SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Da bismo zaštitili lance nabavke, moramo ulagati u inovacije

Naš pogled na svijet se promijenio. Trideset godina vjere u globalizaciju poljuljali su COVID, nedostatak čipova i rat u Ukrajini.

Širom svijeta, korporacije preispituju upravljanje rizikom u lancu nabavke. Apple, koji je bio tako uspješan i toliko se oslanjao na kineske proizvođače, značajno proširuje proizvodnju u Indiji i Vijetnamu. Očekujte da će ostatak svijeta slijediti u diversifikaciji puteva snabdijevanja. Ranije ove godine, nedostatak kabelskih svežnja iz Ukrajine nakratko je zamijenio nedostatak čipa kao najveći problem Volkswagena i odložio lansiranje ID.5; sada ih nabavlja sa drugih lokacija. Sam nedostatak čipova ne treba predstavljati, a dio je šireg nedostatka komponenti i sirovina, koji su doprinijeli značajnom padu proizvodnje automobila i čiji se širi efekti osjećaju i izvan automobilske industrije.

Trideset godina vjere u globalizaciju poljuljali su COVID, nedostatak čipova i rat u Ukrajini

Nakon ovih previranja, višestruki izvori i deglobalizacija postali su popularne riječi. U Velikoj Britaniji Brexit je već izazvao ponovnu procjenu lanaca opskrbe. Da bi se automobili u Ujedinjenom Kraljevstvu prodavali u EU, većina vrijednosti mora doći iz Ujedinjenog Kraljevstva ili EU-ova granica se naziva ‘maxNOM’ (maksimalni materijal bez porijekla”). Trgovinski sporazum UK-EU postavlja ovaj prag, koji je trenutno na 60%; smanjuje se na 55% u 2024. i ponovo na 45% u 2027. Ova veća potreba za domaćom proizvodnjom pokreće ulaganja u kompanije poput Britishvolta, koji gradi Gigaplant od 30GWh baterija u Northumberlandu. Britishvolt prima sredstva od britanskog Fonda za transformaciju automobila, koji također podržava Johnson Mattheyjevu novu Gigafabriku vodonika, Pensaninu novu rafineriju magneta i mnoge druge. Vlada je također objavila kritičnu strategiju za minerale, čiji je prvi element ubrzanje vlastitih domaćih kapaciteta UK-a.

Sve su ovo uzbudljive i fantastične vijesti za britansku automobilsku industriju. Ali takođe moramo gledati u budućnost; najbolji način da se osiguraju lanci opskrbe u Velikoj Britaniji za sljedeću generaciju tehnologije je sadašnja inovacija i podrška inovacijama.

Britishvolt Gigafactory
Britishvolt je odabrao Blyth, Northumberland kao mjesto svoje prve gigaelektrane baterija

Nije dovoljno samo izgraditi objekte za ovu generaciju baterija; postojeća rješenja će uskoro biti zastarjela. Moramo voditi razvoj i proizvodnju čvrstih baterija i drugih tehnologija koje još nisu izmišljene. Postoje ogromne mogućnosti sa vodonikom; moramo to podržati—i izgraditi infrastrukturu neophodnu za podršku razvoju i inovacijama. Autonomnost će promijeniti ne samo način na koji vozimo do supermarketa, već i način na koji gradimo gradove i kako koristimo svoje vrijeme. I ovdje moramo podsticati inovacije i izgraditi regulatorni okvir koji to podržava.

Vlada je više puta izjavljivala svoju ambiciju da od Ujedinjenog Kraljevstva napravi naučnu supersilu. Komitet za nauku i tehnologiju Doma lordova izvijestio je o svom napretku 4. augusta 2022. Iako je u izvještaju navedeno da je retorika hvalevrijedna, kritizira se nedostatak sveobuhvatnog plana, mnoge slojeve birokratije, nejasne mete, nedostatak komunikacije i odsustvo trajnog fokusa ili implementacije. Kako taj izvještaj kaže, inovacija je dugoročan poduhvat. Uz pravu podršku, inovacije u UK u budućoj automobilskoj tehnologiji mogu donijeti fantastične nagrade. Uz parole, propustit ćemo neke generacijske prilike.


Mišljenja koja su ovdje izražena su mišljenja autora i ne odražavaju nužno stavove Automotive World Ltd.

Giles Parsons je partner u Browne Jacobson-u

Kolumna Automotive World Comment otvorena je za donosioce odluka i uticajne osobe u automobilskoj industriji. Ako želite dati svoj komentar u članku, molimo kontaktirajte editorial@automotiveworld.com

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA