SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Audi R8 Coupé V10 GT RWD označava kraj jedne ere

Modelska godina 2023. označava kraj puta za Audijev legendarni R8 V10 — ali R8 Coupé V10 GT RWD je labudova pjesma.

Prošlog mjeseca, izvori u Ingolstadtu su otkrili da je Audi R8 sljedeće generacije bit će potpuno električni. Ali prije nego što mašina postane zelena, kompanija objavljuje novu vruću verziju koja će poslati superautomobil sa praskom. Upoznajte R8 Coupé V10 GT RWD. Kao što ime sugeriše, ove mašine neće imati Audijev čuveni quattro sistem, baš kao i automobili koje fabrika plasira u FIA-inoj GT3 klasi. I dok to znači manje prianjanje, to znači i više visceralnih uzbuđenja za volanom.

Nažalost, R8 Coupé V10 GT RWD takođe označava konačnu primenu Audijev opaki V10 motor. Za ovu posljednju vožnju, snaga je povećana na 611 konjskih snaga i 413 lb-ft okretanja, što ga čini najmoćnijim automobilom sa stražnjim pogonom koji je Audi ikada iznio na tržište. Za one koji drže rezultat, to je dovoljno da se postigne vreme od nule do 60 od 3,4 sekunde i maksimalna brzina od 299 mph.

Iako neće biti dostupan ručni mjenjač, ​​novi sedmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom obećava lakšu brzu promjenu brzina i brže ubrzanje u svakoj brzini.

Kako bi vozačima pružio maksimalnu kontrolu, R8 Coupé V10 GT RWD će također biti opremljen Audijevim režimom vožnje Torque Rear. Ovo se podešava preko točkića na volanu i ima sedam različitih podešavanja za upravljanje proklizavanjem pozadi. Dakle, iskusni ljudi koji traže zabavu u obliku repa mogu se odlučiti za najvišu postavku, koja će pružiti najviše mogućnosti za prekomjerno upravljanje.

Zajedno sa trik vučnim postavkama, ovaj R8 će izgubiti 44 funte u odnosu na prethodni model sa stražnjim pogonom, i imat će jedinstvene točkove od 20 inča, keramičke kočnice i ovjes orijentiran na gusjenicu. Oni koji traže najniža vremena kruga poželeće da se odluče za dostupno ogibljenje i ultra lepljive Michelin Sport Cup 2 gume.

R8 Coupé V10 GT RWD će biti dostupan u tri boje — mat Suzuka Grey, Tangorot Metallic i Daytona Grey Metallic. Akcenti će dolaziti preko Carbon Aerokita visokog sjaja, koji dodaje prednji razdjelnik, poklopce bočnih rubova, difuzor i stražnje krilo sa ovjesom na gusjem vratu. U unutrašnjosti, dizajneri su željeli da prizovu originalni R8, te su koristili crnu i stražnju temu, koja uključuje poznate crvene sigurnosne pojaseve modela. Obje stolice će također imati izvezeno ime modela na naslonima za glavu, a svaki primjer će imati broj automobila u sekvenci izrade na mjenjaču.

Cijene i dostupnost

Audi R8 Coupé V10 GT RWD za 2023. će početi od 221.000 dolara, a samo 333 modela će biti dostupna širom svijeta. Nema reči o tome koliko će njih stići u Sjedinjene Američke Države, pa ako ste zainteresovani, verovatno je pravi trenutak da pozovete svog Audi dilera.

Fotografije: Audi

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA