SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Jednostavno stvarno dobro (ali elektrificirano)

Teško je povjerovati, ali Honda CR-V crossover luta od 1997. godine i doživio je čak pet generacija. To je jedan od originalnih masovnih crossovera, za koji se činilo da je prvobitno zagovarala zdrava mješavina entuzijasta aktivnog načina života i fakultetskih profesora. Model je sada katapultiran u vozilo broj jedan po prodaji u posljednjih pet godina.

Ova nova verzija iz 2023. označava šestu generaciju CR-V-a, koja je prilično porasla u smislu luksuznih pogodnosti, stila i nove tehnologije, posebno u njegovom pogonskom sklopu—to je Hondin najnapredniji CR-V hibrid do sada. Nedavno sam vozio Hondu CR-V Sport Touring iz 2023. godine, vrhunsku opremu sa hibridni pogonski sklop i pogon na sve kotače. Dobar miks lagane gradske, autoputne i uvijene planinske vožnje dobro me je upoznao sa ovim eko-krosoverom za pet putnika, i iako nemam puno iskustva u vožnji hibrida, mogu sa sigurnošću da tvrdim da je budućnost sjajno za one koji su na tržištu za jedan.

Viktorija Skot napisala je briljantno, sveobuhvatna recenzija od 2023. CR-V samo na benzin, pa svakako pročitajte to prije ili nakon što proučite moj uvid.

2023 Honda CR-V Hybrid Sport Touring pregled specifikacije

 • Osnovna cijena (Sport Touring AWD kao što je testirano): $38,600 ($39,845)
 • Pogonski sklop: 2,0-litarski Atkinson Cycle inline-four | kontinuirano varijabilni automatski mjenjač | pogon na sve kotače
 • konjske snage: 204
 • Moment: 247 lb-ft @ 0-2.000 o/min
 • Težina praznog vozila: 3,926 lbs (+291 u odnosu na ekvivalentni EX-L model)
 • Kapacitet sjedenja: 5
 • Zapremina tereta: 36,3 kubnih stopa (76,5 kubičnih stopa sa preklopljenim sjedištima)
 • Ušteda goriva: 43 mpg grad | 36 autoput | 40 kombinovano (FWD); 40 grad | 34 autoput | 37 kombinovano (AWD)
 • Kapacitet vuče: 1,000 lbs
 • Brzo uzmi: Hondin CR-V hibrid napravio je vjernika od novog elektrificiranog vozila.
 • rezultat: 9/10

Opuštajuće iskustvo vožnje

Honda CR-V Sport Touring iz 2023. nije plug-in hibrid, ali ima sve prednosti vožnje EV na baterije ako održavate konzervativnu desnu nogu. Vozeći se gradom, sjajno je čuti i osjetiti kako Hondin hibridni sistem četvrte generacije sa dva motora šapuće i pruža dovoljno opreme. U zavisnosti od količine tereta – kao što je mogućnost da se lako kreće ili poleti sa većom hitnošću – CR-V će ili održavati vožnju na potpuno električni motor ili će uključiti svoj gasni motor za pomoć.

Ova komponenta sa unutrašnjim sagorevanjem obezbeđuje čak 145 konjskih snaga i 138 lb-ft obrtnog momenta, a prelazak sa samo električnog pogona na režim rada na gas je neprimetan. Nikada nema nikakvog odlaganja. U zavisnosti od brzine i mjesta na kojem se vozite, zapravo, ponekad ne možete reći da li je uključeno ili ne osim ako pogledate u instrument tablu i vidite da je malo zeleno „EV“ svjetlo isključeno. Čak je išao punim električnim vozilom ponekad kada sam samo krstario kalifornijskim autoputem US-101, ovisno o tome koliko sam brzo išao i kakav je bio stepen.

Pri punom nagibu, CR-V Sport Touring skače do 60 mph iz mjesta za oko 7,5 sekundi. Njegova ukupna izlazna snaga je 204 KS i 247 lb-ft obrtnog momenta sa plinskim i električnim sistemima koji rade unisono, i uvijek se osjećao dovoljno brzim za prolazak na autoputu, čak i uz neke strme planinske nagibe. Zahvaljujući električnim motorima, okretni moment izvan mreže učinio je da se osjeća snažnijim nego što je zapravo bio.

EV Prolog

Peter Nelson

Honda je učinila mnogo da poveća privlačnost toga koliko je kretanje automobila uzrokovano strujom. Nova karakteristika koju sam zaista iskopao je na mjenjaču, odmah ispod D—B moda. Ovo povećava intenzitet sistema regenerativnog kočenja, što ga čini korisnim za vožnja jednom pedalom. Uz to, dok je u D, mjenjači na volanu nisu za promjenu brzina (ili bolje rečeno, povećanje otpora CVT-a), već umjesto toga, prilagođavaju nivo vožnje jednom pedalom. 1 je zadana vrijednost, 2 oponaša otpor niže brzine, a 3 do 4 ga još više povećava kako bi pomogao automobilu da se potpuno zaustavi. Ako to zvuči malo komplikovano, tako je. Radije sam ga zadržao u B.

B ima veliku privlačnost za sve koji vole izbjegavati korištenje papučice kočnice za svako malo usporavanja, uključujući i one među nama koji preferiraju ručne mjenjače. Ne pruža toliki otpor kao što sam čuo od mojih kolega da govore o električnim vozilima, ali je dovoljno da brzo shvatite da postoji. Osim toga, ako ste poput mene gdje vas brzo iznerviraju vozači koji previše pritisnu papučicu kočnice i htjele bi prakticirati ono što propovijedate, B je tamo gdje je.

To je također solidan pregled kakvog je iskustva vožnje EV za potrošače koji razmišljaju o tome da ga na kraju parkiraju na svom prilazu, što je upravo Hondina namjera iza CR-V hibrida. Pokažite im prednosti EV-a, povećajte interesovanje, a zatim pripremite EV po razumnim cijenama da ih kupe kada dođe vrijeme.

Solid Dynamics

Peter Nelson

Hibrid CR-V 2023 ima povećanje strukturalne krutosti za 15 posto, posebno oko spojeva poda i stražnjeg donjeg dijela karoserije. Ovo je da bi se prilagodila dodatna težina u ovim oblastima hibridnog sistema, ali kada se upotpuni sa čvršćim podokvirima, kao i MacPherson prednjim i potpuno nezavisnim zadnjim ogibljenjem, čini iznenađujuće zabavnim za vožnju crossoverom.

Dio probne rute bio je krivudavi put kroz vinarije na padinama sjeverno od Santa Barbare, a CR-V se osjećao dosta samopouzdano vozeći se njime. CR-V ima sportski način rada, ali sve što zapravo radi je da proizvede malo entuzijastičnije režanje i malo podesi gas – bilo sportsko ili normalno su prikladni za tu priliku. Prevrtanje karoserije je bilo dobro kontrolisano, upravljanje i osećaj su bili iznenađujuće dobri, a pedala kočnice je bila veoma čvrsta. U stvari, šasija je s vremena na vrijeme pisala provjere da su se sezonske gume 235/55/19 teško isplatile, što je solidan pokazatelj da su inženjeri šasije zaista uložili posao.

Ako je Honda ikada poželjela da napravi CR-V hibrid koji je više fokusiran na entuzijaste, ne bi trebalo mnogo osim nabacivanja malo ljepljivijih guma, istiskivanja više soka iz oba pogonska sklopa i dodavanja malo više zabave njegovom prigušenju. Na osnovu onoga što je brend napravio s najnovijim Civic Si, ovo treba uzeti u obzir. Čak i sa postavljenim CVT-om, što je nešto što nikad nisam mislio da ću reći.

Great Luxury Value

Cijena CR-V Sport Touringa od 39.845 dolara nije baš jeftina. Međutim, ono što počinje da ima mnogo finansijskog smisla je u njegovoj luksuznosti.

Dio povećanja težine Sport Touringa dolazi u vidu dodatne zvučne izolacije na obje strane zaštitnog zida, ispod haube, ispod komandne ploče, debljeg vjetrobranskog stakla, debljih prednjih bočnih prozora, više pjene koja apsorbira zvuk, debljih podnih tepiha, kao što je kao i obloge blatobrana i vrata prtljažnika. Zatim je Honda ubacila aktivni sistem kontrole buke za dobru meru.

Ono što sve ovo daje je tiho, spokojno iskustvo vožnje koje se može takmičiti sa daleko fokusiranijim luksuznim opcijama koje sam vozio ove godine, kao što je redizajniran Mercedes-Benz C300. Ako će Honda u narednim godinama dovesti više kupaca do električnih vozila, ovo je još jedan sjajan način da ih privučete – pružite im ono tiho, izolovano iskustvo vožnje po kojem su električni automobili poznati.

Donesite budućnost

Nakon što nisam bio siguran šta bih rekao o Hondi CR-V Sport Touring iz 2023. kada sam bio na putu da ga isprobam, zabavan dan vožnje je kasnije otkrio da je dostigao sve svoje ciljeve.

CR-V je uglađen, udoban, dovoljno moćan, ima odličnu vožnju i dobro rukovanje i predstavlja srdačnu zabavu za sve koji razmišljaju o budućem vlasništvu EV. Takođe je prostran—moj mršavi rast od šest stopa i tri metra nije imao problema da se penjem unutra i udobno krstarim, ili gledam van. Stil ove nove šeste generacije je takođe prilično zgodan. Izgleda atletski i moderno i ima neke uredne prefinjenosti koje odaju počast njegovim prošlim generacijama – pogledajte ta zadnja svjetla sa D-stubovima.

U 2024. Honda planira predstaviti nove Accord i Civic hibride, kao i svoj zapreminski EV model, Prolog. Brend takođe kaže da je njegov cilj da do 2030. godine proda 2 miliona električnih vozila na globalnom nivou, godišnje. S obzirom na to koliko je CR-V hibrid iz 2023. godine čvrsta odskočna daska, svakako je odličan početak.

Imaš napojnicu? Pošaljite e-poštu tips@thedrive.com

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA