SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Kako dobiti bilo šta iznad 750 dolara besplatno na eBayu (i zašto ne biste trebali) – Nick’s Car Blog

Nedavno sam bio prevaren na eBayu kada sam prodao neke auto-dijelove, a kupac je tvrdio da ih nije dobio iako je FedEx paket označio kao “Isporučeno”.

Prevara je super laka i svako to može učiniti, pa je dijelim ovdje kako bih povećao svijest o ovom problemu i nadam se da će neko na eBayu pročitati ovo i učiniti nešto po tom pitanju…ali čak i ako ne, nadam se da čak i samo jedan eBay prodavac to vidi i da mogu spriječiti da im se isto dogodi.

Prije nego što vam kažem kako funkcionira prijevara i kako je možete izbjeći (ili iskoristiti), dozvolite mi da ovo maknem s puta: Noel Silva iz 418 Main Street, Fairhaven, MA 02719 je prevarant i lopov. Ne vjerujte mu, ne zapošljavajte ga, ne izlazite s njim, ne puštajte ga oko vaše djece i definitivno nemojte poslovati s njim. Njegov broj telefona je 508-717-7232.

Kako funkcionira prevara (također kako besplatno nabaviti stvari na eBayu sve dok koštaju preko 750 USD*)

Prevara je prilično jednostavna – kupite sve što želite samo ako košta više od 750 USD (uključujući i dostavu).

Ako prodavač NE zahtijeva potvrdu potpisa, onda se možete pretvarati da je nikada niste primili…jednostavno pričekajte dok je ne dobijete, a zatim podnesite Spor tvrdeći da ga niste dobili, a eBay će vratiti puni iznos (uključujući dostavu) nazad vama, a vi ćete zadržati predmet.

Nije važno da li je artikal označen kao „Isporučen“ od strane kompanije za otpremu, ili je prodavac moćni prodavac ili ima odlične rezultate – eBay je uvijek na strani Kupca sve dok je iznad 750 USD osim ako ne postoji potpis potvrde brodarske kompanije da dokažete da ste je dobili.

Ako im je bio potreban potpis, zaglavili ste sa artiklom – ali većina prodavaca to ne radi jer je to nešto što sam eBay ne objašnjava i zakopava duboko u svoj portal za pomoć što je malo vjerovatno da ćete pročitati ili vidjeti do prekasno je… čak i ako kupite naljepnicu za otpremu preko eBaya, što pretpostavljam da većina prodavača radi, ne postoji nigdje što bi sugeriralo da je potrebna potvrda potpisa, tako da bi se prodavač morao potruditi provjeriti kutiju za potvrdu potpisa jer su bili svjesni prevare ili su inače vrlo temeljiti ljudi. Pretpostavljam da neki od prodavača električne energije na eBayu znaju za ovo pravilo nakon što ih je vjerovatno i ovo ubolo, pa ako stvarno želite ovo učiniti, najbolje je da tražite prodavce koji ne rade puno i ovo biste vjerovatno trebali učiniti samo ako zaista želite predmet u slučaju da zahtijevaju potpis i nemate sreće da dobijete povrat novca.

Ono što je suludo je to što nije važno koliko puta prodavač zove korisničku podršku, koliko je dobra njegova ocjena prodavača, ili čak da li FedEx kaže da je artikal isporučen i da imate račune koji dokazuju da ste ga ispustili (sve to sam i učinio) , eBay će uvijek biti na strani Kupca. Ovo izgleda kao suluda rupa u zakonu, ali ostaje širom otvorena.

Ono što je zaista sranje za prodavca je to što taj povrat dolazi direktno iz džepa Prodavca – uključujući dostavu, koju je prodavac već platio FedExu (ili UPS/USPS)…eBay takođe zadržava svoje naknade, tako da se Prodavac dodatno zajebava u procesu.

Za mene je prodaja ovog dijela od 1000 dolara rezultirala sljedećim gubitkom:

  • -1,000$ vrijednost autodijelova (tvrdio bih da je vrijedilo više, ali za to je išlo)
  • -$122,75 za poštarinu povrat novca kupcu (ono što je platio za dostavu)
  • -$74,88 stvarnih troškova FedEx etikete (kupljeno preko eBaya)
  • -$27,47 u troškovima pakovanja (dao sam FedEx-u da to uradi jer sam želeo da budem siguran da je stiglo bezbedno)
  • -148,75 dolara u naknadama za eBay koje su prikupili (i zadržali!)

UKUPNI GUBITAK: 1,373,85 $

Sada se vjerovatno pitate zašto nisam osigurao paket – naravno da jesam. Otvorio sam reklamaciju sa FedExom da vidim da li će uskočiti i pomoći…ali FedEx pokazuje paket kao isporučen, pa su odbili zahtjev jer nije njihova krivica što je eBay odlučio da nije isporučen…a ni kupac ni kupac eBay ima bilo kakav dokaz da nije isporučen. Zapravo, jedini stvarni dokaz u ovom slučaju pokazuje da je paket isporučen na osnovu broja za praćenje, zajedno sa računima koje moram dokazati kada sam ga tačno predao.

Za zapisnik, evo linka do originalnog popisa: https://www.ebay.com/itm/133766634536?transid=0&ul_noapp=true

A evo i dokaza da je poslano i isporučeno:

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA