SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Kako nedostatak inventara utiče na održavanje i popravku automobila? – Misija vožnje

The globalni nedostatak elektronskih čipova i matične ploče su značajno uticale na održavanje i popravku automobila, zajedno sa svim ostalim industrijama koje se oslanjaju na tehnologiju za proizvodnju svojih proizvoda. Osim toga, nedostatak dostupnih automobila za kupovinu novih napravio je još značajniji utjecaj na industriju, što je dobra vijest za neke, ali loša vijest za druge.

Nedostatak inventara kompjuterskih čipova i vozila uticao je na industriju održavanja i popravke automobila na nekoliko načina.

  • Prodaja polovnih automobila je u porastu, pa su servisne radionice preplavljene poslom.
  • Povećanje potražnje potrošača uzrokuje duže vrijeme čekanja da se posao obavi.
  • Smanjenje dostupnih dijelova također povećava vrijeme koje vlasnici moraju čekati da poprave svoje automobile i kamione.

Nedostatak kompjuterskih čipova utiče na sve u lancu snabdevanja, koji se svodi na korišćene automobile i radionice koje ih popravljaju. Što se sve vrti okolo na nedostatak potrebnih dijelova.

Ono na šta se sve svodi je ponuda i potražnja. Proizvođačima novih automobila nedostaje ponuda da zadovolje potražnju potrošača, koja se spušta na seriju polovnih automobila koji su u procvatu. To znači da se radionice za održavanje i popravke automobila bore da održe korak sa znatnim porastom polovnih automobila koje je potrebno popraviti.

Hajdemo dublje u ovo da bismo bolje razumjeli zašto je nedostatak zaliha utjecao na industriju popravke automobila.

Povećana potražnja za održavanjem i popravkom automobila

Pokušaj kupovine novog automobila danas može biti težak ponekad, ako ne i nemoguć ako želite nešto posebno. Ako imate strpljenja da sačekate, možete naručiti vozilo koje želite i dobiti onim redom kojim je proizvođač primio zahtev. Ovo može potrajati i, kao što biste očekivali, neke ozbiljne svote novca. Ako ste ikada naručili Corvette, razumjet ćete.

To znači da se potrošači odlučuju za kupovinu polovnih vozila koja su blizu onoga što žele, a koja su trenutno dostupna. Polovna vozila kojima je potrebno održavanje i popravka, posebno ako prethodni vlasnik nije vodio računa o vozilu. Čak i da su o njima zbrinuti, što je automobil stariji, to će mu više biti potrebno održavanje kako bi se održao u dobrom stanju.

Popravka automobila radnje su zatrpane poslom, što povećava njihovu potrebu za certificiranim mehaničarima da prebrode hrpu popravki koje treba završiti. Nažalost, nedostatak kvalificiranih radnika mučio je i industriju popravke automobila, pa je za obavljanje bilo kakvog posla na vozilu potrebno više vremena jer vlasnik mora čekati u velikom redu kupaca prije njih.

Povećanje vremena čekanja na popravke i održavanje automobila

U prošlosti je dobra radionica bila rezervisana na nekoliko dana, što je značilo da ćete možda morati da čekate nedelju dana da biste obavili bilo kakav posao. To čekanje je sada malo duže zbog dva vrlo različita razloga.

  • Nedostatak snabdevanja – Najveći problem sa ponudom i potražnjom je što je to širok krug koji se oslanja jedni na druge da bi bili uspješni. Nedostatak ponude dovodi do povećanja potražnje za proizvodom do te mjere da izmiče kontroli.

Kada potrošači vide da se trend dešava, pokušat će se prebaciti na nešto drugo što će zadovoljiti njihove potrebe, a to su u ovom slučaju polovni automobili. Više polovnih automobila na cestama znači da je potrebno više popravki, tako da će svaka radnja otvorena za posao biti svakodnevno preplavljena novim poslom. To znači da ćete duže čekati na svoje popravke.

  • Nedostatak tehničara – Kao iu svakoj drugoj industriji u svijetu, automehaničarima je teško pronaći i zadržati kvalifikovane tehničare. S obzirom da je potreba za popravkama povećana, radnja treba da unajmi još tehničara da bi to pratila.

Tehničari koje ne mogu pronaći. Bez dodatne pomoći, trgovine ne mogu pratiti potražnju, povećavajući vrijeme čekanja s kojim se ljudi susreću kada im je potrebna popravka.

Kada pronađete dobru radnju, kao što je Easton Motors Auto Service u Wisconsinu, morate je iskoristiti. Kada su vam potrebne popravke, zakažite ga što je prije moguće kako ne biste morali dugo čekati da ga vratite, sve je popravljeno i spremno za rad.

Zaključak

Nedostatak kompjuterskih čipova širom svijeta izazvao je ogromnu problematiku za mnoge industrije, uključujući održavanje i popravku automobila. Čak i kada se stvari uhvate i kada industrija novih automobila uhvati korak sa potražnjom, radnje koje završe popravke i dalje će biti preplavljene poslom, posebno one koje mogu raditi na hibridnim i električnim automobilima.

Međutim, sve dok se stvari ne uhvate u koštac, industrija će nastaviti da se bori da održi korak. Dobro je imati na umu da su ovi problemi izvan kontrole servisa, stoga budite strpljivi jer oni daju sve od sebe sa resursima koje imaju.

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA