SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Kako su Audi Sport Quattro S1 i Crni vulkan promijenili WRC

U kratkom periodu od šest godina, Audi je promijenio WRC pejzaž sa Sport Quattro S1 i svojom odlučnošću da zaposli najbolje vozače.

Audi je oslobodio dvije sile u WRC-u tokom 1980-ih i promijenio sve. Jedan je Audijev nastavak modela Ur-Quattro. Poznat kao Sport Quattro S1, dizajniran je za jednu svrhu – da dominira u grupi B i osvoji Svjetsko prvenstvo u reliju. Drugi je bio vozač sa prirodnim talentom za reli. Poznata kao Crni vulkan, pokazala se jednako brzom, pa čak i bržom od mnogih muškaraca u ovom sportu.

Audi Sport Quattro S1

The Audi Sport Quattro S1 bio, i jeste, sila prirode u WRC-u. To nije evolucija Ur-Quattro ali namjenski napravljen superautomobil namijenjen da dominira relijem Grupe B. Predstavljen za sezonu 1984., S1 je bio manji sa širim lukovima točkova za smeštaj točkova širine 9 inča. Bio je skoro stopu kraći od originalnog automobila, s međuosovinskim razmakom koji je odgovarao. Karoserija od ugljenika od kevlara smanjila je težinu za preko 300 funti.

Sport Quattro S1

Bio je i moćniji. Pokrenut 470 konjskih snaga, 2,1-litarski redni petokrevetni pogon, ubrzava do 100 km/h za tri sekunde. Pametan sistem recirkulacije vazduha smanjio je turbo kašnjenje. Obojen u upečatljivu žuto-bijelu livreju, zvučao je i išao kao ljuti jazavac koji je skočio na amfetamine.

Grupa B era relija može se smatrati zorom modernog svetskog prvenstva u reliju. Automobili su bili izuzetno brzi i moćni, potreban im je vozač sa jednakim dijelovima neustrašivosti i finoće da bi izvukao maksimum iz njih. Ljudi koji su to učinili postali su legende. Imena poput Hannu Mikkola, Stig Blomqvisti Walter Röhrl su poznati po svojim podvizima kao vozači Audi tima. Ali dok je Audi ušao u istoriju sa svojim Quattro reli automobilima, takođe je ušao u istoriju angažovanjem talentovanog fabričkog vozača po imenu Michele Mouton.

Crni vulkan

kao vozac, Michele Mouton imao talenat i vještinu da se takmiči kao šampionski vozač. Ali kao žena, morala je da prevaziđe seksizam kritičara koji su reli videli kao muški sport. Njemačka štampa dobila je nadimak “Crni vulkan” zbog svoje kose i vatrenog temperamenta, a ućutkala je većinu svojih kritičara pobjedom na reliju Sanremo 1981. u Italiji. Godine 1982., nakon toga je osvojila nagradu za međunarodnog reli vozača godine, pomažući Audiju da osvoji svoju prvu svjetsku titulu proizvođača i završi na drugom mjestu u poretku vozača.

Michele Mouton

Ono u čemu se Moutonova vožnja zaista ističe su njene uzastopne pobjede u Pikes Peak Hillclimb-u. 1984. zauzela je prvo mjesto u neograničenoj kategoriji i drugo ukupno. Usledila je to ukupnom pobedom 1985. godine, prelomom Al Unser Jr rekord za 13 sekundi po vremenu koje nije idealno. Unser navodno nije dobro podneo poraz, a Mouton je odgovorio na njegove kritike rekavši: „Ako imate muda, možete pokušati i sa mnom da se povučete!“

Kraj jedne ere

Mouton i Audi su se razišli nakon sezone 1985. Mouton se pridružio Peugeotu 1986. godine i osvojio šest od osam trka u njemačkom reli prvenstvu. Izgledala je spremna da nastavi da bude jedan od najboljih vozača u Grupi B sve dok FISA nije zabranila klasu za sledeću godinu. Previše nesreća, povreda i smrti navelo je organizaciju da zaključi da nije vrijedno rizika. Na kraju sezone 1986. Mouton je odlučila da će, ako se grupa B završi, to biti i kraj njene reli karijere.

Sport Quattro S1

U međuvremenu, Audi je očekivao nove propise Grupe S iz 1987. godine. Za 1987. Razvio je Audi Sport Quattro RS 002, što je obećavalo. Međutim, otkazivanje grupe B uticalo je i na grupu S, a program je odložen.

Mouton je postao prvi predsjednik FIA-ine Komisije za žene i motorni sport i FIA-in menadžer u Svjetskom reli prvenstvu. Također je primljena u Reli Kuću slavnih 2012. Audi je okončao svoje učešće u WRC-u nakon 1986. godine, preusmjeravajući svoj fokus na utrke automobila i na kraju Le Mans.

Iako je Audijev reli program zauzeo kratak period u njegovoj istoriji, ostavio je trajan uticaj na sport. Kompanijski namjenski Sport Quattro reli automobili poslužili su kao šablon za sve automobile koji su uslijedili. A unajmljivanjem Michelle Mouton u svoj fabrički tim, Audi je otvorio vrata za druge žene vozačice pratiti.

Fotografije: Audi Heritage

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA