i obični Q8 E-Tron. Kao i prije, domet pati od dodatne snage, jer WLTP predviđanja pada na 307 milja za standard SQ8 E-Tron i 319 milja za verziju Sportback.

Promjene u dizajnu i stilu prate svu novu tehnologiju za Q8 E-Tron liniju u cjelini. Sprijeda, Audi daje Q8 E-Tron potpuno novu “3D singleframe” rešetku i prednji branik. Osvetljenje je takođe revidirano, jer dobija središnju svetlosnu traku koja svetli otmjenim, animiranim dnevnim svetlima. Električni zatvarači u rešetki čine novi samozaptivni sistem u nastojanju da se smanji koeficijent otpora. Audi kaže da je otišla sa 0,28 na 0,27 za standardni Q8 E-Tron i sa 0,26 na 0,24 za Sportback. Novi spojleri na donjem dijelu kotača pomažu ovom naporu. Audi koristi nove spojlere za sva četiri točka na verzijama koje nisu S, ali samo na stražnjem dijelu kod S.

Oznaka i oznaka modela za Q8 E-Tron označavaju novi pravac za Audi. Primijetit ćete da su četiri prstena naglašena LED pozadinskim osvjetljenjem, ali samo na vrhu u blagom znaku suptilnosti. Počevši od Q8 E-Tron i proširivši se na sve buduće Audi modele je nova oznaka modela na B stubu. Moći ćete tačno identificirati koja je verzija modela ovdje u jasno bijelom tekstu na vrhu crnog B stuba. Pozadi, Audi Sport logo prati “Q8”, a “E-Tron” je utisnut u donjem dijelu stražnjeg branika.

Ispod novog izgleda nalazi se osvježeno ogibljenje. I dalje ljulja vazdušno ogibljenje, ali Audi kaže da su svi kontrolni sistemi prilagođeni i podešavanje vazdušnih opruga promenjeno. Revidirani upravljački sistem s novim omjerom prijenosa je dizajniran da bi upravljač brže reagirao i pružio više povratnih informacija vozaču. Kaže se da tvrđi ležajevi ovjesa pomažu povratnim informacijama, a revidirani sistem kontrole stabilnosti treba da omogući bolju upravljivost, posebno u užim krivinama.

Nema puno posla kada je u pitanju enterijer Osvježenje za Q8 E-Tron, ali Audi kaže da su dostupne dvije nove opreme, jedna od smeđeg orahovog drveta, a druga od održivog materijala napravljenog od recikliranih PET boca. Dodatni predmeti u unutrašnjosti izrađeni su od recikliranih materijala kao što su plastične navlake za kopče sigurnosnih pojaseva i druge plastike. Sve opcije sedišta sada takođe imaju kontrastne šavove, a crveni šavovi su nedavno dostupni kao deo Audi Sport paketa.

I dalje ima istu postavku infotainment sistema sa dva ekrana i potpuno digitalnu instrument tablu kao i ranije. Nažalost, SAD nemaju pristup drugim tehnološkim napretcima koje druga tržišta imaju kao što su digitalni bočni retrovizori i digitalni Matrix LED farovi, od kojih će potonji, nadamo se, uskoro doći. Međutim, kada su upitani, Audi nije mogao dati vremenski okvir, jer još uvijek čeka smjernice američke vlade.

Cijene u SAD trenutno nisu dostupne, ali Audi kaže da očekuje da će novi Q8 E-Tron sletjeti na naše obale do kraja aprila 2023. Specifične cijene bi trebale biti dostupne bliže datumu puštanja u prodaju.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA