SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Kako pripremiti svoj automobil za noćnu vožnju – Misija vožnje

Dok se samo oko 25% saobraćajnih nesreća dešava noću, oko 50% saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom dešavati noću. Bitno je da budete oprezni kada vozite noću, a priprema vašeg automobila za noćnu vožnju je jednako važna. Priprema vašeg vozila za noćnu vožnju osigurava zabavno i sigurno iskustvo. Evo kako da svoj automobil pripremite za noćnu vožnju.

Uvjerite se da su vam farovi u dobrom stanju

Prednja svjetla vašeg automobila su dizajnirana da poboljšaju vidljivost na cesti, posebno kada vozite u uvjetima slabijeg osvjetljenja, kao što je noću. Vožnja sa upaljenim farovima je od suštinskog značaja za sigurnost za sebe i druge učesnike u saobraćaju. Upotreba farova je takođe zakonski uslov. Propisi oko njih uključuju tačno vrijeme za njihovo korištenje nakon zalaska sunca i vremenske uvjete koji zahtijevaju njihovu upotrebu. Budući da su propisi o farovima specifični za državu, upoznajte se sa zakonima svoje države kako biste osigurali usklađenost.

Pregledajte svoje farove kako biste bili sigurni da su u dobrom stanju. Ako je vaš automobil stariji, možda ima halogene farove. Budući da nisu najsjajniji niti energetski efikasni, zamijenite ih LED farovima. Razmislite o učenju kako uskladiti led farove za pravilno osvetljenje i preglednost puta.

Očistite vjetrobransko staklo

Vetrobranska stakla se mogu zaprljati tokom vožnje. Nagomilana prljavština može povećati odsjaj od ulične rasvjete i drugih automobila, što otežava vidjeti cestu. Očistite svoje vjetrobransko staklo da svoje vozilo pripremite za noćnu vožnju. Oštećeno vjetrobransko staklo može imati slične efekte, pa razmislite o popravljanju pukotina prije nego što krenete u vožnju.

Razmislite o preventivnom održavanju

Preventivno održavanje uključuje redovno servisiranje vašeg automobila kako bi se smanjio rizik od njegovog kvara. Zamjena ulja, dopunjavanje tekućine, promjena kočnica i rotacija guma neki su od najmanjih zadataka koji čine razliku na duge staze. Održavanje koje preporučuje proizvođač osigurava da vaše vozilo radi na svom vrhuncu. Noćne vožnje mogu biti opasne, posebno kada se auto pokvari na pustom mjestu.

Uz pravilno održavanje, zajamčeno ćete stići na odredište bez štucanja. Ako vaše vozilo nije pravilno i redovno održavano, ono postaje gutač gasa. Redovno preventivno održavanje, uključujući rotaciju guma i zamjenu ulja, pomaže u poboljšanju kilometraže goriva.

Osigurajte pravilan pritisak u gumama

Gume koje se voze nedovoljno napumpane proizvode izuzetno visoku toplotu, što može oslabiti vaše gume do tačke kvara. Ispravno naduvavanje guma sprečava ubrzano trošenje, što rezultira preranom zamjenom guma, a istovremeno povećava sigurnost. Pri velikim brzinama, brzo ispuhavanje guma može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom.

Prenapumpane gume dovode do lošijeg kvaliteta vožnje, uzrokujući neravnomjerno trošenje guma. Osiguravanje da su gume vašeg vozila ispravno napumpane za noćnu vožnju poboljšava ekonomičnost goriva, pruža bolje rukovanje i daje vam pouzdaniju vuču i udobniju vožnju. Uvijek držite gume napumpane prema preporukama proizvođača vozila.

Osigurajte zdrav akumulator automobila

Akumulator vozila je neophodan za život vašeg automobila; ako se zanemari, može ozbiljno oštetiti druge dijelove ili ga potpuno isključiti. To je centralno čvorište za napajanje vašeg vozila za sve što je električno. Osim što napaja električne komponente, baterija održava električnu struju vašeg automobila stabilnom, osiguravajući da se vaše vozilo pokrene i ima dovoljno struje da nastavi raditi. Testirajte akumulator vašeg automobila prije noćnog vozača kako biste bili sigurni da je zdrav. Ako ne, zamijenite ga kako biste osigurali zabavnu i sigurnu vožnju.

Endnote

Dok noćne vožnje zahtijevaju da budete oprezni, način na koji pripremate svoje vozilo je ključan za osiguravanje nezaboravnog iskustva. Koristite ove savjete kako biste svoj automobil pripremili za noćnu vožnju.

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA