SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

NASCAR-ov automobil sljedeće generacije bit će revidiran nakon što se povrede vozača nastave

NASCAR nije uspio da ublaži zabrinutost vozača oko sigurnosti njegova „Next Gen“ specifikacija šasije nakon što je skoro puna sezona trka pokazala da su njihovi strahovi opravdani—i da je potrebno više revizija šasije. Ali nakon dugotrajne javne kampanje sadašnjih i bivših vozača, i nekoliko povreda glave koje bi mogle završiti sezonu, te promjene sada dolaze.

Beyond the Flag izvještava da je Kurt Busch bio po strani od svoje nesreće na Pocono Racewayu u julu nakon što je prijavio simptome slične potresu mozga. U srijedu, Alex Bowman je potvrdio da će prestati sa dodatnih utrka kako bi se oporavio od potresa mozga, koji je zadobio na Texas Motor Speedwayu u septembru. Iako nije završila sezona, Cody Ware je također pretrpio frakturu stopala zbog sudara u Next Gen prema Washington Post. Vozačima je razlog jasan: šasija je previše kruta i treba joj značajan redizajn.

„Automobil treba redizajnirati“, rekao je Denny Hamlin na Talladega Superspeedwayu Teška prijavljen. „Potreban mu je potpuni redizajn. Mislim, još uvijek se može zvati Next Gen, ali ga treba redizajnirati. Treba ga redizajnirati svuda – sprijeda, u sredini, pozadi, u konkurenciji. Cijelu stvar treba redizajnirati.“

„Ovu zabrinutost smo iznijeli s NASCAR-om prošle zime,“ dodao je Hamlin. „Mi, kao vozači, nismo radili tu seriju dokumenata prošle godine jer se nismo osjećali ugodno s ovim automobilom sljedeće generacije i sigurnošću – nedostatkom sigurnosnog testiranja – koja je urađena prije nego što su počeli da objavljuju da su pokrenut ću ga.“

Hamlin je dodao da su i drugi vozači s njim privatno podijelili svoje brige u vezi s automobilom. Njegov i pritisak drugih vozača konačno utiče, kao Put i staza izvijestio je da je NASCAR potvrdio timovima da će implementirati sigurnosna ažuriranja za 2022. godinu—a početna popravka će biti plaćena iz NASCAR-ovog vlastitog džepa.

Konkretne promjene iznio je trkački mehaničar Boži Tatarević u nastavku Twitter, sa većinom izmjena koje se odnose na stražnju strukturu sudara automobila. Počevši od pozadi, počinju sa tanjim podupiračima branika koji će se više deformirati nakon udara. Ispred njih, oslonac za gorivnu ćeliju će imati dno svoje tri kutijaste sekcije oslabljeno zbog pregiba, a srednji dio će biti uklonjen u potpunosti. Na poleđini vozačeve ćelije, cevasti V-nosač će biti eliminisan, dok će triangulisana cev ispod njega biti smanjena.

Ove izmjene će nakon sezone obaviti dobavljač okvira serije Technique Chassis, koji će vratiti okvire timovima samo sa potrebnim završnim detaljima (kao što je boja). Na osnovu simulacija, očekuje se da će ovo ažuriranje efektivno prepoloviti jačinu udaraca od pozadi prema vozaču Spire Motorsports Coryju LaJoieu.

„Nova stražnja kopča koju su upravo testirali oduzima oko 50% G-opterećenja pri udaru pozadi“, rekao je LaJoie u podcastu Stacking Pennies.

Sa promjenom dolazi i kompromis. Put i staza izvijestili su da će se oslabljena struktura sudara brže zamarati i zahtijevati rekonstrukciju nakon manjih udara. Ovo će povećati operativne troškove sledeće generacije; problem koji su ovi novi automobili trebali staviti pod kontrolu. Gledajući unazad, bilo je neizbježno da će pokušaj rješavanja gotovo svakog NASCAR-ovog problema s automobilom odjednom imati neželjene posljedice. Za sada, serija će morati da napravi kompromis u vezi sa nekim od većih ciljeva sledeće generacije samo da bi se osiguralo da su vozači voljni da se pojave i utrkuju se.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA