SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Potraga za automobilom bez vozača napravila je lomaču od 75 milijardi dolara

Autonomno vozilo kompanije i dobavljači zajedno su potrošili oko 75 milijardi dolara na razvoj tehnologije za samostalnu vožnju, sa oskudnim znakom značajnog prihoda od usluga robo-automobila nakon svog tog spaljivanja novca.

Ovo je predstavljalo katastrofu za Aurora Innovation, TuSimple Holdings i Embark Technology, čije su dionice ove godine pale za najmanje 80%. Nije ni čudo što je Intel upravo smanjio ciljanu procjenu svog biznisa za autonomnu vožnju Mobileye na oko 16 milijardi dolara, što je samo djelić više od 50 milijardi dolara koliko je navodno imao na umu prije 10 mjeseci. Cruise, u vlasništvu General Motorsa, prikupio je novac na otprilike 30 milijardi dolara početkom prošle godine. U martu, GM je kupio SoftBank Vision Fund po cijeni koja implicira da je poduhvat vrijedan oko 19 milijardi dolara.

To je ono što se dešava kada se nova tehnologija koja je dugo rodila naiđe na kratko strpljenje javnih tržišta i surovu realnost rastućih kamatnih stopa. Mnoge od ovih kompanija prikupile su desetine milijardi dolara mnogo prije nego što je njihova tehnologija dokazana ili se njihovo poslovanje približilo samoodrživosti.

Himpa u poslednjoj deceniji i krah u poslednje vreme dovode u pitanje da li će samovozeći automobili ikada raditi. Anthony Levandowski, jedan od Googleovih ranih pionira autonomije, koji je otišao u Uber Technologies i kasnije osuđen zbog krađe poslovnih tajni, sada vodi startup koji razvija autonomiju kamioni za industrijske lokacije. U naslovnoj priči Businessweek-a ovog mjeseca, on je tvrdio da će manje složeni slučajevi upotrebe biti put naprijed u doglednoj budućnosti.

Adam Jonas iz Morgan Stanleya, koji je prije sedam godina pripisao ogromnu vrijednost Teslinoj mobilnoj usluzi koju još uvijek nigdje nema, rekao je u nedavnoj bilješci da bi autonomija mogla biti 10- ili 20-godišnji prijedlog.

Kompanije u svemiru sada su prisiljene da razmišljaju o drastičnim mjerama. Glavni izvršni direktor Aurore Chris Urmson poslao je interni dopis u septembru u kojem se pominju izgledi za smanjenje troškova, preuzimanje kompanije u privatno vlasništvo, izdvajanje imovine ili čak pokušaj prodaje kompanije Apple-u ili Microsoftu.

Drugi su vidjeli promet na visokom nivou. Izvršna direktorica GM-a Mary Barra otpustila je krajem prošle godine svog Cruiseovog kolegu Dana Ammanna. TuSimple je u martu zamijenio osnivača i izvršnog direktora Cheng Lua, a njegov generalni savjetnik James Mullen podnio je ostavku u septembru. Waymo u vlasništvu Alphabeta izgubio je svog glavnog direktora proizvoda Dan Chu prošlog mjeseca zbog 23andMe.

Dok rukovodioci i investitori u nekim slučajevima idu ka izlasku, dobro kapitalizovane kompanije u svemiru napreduju ka novim tržištima i projektima. Cruise planira replicirati svoju robo-taksi uslugu u San Francisku u Phoenixu i Austinu u Teksasu. Waymo će početi nuditi vožnje u Los Angelesu, a također će voziti pivo između Dallasa i Houstona.

Pokrenite Kodiak Robotika prikupio 30 miliona dolara privatnog kapitala ove sedmice i prevezao svoje teretne kamione 8.000 milja od Teksasa do Floride. Dok je za volanom bio probni vozač, čovjek je ustupio robotu 94% vremena, rekao mi je izvršni direktor i osnivač Kodiaka Don Burnette u intervjuu. Kompanija počinje da prevozi nameštaj za Ikeu.

Pitao sam Burnettea hoće li Kodiak uskoro biti spreman napustiti sigurnosni vozač.

„Prilično smo blizu“, rekao je. „Čini se da to uvijek govorimo. Prošlo je nekoliko godina.”

Možda će to potrajati i duže, ali ako tržište pogrešno odredi tajming autonomije, ne znači da nikada neće uspjeti. Pouka je da je radikalna tehnologija poput robotske vožnje uvijek bila bolja u inkubatorima odvažnih rizičnih kapitalista, a ne u portfeljima trgovaca dionicama koji su bili sretni.

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA