SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Jednom slighted, Black Dog je divlja svinja zabava 25 godina kasnije

Poster filma Crni pas 3

Otkrivanje podružnice: Kao Amazon saradnik, Automoblog zarađuje od kvalifikovanih kupovina, uključujući filmove prikazane ovde. Ove provizije dolaze kod nas bez dodatnih troškova za vas.

Kada je stigao u bioskope 1998. godine, kritičari se nisu osjećali Crni pas imao bilo kakav zalogaj. Marjorie Baumgarten iz The Austin Chronicle naznačio da nije bilo pristojnog filma o vožnji kamiona od slavnih dana CB radija. I ako smo očekivali Crni pas da to nekako promenimo, grdno bismo se prevarili. Ni Baumgarten nije bio sam. Kritičari iz Boston Globe, Las Vegas Review-Journali the Detroit News sve teško napušteno Crni pas.

Međutim, 25 godina kasnije, ovaj akcioni film na 18 kotača nosi posebnu nevjerovatnost i određenu nostalgiju. Pojavio se nedavno dok sam listao Amazon Prime, i nisam mogao odoljeti da ga ponovo ne pogledam. Zadnji put sam ga vidio na VHS-u.

Crni pas Sinopsis

Pokojni Patrick Swayze glumi Jacka Crewsa, bivšeg vozača kamiona koji sada pokušava sastaviti svoj život nakon što je odslužio kaznu za ubistvo iz nehata. Nesposoban da vozi nakon trajnog gubitka dozvole, Crews radi kao mehaničar u radnji u New Jerseyju u vlasništvu Franka Cutlera (Graham Beckel). Cutler jednog popodneva poziva Crewsa u svoju kancelariju i snažno ga naručuje da iz Atlante dovuče „neknjižni“ teret za 10.000 dolara u gotovini. Teret je gomila ilegalnog vatrenog oružja, o čemu Crews neće saznati tek kasnije.

Vrativši se kući te noći sa suprugom Melanie (Brenda Strong) i kćerkom Tracy (Erin Broderick), Crews saznaje da će im banka oduzeti kuću. On govori Melanie o ponudi posla od Cutlera, što izaziva napetost između njih dvoje i nagovještava zašto je Jack odslužio kaznu za ubistvo iz nehata. Protiv Melanine želje, Jack prihvaća ponudu za posao i leti u Atlantu da preuzme predmetni teret.

Poster filma Crni pas.

Motley Crew of Black Dog

U skladištu za transport u Atlanti, Red (Meat Loaf) i Earl (Randy Travis) susreću se s Crewsom, tipom koji je „poslan s vrha“ da izvrši isporuku. Crveni, kao Cutler, nije baš iznad ploče. Iako Crveni govori kao svetac, lako je uočiti da je vuk u ovčjoj koži. U međuvremenu, Earl je blage posade i suprotno od Reda. Blagi kamiondžija i ambiciozni kantri pjevač treba da smjesti Crews do New Jerseya, a zatim odveze opremu nazad.

Također se susrećemo sa Sonnyjem (Gabriel Casseus) i Wesom (Brian Vincent) u brodogradilištu, koji će pratiti pošiljku u Sonny’s Camaru radi „zaštite“. Sonny je kul kao krastavac i postaje sastavni dio priče. Wes je, s druge strane, alat. Niko ne voli Wesa.

Stvari se ubrzavaju ubrzo nakon što svi krenu na put. Dogovor između Reda i Cutlera se raspada, pa Red odlučuje da otme zalihe oružja na polu. Timovi i društvo ih odbijaju – ionako za sada – ali u Jerseyu, Cutler je uzeo Crewsovu porodicu za taoca. Stvari komplikuju FBI agent Ford (Charles S. Dutton) i ATF agent McClaren (Stephen Tobolowsky), koji su u vrućoj potjeri dok Crews kreće naprijed u New Jersey kako bi spasio svoju porodicu.

Veliki kamioni i Cat motori

Crni pas izrezan je od sličnog platna kao Čarobnjak zaboravljeni triler Williama Friedkina iz 1977. koji je imao nesreću da se protivi Ratovi zvijezda u to vrijeme. Isto tako, Crni pas borio se sa sopstvenim bioskopskim teškašima u leto 1998, kao Armagedon, Godzillai Spašavanje vojnika Ryana. U istom duhu Čarobnjak nije ni film o automobilima Crni pasali kamen temeljac oba filma je divlja, potpuno luda vožnja velikih kamiona.

Swayze, proglašen za najseksipilnijeg muškarca na svijetu 1991. godine Ljudi magazin, počeo je voziti kamion u mladosti da bi pomogao svom djedu. The Prljavi ples rekla je zvijezda Pristupite Hollywoodu to voli otvoren put i vratio se u školu kako bi usavršio svoje vještine vožnje kamionom prije snimanja. U Road HouseSwayze je sastavljen iza šanka kao Dalton, a njegova izvedba je ovdje gotovo identična kao Crews na čelu svoje izabrane kočije, Peterbilt 379 (koja je Swayze završio u vlasništvu nakon filma).

Prije izlaska iz dvorišta, režiser Kevin Hooks (Putnik 57, Fled) vodi nas u garažu za sve deete na Peterbiltu 379. Iako su iskusni kamiondžiji ukazali na greške u kontinuitetu, rečeno nam je da crna oprema ima 3406 turbo Cat sa Fuller-Eaton 10-brzinskim. U jednoj od najupečatljivijih scena u filmu, Crews kaže Sonnyju da „ne postoji ništa kao Caterpillar motor“.

Sonny (Gabriel Casseus) i Jack Crews (Patrick Swayze) u filmu Black Dog, koji distribuira Universal Pictures.
Sonny (Gabriel Casseus) i Jack Crews (Patrick Swayze) u filmu Black Dog, koji distribuira Universal Pictures.

Quick Wits & Great Riffs

Možda nedovoljno cijenjeno u to vrijeme Crni pas donosi nekoliko dobrih zezanja, uključujući Swayzejev “prvi put” i “mazdu” dosjetke, Meat Loaf-ovo lajanje “planirate imati djecu” i Duttonov živopisni opis onoga što ATF predstavlja. U međuvremenu, Earlovo užasno pjevanje dio je šarma njegovog lika, ali pravi soundtrack filma je dragulj za svakog ljubitelja country muzike. Lee Ann Womack, Gary Allan, Patty Loveless, Linda Davis i Steve Earle imaju pjesme u filmu.

Randy Travis, koji nije u liku, pojavljuje se na soundtracku kako pjeva Moj najveći strah dok Rhett Akins radi hitnu obradu pjesme Eddieja Rabbitta Drivin’ My Life Away. Zanimljivo, Crni pas je pušten 1. maja 1998. godine, a Rabbitt je umro ubrzo nakon toga 7. maja. I Swayze i Meat Loaf su također umrli. Možda je to razlog zašto se filmovi vole Crni pas su tako privlačni, sada četvrt veka kasnije.

Da li je Crni pas dobar film?

Kritičari su ovu priču o kamiondžiju poslali na funtu 1998. godine, ali to danas nije važno. Crni pas vratit će vas na sve osjećaje koje su samo kasne 90-te mogle stvoriti, nešto što je dodatno naglašeno zvučnom podlogom filma. Najbolji dio o filmovima poput Crni pas kaže: „Nisam ovo vidio zauvijek!“ kada se pojavi na nekom od vaših streaming servisa.

U ljeto 1998. još sam bio u srednjoj školi, otpuštajući namirnice u lokalnom Farewayu. Moji prijatelji i ja smo voleli ovaj film jer smo voleli kamione, kao što dečaci iz Ajove žele da rade. Još uvijek volim velike kamione, i još uvijek razmišljam Crni pas je dobar film. Ništa se u tom pogledu nije promijenilo.

U svijetu automobila, pisanja kritičara malo znače ako ste istinski privučeni određenim vozilom, posebno kako vrijeme prolazi i navedena vozila postaju sve rijeđa. Pretpostavljam da se ista logika odnosi i na filmove. Dakle, kada završite s poslom, uzmite pizzu i pivo i podivljajte Crni pas.

Od ovog pisanja, jeste uključeno sa STARZ-om na Amazonu za streaming, iznajmljivanje ili kupovinu.

Carl Anthony je glavni urednik Automobloga i član Midwest Automotive Media Association i Društva istoričara automobila. On je član upravnog odbora Fondacije Ally Jolie Baldwin, bivši je predsjednik Detroit Working Writers-a i vjerni obožavatelj Detroit Lionsa.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA