SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Kako je na Formulu 1 utjecao “Drive to Survive”?

Decenijama, milioni strastvenih fanova su se uključivali svakih nekoliko sedmica kako bi gledali kako se njihovi heroji utrkuju oko staze Formule 1. Međutim, stvari su se značajno promijenile u posljednje vrijeme; sada, nisu samo trke one koje su vrijedne uzbuđenja. Postoje stotine, ili čak hiljade sati, komentara, intervjua s vozačima i materijala iza scene.

Šta je ‘Drive to Survive’?

Na čelu ovog trenda je Netflixova ‘Formula 1: Vožnja do preživljavanja’. Ova serija dokumentarnih filmova, koja sada ulazi u četvrtu sezonu, pruža gledaocima priliku da upoznaju timove i vozače na način na koji do sada nisu. I nije samo hardkor trkaći obožavatelji koji bi mogli nešto izvući iz serije – priče koje se pričaju, kombinacijom pametnog planiranja i montaže, imaju univerzalnu privlačnost. Imaju odjek kod ljudi koji inače ne bi bili previše zainteresovani za F1, ili za automobilski sport uopšte.

Formula 1 vozi da preživi

Više pažnje u regijama poput SAD

Tradicionalno, F1 je sport koji je popularniji u Evropi i Južnoj Americi nego u Sjedinjenim Državama. Amerikanci još uvijek preferiraju svoje NASCAR utrke. Ali dijelom zahvaljujući dokumentarcima kao što je ovaj, popularnost mu raste. Sezona F1 2021. imala je u prosjeku oko 934.000 gledalaca po trci. Ovo je izuzetno povoljno u poređenju sa prethodnim sezonama; to je poboljšanje od 54% u odnosu na sezonu 2020. i poboljšanje od 39% u odnosu na sezonu 2019. godine.

Naravno, ima još dosta puta prije nego što F1 postane popularan kao NASCAR, koji ima tendenciju da privuče više od dva miliona gledalaca na svaku trku. Ipak, trend je ohrabrujući za F1 kao globalni proizvod. Utrke se održavaju širom svijeta, a više bogatih navijača je voljno nego ikada putovati luksuznim privatnim avionomi rasuti obor prije svake zelene zastave.

Donošenje više resursa u F1

Vrijedi uzeti u obzir da se ‘Drive to Survive’ ne finansira plaćanjem individualne naknade timovima koji su prikazani. Umjesto toga, Netflix isplaćuje redovnu platu sportu u cjelini, koja se potom može distribuirati. Naravno, nije kao da je novac ravnomjerno podijeljen. Nesrazmjeran udio i dalje ide velikim imenima, npr Ferrari i Mercedes. Ovo je u skladu sa platom konstruktora, koja je u velikoj meri ponderisana prema velikoj dvojici. Oni na vrhu uživaju prihod koji je oko tri puta veći od onih na dnu – a ponekad je razlika još veća.

Ovo ima očigledne implikacije kada je u pitanju konkurentnost, a samim tim i za spektakl sporta. Hoće li gledaoci zadržati svoje interesovanje ako trke postanu predvidive? Do sada se to nije dogodilo – a popularnost Drive to Survive, kao i F1 općenito, ne pokazuje znake da opada.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA