SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Kako dubinsko očistiti automobilska sedišta

Građevinska vozila, taksiji, šatlovi i možda najgore od svega toga, porodični kombi uglavnom pate od istih problema. Prljava sedišta. Silikon, prolivena pića, pa čak i napola pojedena žvakaća guma samo su neke od stvari koje možete pronaći kada pokušavate da očistite unutrašnjost svog vozila.

Lagano čišćenje može ukloniti većinu prljavštine, ali i dalje može ostaviti mrlje. Autosjedalice privlače najviše mrlja u bilo kojem vozilu.

Kako onda ukloniti mrlje? Kako dubinsko očistiti auto sedišta?

Biću unapred, nema čarobnog trika da očistite svoja sedišta. Međutim, uz malo masti za laktove i prave tehnike, imat ćete te mrlje

Kako ukloniti mrlje sa autosjedalica

Čak i ako često čistite svoja sedišta, mrlje će se i dalje pojaviti. Djeca, zaposleni, prijatelji i porodica imaju tendenciju da prosu razne stvari po vašim čistim platnenim sjedištima. Možda je strašno, ali nesreće se dešavaju.

Poznato je da se kožna sedišta lakše čiste od platnenih sedišta sa kojima većina vozila dolazi standardno. Ako se štetni materijal sa sjedišta brzo očisti, može se općenito obrisati čistim ručnikom.

Međutim, ako je vaše vozilo opremljeno platnenim sjedištima, nećete biti te sreće. Krpa će zadržati mrlju duboko ispod površine, što će otežati pravilno uklanjanje mrlje. Pogledajmo nakratko kako da brzo uklonite najgoru mrlju sa autosjedalica.

Kako ukloniti mrlje sa platnenih autosjedalica

 1. Prva stvar koju ćete morati da uradite da očistite sedišta je da dobijete pristup svim delovima sedišta koji imaju neugledne mrlje. Ovo može uključivati ​​uklanjanje nekog ukrasa kako biste dobili pristup cijeloj mrlji. Mrlje od mlijeka mogu biti mrlje najgoreg mirisa u vozilu. Pobrinite se da imate pristup cijeloj mrlji kako biste uklonili neugodan miris koji proizvodi.
 1. Morate biti sigurni da je sva prljavština i krhotina uklonjena s vrha sjedišta. Uzmite svoj usisivač i usisavajte cijelo sjedište duboko i temeljito.
 1. Sada moramo ciljati mrlje s odgovarajućim rješenjem za čišćenje. Ova rješenja za čišćenje se prodaju kao otopine za uklanjanje mrlja, šamponi za unutrašnjost, itd. Obavezno pročitajte naljepnice na poleđini etikete i testirajte na lako skrivenom području kako biste bili sigurni da ne ošteti tkaninu vašeg sjedišta prije upotrebe.
 1. Uvijek preporučujem da mrlju potpuno navlažite i pustite da odstoji kako biste razbili prljavštinu. Nakon što se upije u mrlju, koristite čvrstu četku. Istrljajte područje u vertikalnom smjeru gore i dolje prije nego što pređete na pokret sa strane na stranu. To će pomoći razbiti prljavštinu u svim smjerovima i lakše je ukloniti.
 1. Koristeći mokro-suvo usisivač, uklonite svu tečnost sa sjedišta dok se ne osuši. Obrišite područje mrlje čistom krpom od mikrovlakana.
Čisto platneno auto sedište
 1. Kada je sjedište mokro, materijal će izgledati drugačije boje. Pustite da se sedište potpuno osuši pre nego što proverite da li je mrlja uklonjena. Ako mrlja nije uklonjena, ponovo pokrenite proceduru u koraku 1. Nastavite onoliko puta koliko je potrebno dok se mrlja ne ukloni.

Kako ukloniti mrlje sa kožnih sjedišta

Budući da kožna auto sjedala ne upijaju tekućine i mrlje kao platnena auto sjedala, obično se mnogo lakše čiste. Ako dođete do mrlje dovoljno brzo, možda ćete imati sreće tako što ćete je samo obrisati vlažnom krpom. Ako ne, slijedite ove jednostavne korake da očistite kožna sjedišta i učinite da unutrašnjost automobila izgleda lijepo i svježe.

 1. Kao i kod platnenih sjedišta, prvi korak koji treba učiniti je ukloniti sve ukrase ili komponente koje će spriječiti pristup mrlji. Želimo da možemo ukloniti cijelu mrlju prilikom čišćenja.
 2. Koristeći usisivač pobrinite se da usisate svu prljavštinu sa kožnih sjedišta. Pobrinite se da uđete u sve kutke i rupe. Ovaj korak je veoma važan za kožna sedišta. Ako ne uklonite svu prljavštinu, na kraju ćete je utrljati u sjedišta. To može uzrokovati oštećenje kože i smanjiti sjaj.
 3. Napravite rastvor za čišćenje koji se sastoji od dva dela belog sirćeta na jedan deo tople vode. Dodajte ovu mješavinu sirćeta u bocu s raspršivačem. Također možete kupiti sredstvo za čišćenje kožnih sjedišta u bilo kojoj lokalnoj prodavnici autodijelova koji će očistiti i sjedišta.

 1. Prije nego što nanesete DIY sredstvo za čišćenje kože na svoja sjedala, provjerite jeste li testirali malu ploču na neupadljivom području kako biste bili sigurni da neće oštetiti vaša sjedišta.
 2. Lagano poprskajte kožna sedišta. Pomoću čiste krpe od mikrovlakana ili ručnika od mikrovlakana pažljivo utrljajte otopinu, a zatim obrišite. Ponovite postupak po potrebi kako biste uklonili sve mrlje sa sjedišta.
 3. Koristite lagani pritisak kada čistite sedišta. Ideja je da se skine mrlja sa kože. Snažan pritisak pri čišćenju može natjerati mrlju u kožu, pa je još teže ukloniti.
 4. Pustite da se sjedišta potpuno osuše prije postavljanja prethodno uklonjenih komponenti.
 5. Koristim kvalitetan balzam za kožu prije korištenja sjedala kako bih osigurao da su zaštićena i kondicionirana za najbolji mogući izgled i dug vijek.

Rješenja za čišćenje platnenih autosjedalica

Gore navedeni koraci su vrlo jednostavni kada je u pitanju čišćenje mrlja sa vaših autosjedalica. Ako slijedite upute i uz malo masti za laktove, vaša sjedišta će izgledati bolje za tren oka.

Dostupna su mnoga rješenja za čišćenje koja su dobra ideja za čišćenje vaših sjedišta. Postoje i neka uradi sam rješenja za uklanjanje mrlja s kojima neki ljudi također imaju uspjeha.

Upozorit ću vas, kada se odlučite koristiti neko od ovih rješenja; prvo ih testirajte na malom prostoru kako biste bili sigurni da ne oštećuju materijal na sjedištima vašeg vozila.

Ponekad je najbolja opcija koristiti jedno od ovih domaćih sredstava za čišćenje ako ne možete doći do trgovine. Bićete zapanjeni šta možete da očistite sa šoljicom sirćeta, malo sapuna za suđe i malo sode.

Neke tvrdokorne mrlje zahtijevaju jedinstvenu metodu čišćenja da biste se riješili čvrstih mrlja.

Uklanjanje mrlja od ruža

Ako ne možete ukloniti mrlje od karmina sa sjedišta u automobilu koristeći gore navedene tehnike, može poslužiti trljanje alkohola. Rekao bih da ovo koristite samo kao posljednje sredstvo za uklanjanje mrlja od karmina sa autosjedalica.

Uklanjanje mrlja od kafe

Najbolji način da uklonite mrlje od kafe sa sjedišta u automobilu je da koristite čistu vodu kako biste većinu kafe uklonili iz mrlje. Kasnije nanesite sredstvo za čišćenje sjedišta na zamrljano područje; ostavite da odstoji pet minuta, a zatim isperite hladnom vodom. Koristite upijajući papir da upije mnogo vode. Limunov sok ili sirće mogu vam pomoći da uklonite ovu mrlju od kafe. Ako se miris zadržava u vašem vozilu, prekrijte ga sodom bikarbonom i ostavite vozilo da stoji. Ovo će povući miris iz sedišta.

Uklanjanje mrlja od ulja ili masti

Kapljice sapuna za pranje posuđa razgrađuju ulje i masnoću kao što se to događa s vašim posuđem kada perete suđe. Koristite toplu vodu da isperite sredstvo za pranje posuđa ili sapun od mrlje nakon što ste mrlju istrljali četkicom za zube.

Uklanjanje mrlja od povraćanja (FUJ!)

Neki vozači se često susreću sa ovom situacijom, članovi porodice koji pate od mučnine i djeca mogu otežati vaše autosjedalice. Miris povraćanja otežava sjedenje unutra unutrašnjost automobila čak i nekoliko sekundi, a mrlje pogoršavaju situaciju. Sastružite osušeni sadržaj, a ostatak pospite sodom bikarbonom. Potopite tečnost nakon nekoliko minuta i ponovite postupak dok mrlja i miris potpuno ne nestanu. Možda ćete morati da obratite posebnu pažnju na prostirke kada pokušavate da ubijete miris povraćanja.

Uklanjanje mrlja od žvakaće gume ili čokolade

Znam da moja deca mogu brzo da pokvare sedišta u mom kombiju čim skrenem pogled sa retrovizora. Rješenje za mrlje od žvaka i čokolade možete pronaći u jednostavnim proizvodima za kućanstvo. Stavite led na žvake i čokoladu, kada se zamrzne lakše će se ukloniti. Možete koristiti nož za maslac i ocat da uklonite zaostale mrlje, a zatim završite gore opisani proces čišćenja.

Uklanjanje mrlja od kućnih ljubimaca

Vaš ljubimac može uzrokovati probleme u unutrašnjosti vašeg vozila, baš kao i vaša djeca. Morat ćete upotrijebiti boraks prah za miris kućnih ljubimaca i mrlje i završiti ih sirćetom i sodom bikarbonom.

Uklanjanje mrlja od laka za nokte

Uklanjanje mrlja od laka za nokte može biti teško u zavisnosti od laka za nokte koji ste koristili. Koristite sve gore navedene tehnike, u krajnjoj nuždi možete koristiti odstranjivač laka za nokte. OPREZ: Odstranjivač laka za nokte oštetiće sedište, nastavite sa oprezom.

Uklanjanje mrlja od mastila

Mrlje od mastila može biti teško ukloniti sa platnenih sjedišta. Pokušajte istrljati zamrljano mjesto sirćetom ili otopinom za čišćenje sode bikarbone.

Ako ne možete sami ukloniti bilo koju mrlju, predlažem da pozovete lokalnog prodavca automobila. Oni mogu imati pristup komercijalnim sredstvima za čišćenje koja će moći ukloniti mrlje s vašeg vozila.

Kako ne čistiti automobilska sedišta

Greške vas uče više od smjernica, ponekad su životne greške njegov najveći učitelj. Evo nekoliko stvari koje biste trebali izbjegavati prilikom dubinskog čišćenja autosjedalica.

Pranje pojaseva

Sigurnosni pojasevi i pojasevi su izrađeni od tkanih niti; vaš postupak pranja ih ne bi trebao uključivati. Tkane niti nude vlačnu čvrstoću potrebnu za kontrolu tijela tokom nezgoda. Ako perete ili namočite ove pojaseve u vodi, konci mogu olabaviti, što rezultira gubitkom funkcije.

Ne namačite autosjedalice:

Čini se da je lakše izvaditi autosjedalice i natopiti ih crijevom za vodu. Međutim, nakon toga možete se suočiti sa značajnim poteškoćama sa sušenjem sjedišta. Tvrde površine sedišta takođe mogu da zarđaju, što rezultira postepenim slabljenjem okvira sedišta i metalnih delova, a možda ćete čak i imati problema sa ožičenjem nakon toga.

Brzi savjeti za dubinsko čišćenje autosjedalica

 • Možete uzeti specijalizirane alate za čišćenje autosjedalica, četke u prodavnici hardvera ili lokalnoj prodavnici autodijelova kako biste zadatak čišćenja učinili praktičnijim.
 • Koristite minimalnu količinu tečnosti za čišćenje sjedišta, galon tople vode neće raditi kao mala količina sirćeta pomiješanog s vodom. Planirajte svoje poteze unapred!
 • Možete koristiti usku cijev sa usisivačem da doprete do dubljih krivina sjedišta automobila, osiguravajući da nijedan kut ne ostane netaknut.
 • Pazite da ne dobijete nikakva sredstva za čišćenje na sigurnosnim pojasevima. Držite ih suvim i dalje od štetnih hemikalija.
 • Osigurajte da osušite unutrašnjost vozila na zraku kad god čistite svoja sjedišta. Ovo će spriječiti svaki mogući miris pljesnivog unutar vozila nakon čišćenja.
 • Poprskajte svoj omiljeni miris osvježivača u automobilu nakon dubinskog čišćenja kako bi vaš automobil mirisao svjež i nov!

Nadamo se da su vam ovi savjeti pomogli da naučite kako dubinsko očistiti autosjedala. Može biti teško, ali uz strpljenje i ispravne savjete vaša će sjedišta biti čista za kratko vrijeme.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA