SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Audi S3 test na cesti 2022: performanse slatke veličine

The Audi S3 odavno je entuzijasta luksuzna limuzina alternativa za Volkswagen Golf R. Ova dva imaju zajedničku šasiju, pogonske sklopove i dinamiku vožnje, ali su se uvijek uvelike razlikovali kada je u pitanju cijena. Međutim, Golf R više nije jedino poređenje, kao što se to sviđa drugima Mercedes-AMG CLA 35 i BMW M235i Gran Coupe sada su tu da ga izazovu. I uprkos njegovoj prirodnijoj konkurenciji u luksuzu, to poređenje Golfa R vrijedi više nego ikad, budući da je svježe redizajnirani S3, počevši od 46.925 dolara s odredištem, po cijeni gotovo identično kao i Golf R.

Uz konkurente koji kucaju na vrata sa svih strana, dobro je što je S3 još uvijek mala limuzina za vožnju. 2,0-litarski četverocilindrični turbo punjeni motor ima jakih 306 konjskih snaga i obrtnog momenta od 295 funti-stopa, što je dovoljno dobro za ubrzanje od 0-100 km/h za 4,5 sekundi koristeći automobilfunkcija kontrole pokretanja. Ovaj mali kreten je brz, i rado je vikati o tome sa aktivnim izduvnim sistemom. Stavite ga u način rada „Present“ — da, Audi je ljubazan u vezi s nazivima postavki izduvnog režima — i pucketa, puca i lupa pri promjenama kao i svaki drugi automobil sa performansama iz Njemačke ovih dana. Nema ničeg jedinstvenog ili posebno posebnog u vezi sa bukom, ali je zaista prisutna. Posmatrači ga nikada neće zamijeniti za A3, a mi ćemo to računati kao poen u korist S3.

U domenu manje pozitivnih vijesti, Audijev nedavni opadajući trend u smislu luksuz u unutrašnjosti pogađa A3/S3 modeli takođe. Dizajn će sigurno privući vašu pažnju na prvi pogled, ali provedite više vremena sa materijalima korištenim u cijeloj kabini i brzo ćete zaključiti da je ovaj S3 slabijeg kvaliteta od prethodnog. Ipak, ako volite izgled u stilu Blade Runnera u svojoj unutrašnjosti, ovaj S3 je za vas. Sve su to oštre ivice i brutalizam u stilu. Funkcionalnost je šokantno dobra, sa izuzetkom zbunjujućeg skrolera jačine zvuka na dodir koji radi kao stari iPod Nano. Staro malo dugme je bilo bolje. Osim toga, Audi nudi fizičke, lako čitljive kontrole za klimu i radio. To je direktna suprotnost Golfu R u ovom pogledu, što je jedan od razloga zašto je S3 tako primamljiv. Pokušavam upravljati Golfom R frustrirajuće klimatsko/multimedijsko sučelje noću bi moglo biti sve što je potrebno da vas pridobije na Audijevu stranu.

Ipak, počnite da gurate S3 po krivudavom putu, i naklonost se brzo vraća Golfu R. To je zato što Audi ne opremi S3 novim zadnjim diferencijalom sa vektorom obrtnog momenta koji se nalazi na Golfu R. Kod Audija, ovo fantastično rukovanje ( i drifting) tehnologija je rezervisana za petocilindrični RS 3 — šteta, vidjeti da je ovaj novi stražnji diferencijal zaista učinio je novi Golf R daleko zabavnijim voziti od prethodnog.

Umjesto toga, Quattro sistem pogona na sve kotače radi svoj posao da uguši svaki nagoveštaj podupravljanja u krivinama i ubrza vas kroz njih uz mnogo zamaha. Podesite prilagodljive amortizere do njihove najagresivnije postavke, a vožnja je i dalje prilično ugodna. Najbolje je ostaviti u toj postavci ako želite najreaktivniji i stabilniji osjećaj upravljanja niz vijugavi put.

Mala veličina S3 ide u prilog automobilu kada je u pitanju agilnost i jednostavnost upotrebe, ali težina praznog vozila od 3.538 funti je prevelika da bi se osjećao malim i pogodnim za bacanje. Težina ove limuzine je uočljiva kroz krivine, i nažalost dolazi sa djelićem težine sprijeda, a ne neutralnosti. Podešavanje guma na S3 nije enormno, sa gumom širine 235 sekcija u sva četiri ugla kada navedete opcione felge od 19 inča, ali ove ljetne gume pomažu u spašavanju automobila u nekim slučajevima. Čak i kada mislite da je šasija malo preopterećena, S3 se i dalje čvrsto drži za trotoar.

Poput mnogih Audijevih proizvoda „S“ varijante, S3 blista u svakodnevnoj vožnji. Čini se da dodatne performanse koje dobijate ni najmanje ne ometaju udobnost u vožnji, jer se automobil kreće preko lošeg pločnika s lakoćom i izolacijom kakvu biste očekivali od A3. Ne možemo reći isto za CLA 35, jer AMG u ovom slučaju performanse shvata nešto ozbiljnije od Audija. Čak se i glasan izduv može prebaciti na šapat, pretvarajući S3 u idealnog putnika.

Sveukupna korisnost je solidna, sa 35,2 inča prostora za noge pozadi, iako prilično velika S Sport sedišta urezuju i stvaraju gužvu u prostoru pozadi. Blizu je onome što biste našli u Golfu R, ali bez visokog krova iznad glave. Naravno, prtljažnik S3 ne može da se takmiči sa Golfovim hečbekom. Tačno je sad da želimo da se Audi proda njegova Sportback verzija S3 i RS 3 ovdje, jer je prostrani hatchback u našim očima gotovo uvijek poželjniji od male limuzine (iako može postojati neka upozorenja).

Ali nažalost, zaglavili smo sa limuzinom, i uprkos stenjanju nad oblikom karoserije, S3 izgleda šokantno dobro. Daytona Grey Pearl ovog testera nije naš preferirani boja opcija, ali izdašna primjena crvenih S3 naglasaka i dvobojnih kotača unose intrigu u paket. To je mali, otrcani automobil, a agresivnost je povećana još jednom uz Black Optic Package koji uklanja svu srebrnu oblogu da bi se zamijenio sjajnom crnom oblogom, što je definitivna nadogradnja.

Nažalost, sve ove opcije naglo povećavaju cijenu iznad gore navedenog primamljivog osnovnog nivoa. Kao apsolutni minimum, poželjet ćete S Sport paket od 1.100 USD koji uključuje adaptivne amortizere i 19-inčni paket kotača/ljetnih guma koji vas tjera na Black Optic paket od 1.950 USD. Ovo podiže cijenu na 48.995 dolara, što je još uvijek na vidiku Golfa R koji dolazi u potpunosti napunjen kao standard. Cijena se također može uporediti sa konkurentima kao što su AMG CLA 35 i M235i Gran Coupe koji oba postaju još skuplji sa sličnom opremom.

Kako stoji u suštinski opterećenom stanju po ceni od 55.890 dolara, S3 je legitiman „uradi sve“ performans sa skoro svakom malom tehnologijom koju biste mogli da poželite ili očekujete od Audija. Možete se zabaviti i promjeniti brzine na sedmobrzinskom mjenjaču sa dvostrukim kvačilom, praviti svu glupu buku koju želite i još uvijek imati rafiniranog svakodnevnog vozača kada završite s huliganom. Zabavniji je od BMW opcije i neće vam razmrsiti mozak kao AMG. Ovaj S3 je slatko mjesto na koje se možete osloniti ako ne pokušavate da zakoračite u nešto tako ozbiljno kao što je RS 3, ali ipak želite automobil koji vam može izmamiti osmijeh na lice svaki put kada ga vozite.

Povezani video:

Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA