SVE VESTI IZ AUTOMOBILZMA

Pratite sve vesti na jednom mestu

Bivši šef Audija Stadler spreman je za priznanje u skandalu sa emisijom dizel goriva


MINHEN — Bivši Audi šef Rupert Stadler spreman je da prizna svoju ulogu u dizelašu emisije skandal u zamjenu za uslovnu kaznu i isplatu 1,1 milion eura (1,21 milion dolara), rekli su on i njegov tim odbrane u srijedu.

Bivšem izvršnom direktoru sudi se za prevaru od 2020. godine zbog njegove uloge u skandalu nakon matične grupe Volkswagen i Audi je 2015. godine priznao da je koristio ilegalni softver za varanje na testovima emisije. Stadler je ranije odbacio optužbe.

Štadlerova odbrana je saopštila da će saopštenje biti dato 16. maja, nakon čega će sudija odlučiti da li je to potpuno priznanje i izreći presudu u junu. Nije bilo odmah jasno da li će Stadler izjavu dati lično ili preko svojih advokata.

Tužioci su takođe pristali na dogovor. Sudija je rekao da 60-godišnjeg Stadlera prijeti zatvorska kazna od 1,5 do 2 godine, koja će biti uslovna ako Stadler pristane na priznanje.

Suđenje je jedan od najistaknutijih sudskih postupaka nakon dizel skandal u Volkswagenu i njegovoj podružnici Audi. Otkrića da su milioni testova emisija izmanipulisani pojavila su se u septembru 2015.

Prema tužiocima, inženjeri su manipulisali motorima na način da su poštovali zakonske vrednosti emisije izduvnih gasova na ispitnom stolu, ali ne i na putu. Stadler je optužen da nije zaustavio prodaju izmanipulisanih automobila nakon što se saznalo za skandal.

Stadleru se sudi zajedno s bivšim izvršnim direktorom Audija Wolfgangom Hatzom i jednim inženjerom. Hatz i inženjer priznali su da su manipulirali motorima.

Audi je odbio da komentariše, rekavši da nije strana u suđenju.

Dogovor od srijede uslijedio je nakon cjenkanja između Stadlerovog tima odbrane, tužioca i suda, posebno oko toga koliko bi Stadler novca platio u zamjenu za uslovnu kaznu.

Tužioci su tražili 2 miliona eura, navodeći Stadlerove plate u Audiju i Volkswagenu i njegovu finansijsku i nepokretnu imovinu. Stadlerov tim je u početku tvrdio da je 1,1 milion eura previsoko, jer on nije imao tekući prihod i suočio se sa ogromnim pravnim troškovima.Source link

PODELI OVAJ ČLANAK SA PRIJATELJIMA

BUDITE U TOKU

Sve novosti na jednom mestu

KATEGORIJE

NAJČITANIJE VESTI

Sve vesti na jednom mestu

ZAPRATITE NAS

NAJNOVIJE VESTI IZ AUTOMOBILIZMA