SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Hamiltonov rekordni niz pobjeda je gotov, a Verstappen mu nikada ne može parirati

Po prvi put u Karijera Lewisa Hamiltona u Formuli 1došao je do kraja sezone bez pobjede u jednoj utrci. Max Verstappen se pobrinuo za to, vodeći ponovo oživljeni Red Bull Racing do njegove prve konstruktorske titule u skoro deset godina, sklanjajući rivale (i saigrače) laktom na svakom koraku. Ali dok Verstappenova dominacija 2022 možda je prekinuo Hamiltonov rekordni pobjednički niz, on nije ni na pola puta da ga pobijedi—i postoji element toga koji nikada ne može nadmašiti sve dok se takmiči u F1.

Hamilton je pobjednik od svoje početničke sezone 2007. godine kada je debitovao za McLaren-Mercedes zajedno sa aktualnim dvostrukim uzastopnim svjetskim prvakom Fernando Alonso. Suočio se sa ogromnim očekivanjima kao vjerovatno najnaglašeniji mladi vozač svih vremena, a prije nego što je stigao do ljetne pauze, ispunio je ta očekivanja pobjedom u Kanadi. Zatim još jedan u SAD, i još jedan u Njemačkoj, prije nego što se vratio i osvojio četvrti u Japanu. Na kraju godine završio je nerešeno sa svojim saigračem, sa samo jednim bodom zaostatka Kimi Räikkonen. Čak i na površini, to je očito bio početak nečega velikog, ali dublji pogled otkriva koliko je Hamilton bio izuzetan od prve godine.

Getty

Tokom svoje početničke godine, Hamilton je postao jedan od samo sedam vozača u istoriji F1 koji je osvojio trku u svojoj prvoj sezoni. (To je isključujući Indy 500, gdje se F1 utrkivao do 1960., i pobjednike sezone 1950. koji su već bili veterani Grand Prix trkača.) Svaki od tih početnika pobjednika je statistička anomalija za sebe, a većina njih su vozači za koje ste čuli. Ali čak i među plemstvom u F1, Hamiltonov rekord stoji gotovo sam za sebe.

Ovo je klasa sastavljena uglavnom od elitnih vozača, pri čemu će četiri od njih sedam osvojiti titulu vozača, a još četvorica će osvojiti barem još jednu pobjedu sljedeće sezone. Samo tri — Hamilton, Stewart i Villeneuve — pripadaju oba kluba, dok samo Villeneuve dijeli Hamiltonovu čast da u svojoj prvoj sezoni pobijedi u više od jedne trke, sa po četiri. I dok je Stjuartu trebalo pet godina da dostigne vrhunac titule, Hamilton i Vilnev su svoja imena upisali u knjigu šampiona za samo dve. (Zanimljivo, obojica su se nastavili baviti muzikom, sa… promjenjivim uspjehom.) Ali dok je Villeneuve počeo tek Foolin’ Around nakon svoje titule, i nikada nije osvojio još jednu trku, Hamilton je tek počeo.

Broj pobjeda početnika F1 vozača, isključujući 1950 i Indianapolis 500. The Drive

Tokom narednih 13 godina svoje F1 karijere, Hamilton je zabilježio barem jednu pobjedu po kampanji. To se ne može pripisati dominaciji Mercedesa iz 2014. godine; Hamiltonov niz je prvo morao da prebrodi godine Brawn, zatim Red Bullovi usponi. Kroz sve to, neumorni Hamilton je pronašao načine da spoji barem jednu pobjedu u svakoj sezoni od 2009. do 2013.—i više nego jedan od četiri od tih pet. Sve to u srednjim McLarensima i Mercedesima koji su, uprkos svojim kolegama pobjednicima u utrkama, završili ništa više u konstruktorskim titulama od četvrtog. (To bi bilo kao da pobedite u trci ove godine Alpine.)

Ali ono što je 2013. bio naizgled rizičan potez prema nedoslednom Mercedes-Benzovom radnom timu, ispostavilo se kao lukav, jer je njegov niz pobeda odveo u orbitu. Svojom prvom pobjedom u 2014., Hamilton se probio u prvih pet najdužih pobjedničkih nizova sa osam uzastopnih sezona. Kao što svi znamo, nije bio zadovoljan vezom sa Nelsonom Piquetom; počeo je Hammer Time i osvojio šest od narednih osam titula, i borio se za svoje drugoplasirane do doslovno posljednjeg kruga u oba slučaja. U 2016. je to bio uzaludan pokušaj da svog saigrača podrži u opoziciju, dok je 2021. izgubio od ono što je FIA ​​na kraju priznala kao loš sudijski poziv.

Najduži nizovi pobjedničkih sezona u F1. The Drive

Ipak, sa još osam pobjeda pod njegovim pojasom, to je Hamiltonu dovelo do 15 uzastopnih pobjedničkih sezona, izjednačivši rekord svih vremena Michaela Schumachera. Imajte na umu, međutim, da je Schumacherov rekord malo zamrljan diskvalifikacijom za prvenstvo zbog… Pa, vozi kao apsolutni kurac.

Možda da nije bilo tog incidenta ili da je Mercedes napravio manje loših strategija, Hamiltonov niz bi mogao biti netaknut – da ne spominjemo najduži u istoriji, sa 16 sezona. Ali gledajući unazad, možemo postaviti beskonačan broj hipotetika koje su mogle promijeniti tok historije. Muka oko šta-ako je ćorsokak kada ne možete promijeniti prošlost; šta je urađeno, urađeno je. Toliko vjeruje i sam Hamilton:

„Prešao sam dalje od toga. Odbijam da živim u prošlosti“, rekao je Hamilton Motorsport o ishodu sezone 2021. „Kada se držite neke negativnosti, kada se držite mržnje ili šta god da je, to vas samo sputava.“

„Idem gore. I idem naprijed, bez obzira na to što se dogodilo u prošlosti. Odlučio sam da se ne zadržavam na tome. Tada ne mogu ništa učiniti. Sve sam dao.“

Što se tiče čovjeka od kojeg je izgubio, Verstappena, on je otprilike gdje je Hamilton bio 2013. Ima sedam uzastopnih pobjedničkih sezona i njegova karijera zeva pred njim sa 25 godina. Čak ima jednu titulu više od Hamiltona u svojoj sedmoj sezoni . Ali Max nije u sedmoj godini, već u osmoj: svoju početničku godinu proveo je u Toro Rossu, pukoj promociji Formule 3 koja još nije zaslužila naklonost njegovih šefova. Ušao je u F1 nedokazan, a ne sa povjerenjem Hamiltonovog prijema u pobjednički McLaren kao zeleni. Nikada nije imao šansu za pobjedu u svojoj početničkoj sezoni, vjerovatno zamijenjen za njegov meteorski, prerani uspon u F1. Nikada se neće boriti za čast najdužeg niza koji počinje u početničkoj sezoni—ako iko ikada hoće.

Većina uzastopnih sezona pobjedničkih utrka F1 počevši od početničkih godina. The Drive

Pobjeda početnika je rijetka prilika koja izmiče velikoj većini F1 vozača kroz historiju. Statistički, to se dešava samo jednom u deceniji, pa čak i tada neproporcionalno za vozače koji završe u panteonu velikana. To ne znači da nikada više nećemo vidjeti vozača na nivou Hamiltona, bilo koja nova godina bi mogla biti ona u kojoj ćemo vidjeti vozača koji gori kao Lewis. Šanse su nevjerovatno duge, ali kako bi nas Murray Walker podsjetio, „u Formuli 1 se sve može dogoditi, i obično se dogodi.“

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA