SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Junkyard Gem: 1992 Mercury Grand Marquis LS

Svi smo viđali odmah poznato Ford Crown Victoria P71 Policijski Interceptor na putevima Sjeverne Amerike za ono što se čini zauvijek, iako se u stvari prvi aerodinamični Crown Vics pojavio tek prije samo 31 godinu. Da, nakon više od decenije boxy LTD Crown VictoriasDearborn je uzeo vintage Panther platformu iz kasnih 1970-ih i dodao potpuno novo glatko tijelo pod utjecajem Bika i moderan V8 motor s gornjom kamerom, dajući nam Ford Crown Victoria iz 1992. godine. Pravilo je bilo, od 1939to (skoro) svaki Ford modelu je potreban odgovarajući Merkuri tako je Mercury Division primijenio različite rešetke i stražnja svjetla i pomlađena Veliki markiz rođen. Evo jednog od prvih automobila koji su napravljeni, a sada se nalaze u njemu samouslužni kočnjak u području Denvera.

Ime markiza seže respektabilno daleko u prošlost, do kasnih 1960-ih i Mercurized verzija of tvrdi krov Ford LTD. The Grand Markiz je započeo svoj život kao naziv za paket unutrašnje opreme markiz Brougham iz 1974 (takođe LTD-based), na kraju postaje samostalan model za model 1979. godine. Današnji Junkyard Gem je izašao montažna linija u Ontariju u martu 1991. godine, čineći jedan od prvih izgrađenih primjeraka.

Tokom 1992. (i do 2011.), Veliki markiz je bio a Crown Victoria sa blago poboljšanim pravom hvalisanja. Ovaj ima vrhunsku LS opremu, sa MSRP-om od 20.644 dolara (to je oko 44.370 dolara u dolarima za 2022. prilagođeno inflaciji). Odgovarajući model sa oznakom Forda (sagrađen na istoj proizvodnoj traci od strane istih radnika) bi bio Crown Victoria LX, koji je zapravo koštao nešto više: 20.987 dolara (44.910 dolara sada). Najjeftiniji civilni Crown Vic iz 1992. koštao je samo 19.563 dolara (42.045 dolara danas).

Nije bilo nikakvih razlika u pogonskom agregatu između Crown Victoria i Grand Marquisa 1992. Jedini dostupan motor bio je ovaj Modular 4.6 SOHC V8, ocijenjen na 190 (jedan izduv) ili 210 (dvostruki izduv) konjskih snaga. Menjač je bio četvorostepeni automatski sa overdriveom.

Koliko milja ima na ovom? Ne mogu reći! Na osnovu dotrajalosti unutrašnjosti, pretpostavljam da je 221.719 milja prošlo ispod točkova ovog automobila tokom 32 i više godine na putu. Vidio sam nekoliko policijskih presretača vrlo velikih kilometara, naravno, uključujući jedan sa 412,013 miljaali Ford nije išao na šestocifrene brojače kilometara u Grand Marquisu sve do malo dublje u 1990-ima.

Zahvaljujući pogrešnim aplikacijama za pretvaranje govora u tekst na pametnim telefonima, Grand Marquis poznata je kao „baka Keith“ mnogima od nas danas.

Poslednja baka Keith je izgrađena u februaru 2011. Imao sam privilegiju da iznajmim primer iz kraja 2010. kada sam otišao u Konektikat da radim 2010 New England 24 Hours of Lemons at Stafford Motor Speedway.

Taj auto je bio jedan od najboljih iznajmljenih automobila koje sam vozio u životu (zajedno sa Peugeot 208 u Luksemburgu), i uživao sam da ga nosim na trkačkoj stazi sa mojim kolegom, sudijom Vrhovnog suda Lemonsa, Jonnyjem Liebermanom. Ovog jula u Novoj Engleskoj, temperature su dostigle trocifrene nivoe sa odgovarajućim vlažnošću od 98%, tako da smo ostavili Grand Marquis Ultimate Edition da radi u praznom hodu pored kaznenog prostora, a klima uređaj radi punom snagom, dajući nam hladno mesto da pobegnemo od topline na kratko. Ovi automobili su imali nevjerovatno moćnu klimu; unutrašnja temperatura mora da je bila na niskih 40-ih, i sjećam se da se mraz stvorio na ventilacijskim otvorima na instrument tabli, ali ta memorija možda nije 100% tačna.

Baka je izdržala tačno koliko i Merkur, a mi tugujemo zbog njenog odlaska.

Kada vjetrovi promjena zavladaju nas, Merkur zadržava staru tradiciju „velikog Merca“ dodajući modernu aerodinamiku i opremu za vožnju.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA