SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Cadillac će ući u F1 sa Andrettijem

Andretti Global i General Motors potvrdili su u četvrtak ujutro da će udružiti snage kako bi ušli u Formulu 1 pod imenom Cadillac. Ova najava dolazi samo dan nakon što je to izjavio predsjednik FIA-e Mohammed Ben Sulayem njegova želja da proširi mrežu F1 u narednim godinama. Andretti ili GM nisu dali vremenski okvir kada se očekuje da će tim imati svoj trkački debi.

Michael Andretti i predsjednik GM-a Mark Reuss bili su prisutni na jutrošnjoj konferenciji za novinare, gdje je dvojac izrazio svoje uzbuđenje zbog novog partnerstva. Ova odluka je očigledno rezultat „četiri ili pet mjeseci razgovora“, rekao je Andretti. Takođe su rekli da je „saradnja“ sa dobavljačem motora već u toku i da je tehnički direktor već angažovan – iako nije bilo imena.

GM ni Cadillac će biti dobavljač motora za ovaj novi tim. Umjesto toga, GM će raditi sa postojećim dobavljačem F1 motora. Aero, šasije i drugi razvoj koji se odnosi na sagorevanje će se baviti GM-om u Warrenu, Michigan, i Charlotteu, Sjeverna Karolina. Andretti već neko vrijeme gradi novo sjedište u Fishersu, Indiana, koje će podržavati neke od F1 operacija zajedno s IndyCarom, Formulom E i drugima. Podrška u Velikoj Britaniji služit će kao evropsko čvorište za tim. Nijedna određena lokacija nije podijeljena, niti da li bi dijelili radni prostor sa postojećim F1 timom ili dobavljačem motora.

„Nastavljamo da razvijamo Andretti Global i njegovu porodicu trkačkih timova i uvek gledamo šta je sledeće“, rekao je Andretti. „Snažno se osjećam da smo prilagođeni da budemo novi tim za Formulu 1 i da možemo donijeti vrijednost seriji i našim partnerima, kao i uzbuđenje za navijače. Ponosan sam što imamo GM i Cadillac pored nas dok težimo ovom cilju GM i Andretti dijele naslijeđe rođeno iz ljubavi prema utrkama.Sada imamo priliku da spojimo naše strasti u motosportu i posvećenost inovacijama kako bismo izgradili pravu američku F1 ponudu.

“Zajedno ćemo nastaviti da pratimo procedure i korake koje je postavila FIA tokom procesa evaluacije. U međuvremenu, nastavljamo sa optimističkim pripremama ako budemo dovoljno sretni da Andretti Cadillac bude formalno odobren kao kandidat za Formulu 1″, dodao je Andretti.

„Prava američka ponuda za F1“ dio Andrettijevog govora zasigurno zvuči kao kopanje u F1 timu Geena Haasa, koji nije uspio dati mladim Amerikancima šansu u F1 i otišao je toliko daleko da nosi Livreja ruske zastave na svom autu ranije. To je sve dok nije bilo prisiljeno obrišite ih kako biste izbjegli povratnu reakciju zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Automobilske i trkačke elektrane su ostale bez najava vozača, samo su podijelile da će Andretti Cadillac F1 tim izvesti jednog američkog vozača. Uprkos njihovoj tišini, sa sigurnošću se može pretpostaviti da je Colton Herta koji se nada F1 nalazi na vrhu te liste, s obzirom na finansijsku podršku koju uživa od Gainbridgea. Anuitetska kompanija ne samo da lično sponzorira Hertini i Andrettijev IndyCar tim, već je i račvanje preko mnogo miliona da dobije ime Andretti na spisku F1 tima.

„General Motors je počastvovan da se udružuje sa Andretti Globalom u ovom istorijskom trenutku u trkama“, rekao je predsednik GM-a Mark Reuss. „Imamo dugu, bogatu istoriju u motosportu i inženjerskim inovacijama, i oduševljeni smo mogućnošću uparivanja sa Andretti Global formirati američki F1 tim koji će pomoći da se podstakne još više globalnog interesa za seriju i sport. Cadillac i F1 imaju rastuću globalnu privlačnost. Naš brend ima pedigre u motosportu koji je u nastajanju više od jednog veka, i bili bismo ponosni da imamo priliku da našu posebnu američku inovaciju i dizajn prenesemo u F1.”

Ovo je priča u razvoju. Ostanite sa nama.

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA