SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Koliko dugo možete voziti na rezervnoj gumi

Ne postoji ništa gore kada ste na putovanju od toga da vam je probušena guma. Međutim, ako ste spremni i vaše vozilo ima rezervnu gumu koja je propisno napumpana, možete je postaviti i vratiti na put za manje od sat vremena. Pitanje je, međutim, koliko dugo možete voziti na rezervnoj gumi?

Koliko dugo možete voziti na rezervnoj gumi

Udaljenost koju možete preći na rezervnoj gumi u potpunosti ovisi o vrsti rezervne gume kojom je vaše vozilo opremljeno.

Postoje dvije glavne vrste rezervnih guma, pune veličine i rezervne gume koje štede prostor ili krofne.

Koliko daleko možete voziti na rezervnoj gumi pune veličine

Neka veća vozila će biti opremljena onim što je poznato kao rezervni deo pune veličine. Ovo je rezervna guma koja je iste veličine kao i gume koje su opremljene na vašem vozilu. Neki proizvođači čak idu korak dalje sa svojim rezervnim dijelovima u punoj veličini. Ne ugrađuju rezervni na ružni crni čelični točak, već ga ugrađuju na aluminijski naplatak na isti sa kojim je vaše vozilo opremljeno.

Uz rezervni dio pune veličine možete zamisliti da nema ograničenja koliko daleko možete voziti ili maksimalne brzine. Budući da se radi o istoj gumi koja je već opremljena na vozilu, možete voziti koliko god želite uz održavanje ispravnih ograničenja brzine.

Koliko daleko možete voziti na krofni ili privremenoj rezervnoj gumi

Najbolji način da zapamtite koliko daleko možete voziti na rezervnoj gumi je da zapamtite 50 pravilo.

50 milja na sat za ne više od 50 milja

Uz proizvođače koji proizvode manja vozila i zahtijevaju od njih bolju ekonomičnost goriva, mnoga nova vozila se opremaju privremenom rezervnom gumom ili onim što je poznatije kao krofna.

Privremeni rezervni je dizajniran da vas pokrene kako biste se mogli vratiti na sigurno (ako ste na pustom putu) i u radionicu da popravite gumu vašeg vozila. Zbog ovog kratkog vremena upotrebe, ove rezervne gume imaju ograničenja koliko brzo i daleko možete voziti sa rezervnom gumom za krofne.

Ove gume su mnogo manje veličine, lakšeg dizajna i koriste se samo dok se naziv odnosi, privremeno. Ako vozite duže ili brže nego što je preporučeno kada koristite rezervnu gumu, možete doživjeti da vam guma pukne.

Koliko dugo možete voziti na probušenoj gumi

Neka vozila ne dolaze sa rezervnim gumama, već dolaze sa specijalno dizajniranom gumom poznatom kao run flat guma. Neka vozila nemaju mjesta za rezervnu gumu ili proizvođači odluče da umjesto toga opremiju vozilo s propuštenom gumom.

Run flat guma je posebno dizajnirana guma koja može podnijeti težinu vozila kada guma izgubi sav tlak zraka. Imaju posebno dizajnirane bočne strane koje su u stanju da izdrže ovu težinu tokom vožnje i skretanja.

Isto 50 pravilo odnosi se na slučajeve kada vam je probušena guma. Vozi ne brže od 50 mph za ne više od 50 milja.

Većina vozila koja imaju ovu vrstu pneumatika takođe dolaze sa slabim svjetlom u gumama. Ovo vam omogućava da znate da li je guma na vozilu probušena. Proizvođači guma preporučuju zamjenu gume ako je vozila na njoj kada je guma prazna. Uvijek preporučujem da se obratite lokalnom stručnjaku za gume kako biste dobili ispravan savjet.

Uvijek provjerite uputstvo za upotrebu

Kao i mnogi drugi vani, jednako sam loš u tome što ne čitam priručnike za stvari koje posjedujem. Problem u tome je što propuštam mnogo vrijednih informacija.

Korisnički priručnik je uvijek najbolje mjesto za traženje kada pokušavate pronaći informacije o svom vozilu. Pogledajte unutrašnjost svog pretinca za rukavice. Naći ćete dio koji se odnosi na rezervnu gumu vašeg vozila. Provest će vas korak po korak kako locirati rezervnu gumu i alate, ukloniti ih iz vozila i instalirati.

Provjerite je li vaša rezervna guma sigurna

Rezervne gume se mogu zaboraviti zbog njihove lokacije i neiskorišćenosti. Kada dođe vrijeme da zatreba, možda više neće biti bezbedno koristiti. Dakle, kako možete biti sigurni da je rezervna guma spremna kada vam zatreba?

Provjerite pritisak

Redovno proveravajte pritisak u rezervnoj gumi. Možda nije lako dostupan, ali i dalje morate provjeriti pritisak u rezervnoj gumi najmanje dva puta godišnje. Ne zaboravite to učiniti. Zaista je loše kada treba da koristite rezervnu gumu, a i ona je probušena.

Provjerite starost vaših rezervnih guma

Baš kao i ostale gume na vašem automobilu, rezervne gume će na kraju morati biti zamijenjene. Provjerite datum vaše rezervne gume. Preporučuje se da rezervne gume imaju maksimalan vijek trajanja od 8 godina. Ako je vaša guma starija od ove, zamijenite je novom rezervnom gumom.

Znajte gdje vam je rezervna guma i pobrinite se da je možete ukloniti

Rezervne gume i alat može biti teško pronaći ako ih nikada prije niste locirali u svom vozilu. Provjerite korisnički priručnik i pronađite lokaciju gume i potreban alat.

Dizalica za rezervnu gumu za podizanje srebrnog automobila

Ako je vaša rezervna guma pričvršćena pomoću mehanizma sa čegrtaljkom ili sajlom, uvjerite se da rade. Ručno skinite rezervnu gumu, provjerite tlak i ponovno je postavite. Mehanizmi za skidanje rezervnih guma mogu postati korodirani i zaplijeniti jer se ne koriste tako često.

Ako su vam potrebne informacije o tome kako zamijeniti komponente koje drže vašu rezervnu gumu, dobro priručnik za servisne popravke imaće informacije koje su vam potrebne.

Da li treba da vozim drugačije sa rezervnom gumom?

Ako rezervna guma vašeg vozila nije rezervna u punoj veličini. Onda da, moraćete da vozite drugačije kada je rezervna guma na vašem vozilu.

Rezervna krofna je mnogo manja od gume pune veličine. To može dovesti do problema sa ABS-om i sistemom kontrole proklizavanja koji ne funkcionišu ispravno. Zato budite oprezni ako je loše vrijeme. Zaustavite se ranije nego inače, ubrzajte polako i pazite da smanjite brzinu u krivinama.

Rezervne gume ne voze isto kao guma pune veličine na vašem vozilu. Budite svjesni toga kada vozite i vozite u skladu s tim.

Šta se dešava ako predugo vozim sa rezervnom gumom za krofne?

Ako vozite duže ili što je još važnije brže od pravila 50 s rezervnim dijelom, možete oštetiti svoje vozilo.
Na kraju krajeva, inženjeri su dizajnirali vaše vozilo da radi sa gumom pune veličine, a ne upola manjom.

Možda ćete početi primjećivati ​​oštećenje vašeg sistema ovjesa, kočnica, pogonskog sklopa, pa čak i prijenosa. Takođe imajte na umu da je rezervna guma dizajnirana samo za vožnju do maksimalno 50 milja. Vožnja dalje od ove će uzrokovati ekstremno trošenje gume na vašoj rezervnoj gumi. To može dovesti do eksplodiranja ako se vozi dovoljno daleko.

Kao što vidite, postoji mnogo varijabli koliko dugo možete voziti na rezervnoj gumi. Stil rezervne gume, pa čak i tip gume kojom je vozilo opremljeno, određuje šta treba da uradite.

Ako ste u nedoumici, zapamtite pravilo 50.

Maksimalna brzina od 50mph za ne više od 50 milja.

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA