SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Buduća klasika: Audi Super 90 i 80/Fox

Prije — mnogo prije — mozgalice na Subaru odlučili da ubace koncept ljubavi u svoj marketinški portfolio, Audi Super 90 već bio tamo.

“The Audi Super 90 je sve o ljubavi” napisao je Howi u komentaru na Donesite prikolicu. “Gdje god da sam ga uzeo, Super 90 je okrenuo glave. Ljudi bi me zaustavljali na ulici i pitali: ‘Kakav je to auto?’ uvijek praćeno: ‘Prelijepo je’.”

Ljepota, u automobilskom svemiru, je, naravno, u oku promatrača, a vrline Super 90-ih – njegov kompaktan, uspravan stav, funky crta iza najtanjeg dvokrakog volana i pogon na prednje kotače platforma — bili su prilično jedinstveni prije 60 godina i definirali su potcijenjeni njemački karakter automobila.

Ali ne možete stvarno procijeniti Super 90 a da u razgovor ne dovedete Audi Fox — poznat kao 80 na nekim tržištima.

Prije pet godina the Curbside Classic web stranica je napisala ovo o Foxu: „Ovaj Audi je više ličio na pametnu, razumnu djevojku sa naočarima, koju su cool klinci zvali Four Eyes, koja će na kraju imati mnogo djece. Audi nije pokušao dodati seksipil u 80/Fox liniju limuzina i karavana sa sportskim kupeom ili kabrioletom uporedivim s Mercedesom SL ili Volvo P1800, kao i sa Coupeom GT sljedeće generacije 80. Proći će četvrt stoljeća prije nego što Audi pokaže svijetu svoj TT.”

Zašto su ovi Audiji klasici budućnosti?

Šezdesetih godina Audi je bio nestrpljiv da uspostavi prisustvo brenda u SAD, a Super 90 se pojavio krajem decenije. I ovdje je djelovala još jedna sila: 1964. Volkswagen stekao 50-postotni udeo u brendu Audi, koji uključuje novu fabriku u Bavarskoj u Ingolštatu, i prava na novi dizajn četvorotaktnog motora koji je prvobitno razvio Mercedes-Benz. Motor u Super 90 (Audi je smatrao da je „super“ izjednačen s „luksuzom“, a ne brzinom) bio je ozbiljan učinak za svoje vrijeme, 1,8-litarski motor s gornjom visinom postavljen je uzdužno i davao je 89 konjskih snaga („90“ je označavalo konjskih snaga) pri 5.200 o/min i okretnom momentu od 147 stopa.

Budući da je automobil bio s pogonom na prednje točkove, prepušten je inženjerima kod partnera Porsche petljati se sa dizajnom ručnog mjenjača koji je prilagođen specifikacijama pogonskog sklopa. Većina vlasnika je kutiju sa četiri brzine proglasila oduševljenjem.

Automobil je izašao na tržište 1967. Danas je kliše opisati takav objekat kao nadmašivača, ali to je bilo to. Postavio je pozornicu za veću, više „odraslu“ limuzinu, Audi 100LS, lansiranu 1968. godine. VW u početku je odbio ideju o 100, ali je evoluirala u bezuslovni uspjeh.

Međutim, pravi nasljednik Super 90 bila je prva generacija modela 80 iz 1973. godine, nazvana Fox u Sjevernoj Americi.

Nakon Buba, Fox je nesumnjivo bio među najznačajnijim automobilima u modernoj istoriji VW-a. Postavio je predložak za novu liniju s vodenim hlađenjem i pogonom na prednje kotače koja je debitovala sredinom 1970-ih. Evoluirao je u limuzinu, kupe, a GTI varijanta i karavan, ili, na Audi-govoru, „Avant.“ Ljubitelji trivijalnosti mogu se prisjetiti i da je Fox postao osnova za Volkswagen Passat. Passat, koji je prvi put predstavljen u Evropi iu SAD-u kao Dasher 1974. godine, u suštini je bio 80 sa modifikovanim fastback stilom karoserije.

Karoserija Foxa je bila lagana – manje od 1.900 funti – i bila je živahna kao što se ispostavilo da je njegov GTi nasljednik. U Sjedinjenim Državama je bio toplo pozdravljen od strane automobilske štampe i entuzijasta.

Koji je idealan primjer?

To je teško, jer će jednostavno pronaći čist primjer vjerovatno biti naporan. Nedavno, primjerak dobro održavane limuzine iz 1974. prodat za 12.000 dolara krajem prošle godine na BaT-u, pokretan linijskim četvorkom od 1,5 litara. U SAD-u su i Fox i Super 90 prilično rijetki, tako da će vaš izbor vjerovatno biti prilično ograničen. Drugim riječima, vjerovatno je najbolje jednostavno potražiti onaj najljepši koji možete pronaći ako ste na tržištu.

Postoje li dobre alternative za ovaj par Audija?

Kada se sve uzme u obzir, decenija sedamdesetih je ponudila bogat izbor ukusnih, sportskih kupea i limuzina, od kojih su neki nudili elegantan dizajn — neki su bili na granici seksi — i robusne pogonske agregate.

Spomenuli smo BMW serije 3 u nedavnom postu kao alternativu VW Corrado ali 3, predstavljen u Sjedinjenim Državama 1977. godine, ostaje klasik koji i dalje nastavlja revoluciju.

The Honda Prelude bio je kratkog vijeka u SAD-u, ali je njegov život produžen kroz nekoliko generacija na drugim tržištima od 1978. do predstavljanja Integre 2001. Prilično nam se sviđa original, koji je iznjedrio sjajnu reklamu u časopisu, prikazujući crvenu Preludij na uvrnutom komadu i sloganu, „Throw It A Curve.“

Još jedan klasik u krilima bi mogao biti 1976 Dodge Aspen, Motor Trend’s Auto godine.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA