SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Kako izbjeći prijevremeni kvar baterije

Čini se kao da je prošlo samo kratko vrijeme od kada ste kupili novi akumulator i ugradili ga u svoje vozilo, ali baterija već slabi i lomi se? Nije uvijek neispravna proizvodnja ili slično ono što dovodi do prijevremenog kraja vašeg starter ili pomoćnog akumulatora. Objašnjavamo najčešće greške u aplikaciji i kako ih izbjeći kako biste izbjegli rani kvar!

Duboko pražnjenje baterije

Često niste toliko svjesni da preduboko pražnjenje već može dovesti do nepopravljive štete na bateriji. Zato je utoliko važnije ne dozvoliti da se uopće pojavi ovako ozbiljan problem.

Uzrok

U najgorem slučaju, ponovljeno duboko pražnjenje baterije može dovesti do sulfatiranje a time i relativno brz kraj za bateriju. Postoji nekoliko uzroka koji mogu pokrenuti ovaj proces:

Ugradnja pogrešne baterije u smislu tehnologije, napona i kapaciteta;

Prečesta putovanja na kratke udaljenosti automobilom;

The punjač za baterije nije kompatibilan s baterijom;

Punjač ima kvar;

Nakon izlaska iz automobila, svjetla vozila ili drugi elektronski potrošači ostaju uključeni;

Vozilo bi moglo imati “stelt” potrošača koji nastavlja da crpi struju;

Baterija sa niskim napunjenošću pri jakom mrazu ili niskim temperaturama napolju;

Rjesenje

Kako biste izbjegli ponovljena duboka pražnjenja, preporučujemo redovno punjenje litijum fosfat baterija. Na ovaj način se obično izbjegava rano oštećenje baterije. Ako rijetko vozite na kratke udaljenosti, ručno punjenje nije apsolutno neophodno, jer baterija ima mogućnost da se sama napuni tokom dugog putovanja.

Renogy Bluetooth Lithium Iron Phosphate 12V 100AH ​​baterija

Kako biste izbjegli ugradnju pogrešne baterije, obratite pažnju na podatke proizvođača vozila ili se orijentirajte na korišteni akumulator. Također, koristite odgovarajući punjač za Vaš akumulator i isključite sve potrošače kada napuštate vozilo.

Netačan opseg primjene

Ponekad se dešava da se starterske baterije koriste kao pomoćne baterije i obrnuto. Međutim, to dovodi do trajnih oštećenja baterije, jer se ne koristi prema namjeni.

Uzrok

Starter akumulatori su posebno dizajnirani za pokretanje motora i osiguravaju posebno veliku količinu električne energije za kratko vrijeme pri pokretanju motora. Komunalne baterije, s druge strane, dugoročno i u jednakoj mjeri opskrbljuju električne potrošače električnom energijom. Prema tome, komunalna preduzeća ne nude funkciju isporuke jednokratne velike snage za pokretanje motora, a starteri ne nude trajno napajanje. U slučaju zabune može doći do procesa unutar baterije, koji uzrokuju brže starenje baterije i dovode do velikog trošenja.

Rjesenje

Stoga ove dvije vrste baterija treba držati odvojeno. Uvijek koristite startersku bateriju za pokretanje motora i pomoćnu bateriju za dobar kontinuirani izlaz struje. Uvijek obratite pažnju na ispravno područje primjene u opisima baterija i da li odgovara vašoj namjeri.

Kapacitet nije statičan

Indikacija kapaciteta u opisima baterija treba da služi kao orijentacijska vrednost, ali često dovodi do zabune. Jer postoje različite vrijednosti kapaciteta, koje se moraju različito vrednovati.

Uzrok

Vrijednosti C5, C20 i C100 upoređuju kapacitivnost. U suštini, oni govore koliki kapacitet (Ah) baterija ima tokom određenog vremena rada kada se potroši određena količina energije. Što je struja pražnjenja (A) manja, to je duže vrijeme pražnjenja (h) i vijek trajanja baterije, i obrnuto. Također možete saznati više o tumačenju kapaciteta u našem leksikonu baterija.

Rjesenje

U principu, starter akumulatori su obično označeni indikacijom C20. Komunalne baterije, s druge strane, sa C100, ali još uvijek dijelom sa indikacijom C20. Najbolje je prije kupovine obratiti pažnju na uporedne vrijednosti kako biste kupili odgovarajuću bateriju za vas. Takođe imajte na umu da stvarni kapacitet u pojedinačnom slučaju može varirati i zbog drugih faktora koji utiču, kao što je temperatura. Ako želite da imate nešto iz baterije duže vrijeme, trebali biste koristiti stabilnu do nisku struju pražnjenja za napajanje vašeg vozila.

Neispravno skladištenje baterije

To se dešava brodske baterije uklanjaju se i čuvaju sezonski. To je često slučaj, na primjer, s baterijama za motocikle. Jer u hladnim sezonama motocikl se ne vozi i baterije nisu potrebne.

Uzrok

Baterije gube vijek trajanja ako se pohranjuju pogrešno ili predugo. Jer bez mjera opreza, to može dovesti do sulfacije baterije. To rezultira krupnozrnim naslagama bijelih kristala olovnog sulfata na površini elektroda. Kao rezultat toga, postoji manje aktivna površina elektroda i smanjena je odzivnost i performanse. Struja punjenja i pražnjenja se također smanjuje, a sumpor iz kiseline kristalizira, što rezultira smanjenim kapacitetom.

Rjesenje

Bateriju uvijek treba čuvati čistu i suvu ako je želite pohraniti. U suprotnom, prljavština i vlaga mogu potaknuti curenje struje između polova i time pospješiti brže pražnjenje baterije. Testiranje i punjenje baterije najmanje je jednako važno svakih šest do osam sedmica tokom skladištenja najkasnije.

Rezultat

Četiri su glavna razloga zašto vam baterija brže stari, a vi ste primorani kupiti novu 12 volti litijumska baterija rano. Da biste to spriječili, samo slijedite naše savjete. Zbog toga je moguće izvući najbolje performanse iz vaše baterije!

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA