SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Produžite život svom dizelu uz ovih 5 savjeta za redovno održavanje

Dizelski kamioni su poznati po svojoj pouzdanosti i izdržljivosti, čak i kada prevoze teške terete. Tako su stekli reputaciju radnih kamiona. Zapravo, dizel kamioni traju duplo duže od kamiona na gas, pomaže vam da uštedite hiljade dolara u narednih nekoliko decenija. Ali to ne znači da su dizel motori sami sebi dovoljni. Potrebna im je stalna briga i pažnja kako bi ostvarili svoj puni potencijal. Odgađanje osnovnih popravki i ignoriranje važnih problema može dovesti do skupih popravki i skupih rekonstrukcija. Nemojte čekati da se upali lampica check engine-a. Koristite ove savjete za održavanje kako bi vaš kamion bio jak u godinama koje dolaze.

Redovno menjajte ulje

Produžite život svom dizelu uz ovih 5 savjeta za redovno održavanje

Najčešća stavka na vašoj listi obaveza je da mijenjajte ulje svakih 5.000 do 7.000 milja. To je prilično velik raspon, pa provjerite u priručniku za upotrebu da vidite šta preporučuju, jer zahtjevi za održavanjem variraju od motora do motora. Kao i većina predloženih intervala održavanja u ovom vodiču, broj ovisi o tome koliko često vozite i koliku težinu nosite. Vučenje teških tereta i često zaustavljanje i pokretanje brže će sagorjeti vaše tekućine.

Ulje u vašem motoru omogućava podmazivanje raznih dijelovi i komponente. Ali će se zaprljati i vremenom izgubiti svojstva podmazivanja. Zamijenite ulje tako što ćete isprazniti trenutnu zalihu i ubaciti novu seriju ulja. Pratite svoje nivoa ulja redovno i dopunjavajte po potrebi.

Provjerite svoje žarnice

Kamioni na plin koriste električne svjećice za pokretanje sagorijevanja, ali dizel motori koriste ekstremne temperature za sagorijevanje zraka i goriva u mehaničku energiju. Umjesto svjećica, koriste električne žarnice za zagrijavanje ulaznog zraka i goriva. Ovi jednostavni uređaji su ključni kada su u pitanju performanse motora. Ako mješavina goriva i zraka ne dostigne odgovarajuću temperaturu, motor će izgubiti snagu ili će biti primoran da troši više goriva nego što je normalno da bi proizveo istu količinu energije. Novi set svjećica bi trebao trajati do 100.000 milja, ali će morati raditi još više po hladnom vremenu.

Pregledajte brtve i brtve

Provjerite svoje automobilske žarnice - brtve i brtve

Tečnosti u vašem dizel motoru podležu ogromnom pritisku kako bi stvorile toplotu i održale pravilan protok. Pritisak je uzrokovan kompresijom. I zrak i gorivo moraju biti komprimirani prije nego što uđu u komoru za sagorijevanje, ali sav taj višak tlaka može oštetiti vodove, brtve i brtve u motoru. Ove male, ali vitalne komponente osiguravaju da te tekućine ostanu u motoru umjesto da iscure u kućište radilice, što može uzrokovati da dim izlazi iz haube.

Pregledajte i po potrebi zamijenite vodove za gorivo, zaptivke i brtve. Ako jedan pokvari, ostali neće mnogo zaostati, pa je obično najbolje zamijeniti ih sve odjednom.

Većina dizel motora ima turbo punjenje. Turbo prisiljava više komprimovanog zraka u komoru za izgaranje kako bi proizveo dodatnu snagu. Sam turbo je dizajniran da izdrži vijek trajanja vozila, ali prekomjerno trošenje može uzrokovati njegovo kvar. Obratite posebnu pažnju na različite komponente turbo motora. Zamijenite svoja turbo crijeva i brtve za održavanje odgovarajućeg PSI.

Pazite na nivoe rashladne tečnosti

Pregrijavanje će oštetiti različite komponente motora. Rashladno sredstvo sprečava da se tečnosti u motoru pregreju. To je važan dio sistema za recirkulaciju izduvnih gasova (EGR), koji sprječava izlazak NOx u atmosferu. Rashladna tečnost u vašem sistemu će postati kiselija sa godinama, što ga čini manje efikasnim. Obavezno ga zamijenite svakih 30.000 milja ili dvije godine, što god nastupi prije.

Zamijenite filtere po potrebi

Zamijenite automobilske filtere

Vaš dizel motor sadrži nekoliko filtera koji su dizajnirani za uklanjanje čestica i drugih toksina koji mogu uzrokovati blokade i oštećenja motora. Ovi filteri uključuju: filter za vazduh, dva filtera za gorivo i filter za ulje.

Filter za zrak održava protok zraka kroz vaš motor čistim. Ovo takođe održava turbo čistim i bez začepljenja. Ako je filter za zrak začepljen, može oštetiti turbo aktuator, koji šalje električni signal za napajanje turbo motora. Trebat ćete zamijeniti zračni filter svakih 30.000 milja ili manje, posebno ako vozite po vrućem vremenu i područjima s velikim prometom. Test i zamijenite svoje turbo aktuatore po potrebi.

Filter goriva održava sistem goriva čistim kako bi spriječio začepljenje mlaznica za gorivo. Obavezno promijenite ovaj filter svakih 10.000 do 15.000 milja kako bi gorivo tečilo.

Filter za ulje također treba zamijeniti kako bi ulje bilo čisto, inače neće moći podmazati važne dijelove i komponente. Filter za ulje možete zamijeniti svaki put kada promijenite ulje. U najmanju ruku, trebali biste ga zamijeniti svaki drugi put kada mijenjate ulje. Održavajte zalihe često zamjenjivi dijelovi dizel kamiona pri ruci za rješavanje problema čim se pojave. Što prije riješite problem, to će manje utjecati na ostatak motora. Dodajte ove održavanje intervale u vašem kalendaru kako biste bili na vrhu svih svojih obaveza.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA